Pierogi to jeden z najpyszniejszych znaków rozpoznawczych polskiej kuchni. Obecne są na stołach podczas najważniejszych świąt i uroczystości, chętnie częstujemy nimi zagranicznych gości. Kilkanaście sztuk zawsze warto mieć w zamrażarce, by móc błyskawicznie i bez zbędnego wysiłku przygotować smaczny posiłek. Zanim jednak przejdziemy do najprzyjemniejszego etapu, czyli degustacji, przyjrzyjmy się dokładniej lepieniu pierogów. Od tej pozornie prostej czynności zależy w znacznej mierze kulinarny sukces. Właściwe złączenie brzegów ciasta to gwarancja tego, że apetyczny farsz nie wypłynie z pierogów podczas gotowania. Jak lepić pierogi, żeby się nie rozklejały? Poznajcie nasze wskazówki!

Jak zacząć formować pierogi? Lepienie wcale nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Gdy masz już przygotowane elastyczne ciasto na pierogi, rozwałkuj je cienko i przy pomocy szklanki wykrój koła. Sprawdzi się również okrągła foremka do wycinania ciastek. Nadmiar ciasta usuń zanim zaczniesz lepić pierogi. By niczego nie zmarnować, resztki możesz złączyć i ponownie rozwałkować. Pierogów nigdy za wiele! Farsz nakładaj na środek okręgów. Tym razem proponujemy tradycyjne wydanie z kapustą i grzybami, ale eksperymentuj z różnymi rodzajami nadzienia. Czas na lepienie pierogów! Ciasto z farszem złóż na pół i dokładnie sklej brzegi. Co dalej? Sklejanie pierogów na różne sposoby to świetny patent na ich ozdobienie. Wyjaśniamy, jak ładnie lepić pierogi, wykorzystując jedną z czterech poniższych technik.

Metoda 1 – pierogi z falbanką:

Za pomocą kciuka i palca wskazującego zaciśnij brzegi, formując falbankę otaczającą pierogi. Lepienie wymaga wprawy, zatem nie zniechęcaj się od razu.

Metoda 2 – pierogi szczypane:

Brzegi ciasta chwyć kciukiem i palcem wskazującym. Następnie delikatnie rozgnieć, przesuwając kciuk do przodu.

Metoda 3 – pierogi z zakładką:

Palcem wskazującym i kciukiem rozciągnij brzegi ciasta i nakładaj na siebie na zakładkę.

Metoda 4 – pierogi formowane za pomocą widelca:

To jeden z najprostszych sposobów na to, jak szybko lepić pierogi, pozwalający stworzyć apetyczne danie w zaledwie kilka chwil. Wystarczy dociskać brzegi za pomocą widelca, nadając pierogom bardzo estetyczny i równy wzór.

Po ulepieniu pierogi zazwyczaj podaje się ugotowane lub krótko podsmażone na patelni. Wytrawne świetnie smakują z roztopionym masłem i cebulką, a także ze skwarkami. Do pierogów na słodko serwuj słodką śmietankę lub owocowy mus. Smacznego!