Ciepłe napoje – rozgrzewające i pyszne: na zimę | Przepisy.pl | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Napoje ciepłe

50 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Napoje ciepłeNapoje ciepłe

Jesień i zima to czas, kiedy chętniej i częściej sięgamy po kubek gorącej herbaty. Jeśli szukasz odmiany od popularnego earl greya, powinny Cię zainteresować oryginalne sposoby na przygotowanie ciepłych herbacianych napojów z dodatkiem ziół, przypraw i świeżych lub suszonych owoców. Bazą do nich, oprócz klasycznych herbat czarnych, będą także cierpkie zielone, delikatne białe i słodkie owocowe. Mając do wyboru tak wiele różnych możliwości, przyrządzisz wyśmienity, gorący napój na każdą okazję i porę dnia. O poranku sprawdzi się napar z dodatkiem świeżych cytrusów, taki jak zielona herbata z sokiem cytrynowym, limonką i imbirem. W ciągu dnia warto zaparzyć herbatę z sokiem, np. malinowym lub z czarnego bzu oraz owocami – użyj jabłek, pigwy czy gruszek. Możesz kupić gotowy syrop, lub – tak jak w przepisie na herbatę żurawinową z rozmarynem – przygotować go samodzielnie. Wystarczy, że garść świeżej bądź mrożonej żurawiny podgrzejesz z wodą i cukrem w rondelku i będziesz gotować do momentu, aż zgęstnieje. Tak powstały syrop przełóż do kubka, zalej zaparzoną wcześniej herbatą z cynamonem, a do całości dodaj plasterek cytryny i gałązkę świeżego rozmarynu. Najlepszą propozycją na wieczór będzie napój z korzennymi przyprawami i miodem, na przykład herbata z suszoną lipą, świeżym imbirem i malinami lub zielona miętowa przyprawiona kardamonem i pieprzem. Warto także spróbować herbaty świątecznej – kompozycji inspirowanej Bożym Narodzeniem, w której znajdą się suszone figi, jabłka i daktyle. Jej niezwykły smak podkreślą goździki. Jeśli lubisz niebanalne połączenia, posmakuje Ci mleczna herbata korzenna, zawierająca mleko podgrzane z aromatycznym kardamonem oraz imbirem. Podawaj ją z bitą śmietaną, oprószoną lekko cynamonem. Koniecznie sprawdź propozycje oryginalnych napojów z tej kategorii. Wybierz swój ulubiony rodzaj herbaty i przekonaj się, na jak wiele sposobów możesz ją przygotować: z owocami, syropem, a może nutą wanilii? Nie zapomnij zostawić komentarza pod przepisami, z których korzystasz – chętnie poznamy Twoją opinię.