Przepisy na Napoje ciepłe
50 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Napoje ciepłe
Jesień i zima to czas, kiedy chętniej i częściej sięgamy po kubek gorącej herbaty. Jeśli szukasz odmiany od popularnego earl greya, powinny Cię zainteresować oryginalne sposoby na przygotowanie ciepłych herbacianych napojów z dodatkiem ziół, przypraw i świeżych lub suszonych owoców. Bazą do nich, oprócz klasycznych herbat czarnych, będą także cierpkie zielone, delikatne białe i słodkie owocowe. Mając do wyboru tak wiele różnych możliwości, przyrządzisz wyśmienity, gorący napój na każdą okazję i porę dnia. O poranku sprawdzi się napar z dodatkiem świeżych cytrusów, taki jak zielona herbata z sokiem cytrynowym, limonką i imbirem. W ciągu dnia warto zaparzyć herbatę z sokiem, np. malinowym lub z czarnego bzu oraz owocami – użyj jabłek, pigwy czy gruszek. Możesz kupić gotowy syrop, lub – tak jak w przepisie na herbatę żurawinową z rozmarynem – przygotować go samodzielnie. Wystarczy, że garść świeżej bądź mrożonej żurawiny podgrzejesz z wodą i cukrem w rondelku i będziesz gotować do momentu, aż zgęstnieje. Tak powstały syrop przełóż do kubka, zalej zaparzoną wcześniej herbatą z cynamonem, a do całości dodaj plasterek cytryny i gałązkę świeżego rozmarynu. Najlepszą propozycją na wieczór będzie napój z korzennymi przyprawami i miodem, na przykład herbata z suszoną lipą, świeżym imbirem i malinami lub zielona miętowa przyprawiona kardamonem i pieprzem. Warto także spróbować herbaty świątecznej – kompozycji inspirowanej Bożym Narodzeniem, w której znajdą się suszone figi, jabłka i daktyle. Jej niezwykły smak podkreślą goździki. Jeśli lubisz niebanalne połączenia, posmakuje Ci mleczna herbata korzenna, zawierająca mleko podgrzane z aromatycznym kardamonem oraz imbirem. Podawaj ją z bitą śmietaną, oprószoną lekko cynamonem. Koniecznie sprawdź propozycje oryginalnych napojów z tej kategorii. Wybierz swój ulubiony rodzaj herbaty i przekonaj się, na jak wiele sposobów możesz ją przygotować: z owocami, syropem, a może nutą wanilii? Nie zapomnij zostawić komentarza pod przepisami, z których korzystasz – chętnie poznamy Twoją opinię.