Barszcz biały Wielkanocny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Barszcz biały Wielkanocny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

85

844 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1834 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2151 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 pęczek

1 opakowanie

1 łyżka

4 sztuki

5 sztuk

100 mililitrów

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gotuj wywar na włoszczyźnie razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami, aż ziemniaki będą gotowe, po czym usuń włoszczyznę. Kiełbasę sparz przez minutę.

Barszcz biały Wielkanocny - Krok 1

Krok 2

Po wyciągnięciu z rosołu, kiełbasę pokrój w plastry i dodaj z powrotem do zupy.

Barszcz biały Wielkanocny - Krok 2

Krok 3

Dodaj do garnka zawartość opakowania Żurek Szlachetny Knorr wraz z chrzanem i gotuj kolejne 10 minut.

Barszcz biały Wielkanocny - Krok 3

Krok 4

Na koniec gotowania dodaj pieprz, majeranek i śmietanę. Podawaj żurek z jajkiem rozkrojonym w ćwiartkę.

Barszcz biały Wielkanocny - Krok 4
14

Opinie o przepisie

  • Barbara Gmurzynska

    Barbara Gmurzynska , 13.03.2018

    Bardzo smaczny. I właśnie o to chodzi.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Hawliczek

    Wojciech Hawliczek , 25.05.2016

    No nikt nie dodal, bo to przepis pod namiot jak sie jest na obozie . Paranoja kucharstwa. Wloszczyzna i zupa z proszku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Popiołek

    Halina Popiołek , 23.03.2016

    Też myślałam że bedzie naturally nie prosze o wyslanie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Zimny

    Ewa Zimny , 22.03.2016

    No tak z proszku nie ma szans nie wyjść

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław Zielonka

    Mirosław Zielonka , 21.03.2016

    a może zamiast białego barszczu z torebki podać żurek z białą kiełbasa to by była klasyka a nie jakiś szajs

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Katarzyna Stachniuk

    Monika Katarzyna Stachniuk , 21.03.2016

    PYCHA

    Odpowiedz Odpowiedz
  • fooddiary.pl

    fooddiary.pl , 21.03.2016

    uwielbiam! <3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Dukszta

    Krystyna Dukszta , 13.03.2016

    masakra jakaś chemia!! z torebki a nie żurek!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anetta Pucilowska

    Anetta Pucilowska , 13.03.2016

    Zbigniew Pucilowski

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zmyslovski Eva

    Zmyslovski Eva , 13.03.2016

    Widac klasyka pochodzi od latwizny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta EM

    Edyta EM , 13.03.2016

    klasyczny barszczyk z torebki..rzeczywiście nic dodac,nic ująć :/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Balzani

    Barbara Balzani , 13.03.2016

    Tak ja tez myslalam cos innego zur naturalny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Bartkowiak

    Karolina Bartkowiak , 13.03.2016

    Przepis na zupę z paczki... Brawo :/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anetta Pucilowska

    Anetta Pucilowska , 13.03.2016

    Zbigniew Pucilowski

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz biały Wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz biały Wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz biały Wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz biały Wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz biały Wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz biały Wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz biały Wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz biały WielkanocnyBarszcz biały Wielkanocny

W Polsce śniadanie wielkanocne spożywa się przy suto zastawionym stole. Nie może na nim zabraknąć wędlin z sosem tatarskim, jaj w majonezie, kiełbasy z chrzanem, pasztetów oraz barszczu białego lub żurku z jajkiem. Zupy te są bardzo podobne w smaku i wyglądzie. Żurek przygotowywany jest na zakwasie żytnim, stąd jest kwaśniejszy i ma intensywniejszy smak. Barszcz biały bazuje na zakwasie pszennym, gotuje się go na włoszczyźnie zamiast na wędzonce, jak w przypadku żurku. W barszczu białym pojawia się również dodatek białej kiełbasy, którą należy lekko zagotować, majeranek oraz chrzan. Z pomocą Żurku szlachetnego z chrzanem Knorr zupę ugotujesz bardzo szybko, oszczędzając czas na przyrządzanie innych świątecznych potraw. Barszcz biały podawać możesz ze świeżym pieczywem. Oczywiście nieodzownym dodatkiem do zupy jest jajko na twardo.