Jak zrobić białą kiełbasę?
Biała kiełbasa to znakomity dodatek nie tylko do żurku. Świetnie smakuje upieczona na grillu lub podsmażona na patelni. Jeśli nie wiecie, jak zrobić białą kiełbasę samodzielnie, skorzystajcie z naszych porad. Domowa kiełbasa będzie smakować świetnie!
Jak zrobić białą kiełbasę samodzielnie?
Przygotowanie białej kiełbasy domowym sposobem wcale nie jest trudne. Wystarczy kilka kroków, aby w kuchni zaczął się rozchodzić aromat ziół i mięsa.
Jak zrobić białą kiełbasę domowym sposobem? Krok po kroku
- Wybór mięsa: sprawdzi się dowolne mięso, które zawiera co najmniej 20% tłuszczu, np. łopatka wieprzowa, podgardle, mięso wołowe.
- Mielenie mięsa: przepuśćcie je przez maszynkę: tłuste kawałki na sitku o drobnych oczkach, chude na większych.
- Doprawianie mięsa: użyjcie podstawowych przypraw – soli, pieprzu i majeranku. Smak podkreśli też czosnek, dobrze zmielić go razem z mięsem.
- Wyrabianie mięsa: dodajcie do niego bardzo zimnej wody, w stosunku ok. 1:10 i mieszajcie całość ręką, aż do otrzymania jednolitej masy.
- Nadziewanie mięsa: wypłuczcie dokładnie jelita i ostrożnie nadziewajcie. Nie powinny pękać ani posiadać pustych miejsc. Zawijajcie kiełbasę i nadziewajcie kolejną.
- Sparzanie mięsa: zanurzcie kiełbasę na ok. 30 minut w gorącej, ale nie gotującej się wodzie. Powinna mieć ona ok. 70⁰C.
Tak przygotowane białe kiełbaski są gotowe do dalszej obróbki. Możecie je podsmażyć, dodać do żurku lub zjeść z chlebem.
Jak zrobić kiełbasę białą? To nic trudnego!
Sprawdź, jak zrobić białą kiełbasę i podawaj ją na wiele sposobów, np. z barszczem białym wielkanocnym, żurkiem ze smażonymi ziemniakami i kiełbasą albo chrzanem. Sprawdzi się również przepis z serii zero waste - świderki w sosie grzybowym z białą kiełbasą.
Komentarze (0)