Barszcz biały Wielkanocny przepis – Zobacz na przepisy.pl

Barszcz biały Wielkanocny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

85

842 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1831 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2149 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 pęczek

1 opakowanie

1 łyżka

4 sztuki

5 sztuk

100 mililitrów

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gotuj wywar na włoszczyźnie razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami, aż ziemniaki będą gotowe, po czym usuń włoszczyznę. Kiełbasę sparz przez minutę.

Barszcz biały Wielkanocny - Krok 1

Krok 2

Po wyciągnięciu z rosołu, kiełbasę pokrój w plastry i dodaj z powrotem do zupy.

Barszcz biały Wielkanocny - Krok 2

Krok 3

Dodaj do garnka zawartość opakowania Żurek Szlachetny Knorr wraz z chrzanem i gotuj kolejne 10 minut.

Barszcz biały Wielkanocny - Krok 3

Krok 4

Na koniec gotowania dodaj pieprz, majeranek i śmietanę. Podawaj żurek z jajkiem rozkrojonym w ćwiartkę.

Barszcz biały Wielkanocny - Krok 4
14

Opinie o przepisie

  • Barbara Gmurzynska

    Barbara Gmurzynska , 13.03.2018

    Bardzo smaczny. I właśnie o to chodzi.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Hawliczek

    Wojciech Hawliczek , 25.05.2016

    No nikt nie dodal, bo to przepis pod namiot jak sie jest na obozie . Paranoja kucharstwa. Wloszczyzna i zupa z proszku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Popiołek

    Halina Popiołek , 23.03.2016

    Też myślałam że bedzie naturally nie prosze o wyslanie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Zimny

    Ewa Zimny , 22.03.2016

    No tak z proszku nie ma szans nie wyjść

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław Zielonka

    Mirosław Zielonka , 21.03.2016

    a może zamiast białego barszczu z torebki podać żurek z białą kiełbasa to by była klasyka a nie jakiś szajs

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Katarzyna Stachniuk

    Monika Katarzyna Stachniuk , 21.03.2016

    PYCHA

    Odpowiedz Odpowiedz
  • fooddiary.pl

    fooddiary.pl , 21.03.2016

    uwielbiam! <3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Dukszta

    Krystyna Dukszta , 13.03.2016

    masakra jakaś chemia!! z torebki a nie żurek!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anetta Pucilowska

    Anetta Pucilowska , 13.03.2016

    Zbigniew Pucilowski

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zmyslovski Eva

    Zmyslovski Eva , 13.03.2016

    Widac klasyka pochodzi od latwizny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta EM

    Edyta EM , 13.03.2016

    klasyczny barszczyk z torebki..rzeczywiście nic dodac,nic ująć :/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Balzani

    Barbara Balzani , 13.03.2016

    Tak ja tez myslalam cos innego zur naturalny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Bartkowiak

    Karolina Bartkowiak , 13.03.2016

    Przepis na zupę z paczki... Brawo :/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anetta Pucilowska

    Anetta Pucilowska , 13.03.2016

    Zbigniew Pucilowski

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz biały Wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz biały Wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz biały Wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz biały Wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz biały Wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz biały Wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz biały Wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz biały WielkanocnyBarszcz biały Wielkanocny

W Polsce śniadanie wielkanocne spożywa się przy suto zastawionym stole. Nie może na nim zabraknąć wędlin z sosem tatarskim, jaj w majonezie, kiełbasy z chrzanem, pasztetów oraz barszczu białego lub żurku z jajkiem. Zupy te są bardzo podobne w smaku i wyglądzie. Żurek przygotowywany jest na zakwasie żytnim, stąd jest kwaśniejszy i ma intensywniejszy smak. Barszcz biały bazuje na zakwasie pszennym, gotuje się go na włoszczyźnie zamiast na wędzonce, jak w przypadku żurku. W barszczu białym pojawia się również dodatek białej kiełbasy, którą należy lekko zagotować, majeranek oraz chrzan. Z pomocą Żurku szlachetnego z chrzanem Knorr zupę ugotujesz bardzo szybko, oszczędzając czas na przyrządzanie innych świątecznych potraw. Barszcz biały podawać możesz ze świeżym pieczywem. Oczywiście nieodzownym dodatkiem do zupy jest jajko na twardo.