Jeśli nie wiesz, jak zrobić białą kiełbasę samodzielnie, skorzystaj z naszych porad. Domowa wędlina będzie znakomita!
Jak zrobić białą kiełbasę samodzielnie?
- Wybór mięsa: sprawdzi się dowolne mięso, które zawiera co najmniej 20% tłuszczu.
- Mielenie mięsa: przepuść je przez maszynkę: tłuste kawałki na sitku o drobnych oczkach, chude na większych.
- Doprawianie mięsa: użyj podstawowych przypraw – soli, pieprzu czy majeranku. Smak podkreśli też czosnek, dobrze zmielić go razem z mięsem.
- Wyrabianie mięsa: dodaj do niego bardzo zimnej wody, w stosunku ok. 1:10 i mieszaj całość ręką, aż do otrzymania jednolitej masy.
- Nadziewanie mięsa: wypłucz jelita i ostrożnie nadziewaj. Nie powinny pękać ani posiadać pustych miejsc. Zawijaj kiełbasę i nadziewaj kolejną.
- Sparzanie mięsa: zanurz kiełbasę na ok. 30 minut w gorącej, ale nie gotującej się wodzie. Powinna mieć ona ok. 70⁰ C.
Sprawdź, jak zrobić białą kiełbasę i podawaj ją na wiele sposobów, np. z barszczem białym wielkanocnym, żurkiem ze smażonymi ziemniakami i kiełbasą albo chrzanem. Sprawdzi się również przepis z serii zero waste - świderki w sosie grzybowym z białą kiełbasą.
Komentarze (0)