Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów. Choć w okresie przedświątecznym bez trudu znajdziemy je w sklepach, warto wiedzieć, jak zrobić uszka samodzielnie. Ich smak okaże się bezkonkurencyjny! Niech zamieszanie związane z organizacją uroczystych posiłków nie będzie pretekstem do postawienia na gotowce. Lepienie uszek z powodzeniem można zaplanować wcześniej, a gotowe pierogi zamrozić.

Masz swój sprawdzony przepis na ciasto na uszka, a farsz już czeka? Doskonale! Przyjrzyj się zatem naszym poradom związanym z lepieniem uszek krok po kroku. Można to zrobić na dwa sposoby. By je przetestować, rozwałkowane cienko ciasto na uszka podziel nożem na pół. Z jednej części wytnij okręgi, a z drugiej kwadraty. Nadmiar ciasta możesz usunąć. Nadzienie (na wigilię zazwyczaj przyrządza się wersję jarską z kapustą i grzybami) ułóż na środku każdego kawałka. Czas na lepienie uszek.

Jak lepić uszka krok po kroku?

Metoda 1:

Ciasto w kształcie kół złóż na pół i dokładnie sklej brzegi. Jeśli farsz będzie wystawać, wciśnij go delikatnie palcem do środka. Ciasto zawiń wokół palca wskazującego i połącz jego krawędzie. Jak się okazuje lepienie uszek jest naprawdę proste.

Metoda 2:

Tym razem skupimy się na tym, jak ulepić uszka z kawałków ciasta w kształcie kwadratów. Złóż je na pół po skosie i ponownie zadbaj o to, by precyzyjnie złączyć i docisnąć krawędzie. Ciasto zawiń wokół kciuka i sklej jego brzegi. Wywiń grzbiet pieroga w dół. Uszka po ulepieniu gotuj w osolonym wrzątku i podawaj z barszczem czerwonym. Smacznego!