Przepisy na Napoje ciepłe
50 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Napoje ciepłe
Jesień i zima to czas, kiedy chętniej i częściej sięgamy po kubek gorącej herbaty. Jeśli szukasz odmiany od popularnego earl greya, powinny Cię zainteresować oryginalne sposoby na przygotowanie ciepłych herbacianych napojów z dodatkiem ziół, przypraw i świeżych lub suszonych owoców. Bazą do nich, oprócz klasycznych herbat czarnych, będą także cierpkie zielone, delikatne białe i słodkie owocowe. Mając do wyboru tak wiele różnych możliwości, przyrządzisz wyśmienity, gorący napój na każdą okazję i porę dnia. O poranku sprawdzi się napar z dodatkiem świeżych cytrusów, taki jak zielona herbata z sokiem cytrynowym, limonką i imbirem. W ciągu dnia warto zaparzyć herbatę z sokiem, np. malinowym lub z czarnego bzu oraz owocami – użyj jabłek, pigwy czy gruszek. Możesz kupić gotowy syrop, lub – tak jak w przepisie na herbatę żurawinową z rozmarynem – przygotować go samodzielnie. Wystarczy, że garść świeżej bądź mrożonej żurawiny podgrzejesz z wodą i cukrem w rondelku i będziesz gotować do momentu, aż zgęstnieje. Tak powstały syrop przełóż do kubka, zalej zaparzoną wcześniej herbatą z cynamonem, a do całości dodaj plasterek cytryny i gałązkę świeżego rozmarynu. Najlepszą propozycją na wieczór będzie napój z korzennymi przyprawami i miodem, na przykład herbata z suszoną lipą, świeżym imbirem i malinami lub zielona miętowa przyprawiona kardamonem i pieprzem. Warto także spróbować herbaty świątecznej – kompozycji inspirowanej Bożym Narodzeniem, w której znajdą się suszone figi, jabłka i daktyle. Jej niezwykły smak podkreślą goździki. Jeśli lubisz niebanalne połączenia, posmakuje Ci mleczna herbata korzenna, zawierająca mleko podgrzane z aromatycznym kardamonem oraz imbirem. Podawaj ją z bitą śmietaną, oprószoną lekko cynamonem. Koniecznie sprawdź propozycje oryginalnych napojów z tej kategorii. Wybierz swój ulubiony rodzaj herbaty i przekonaj się, na jak wiele sposobów możesz ją przygotować: z owocami, syropem, a może nutą wanilii? Nie zapomnij zostawić komentarza pod przepisami, z których korzystasz – chętnie poznamy Twoją opinię.



