Czarna herbata korzenna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

26 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

94 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

171 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 mililitrów

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

2 plastry

3 sztuki

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dwie saszetki herbaty Lipton zaparz z laską cynamonu, anyżem, gałką muszkatołową i goździkami (95 st. C, 4 min.), dodaj miód i wymieszaj.

Krok 2

Do szklanek nałóż po 1 łyżce wiśniowej konfitury oraz po 2 plastry pomarańczy.

Krok 3

Do szklanek wlej przygotowany napar z herbaty, przełóż goździki oraz kawałki cynamonu. Napój podawaj na ciepło.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czarna herbata korzenna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czarna herbata korzenna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czarna herbata korzenna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czarna herbata korzenna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czarna herbata korzenna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czarna herbata korzenna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czarna herbata korzenna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Czarna herbata korzennaCzarna herbata korzenna

Przyprawy korzenne najczęściej kojarzą się z zimą i okresem świątecznym. Dodaje się je do ciast i mięs, są także znakomitym dodatkiem do zimowych herbat, zwłaszcza czarnych. Połączenie goździków, anyżu, gałki muszkatołowej i cynamonu to niezwykle aromatyczna mieszanka, która pozwoli na przygotowanie czarnej korzennej herbaty. Napar przyrządź z dodatkiem przypraw oraz miodu. Do filiżanek lub grubych szklanek włóż porcję wiśniowych konfitur oraz plasterek pomarańczy – sprawdzi się też cytryna, jednak pomarańcza szczególnie dobrze będzie komponowała się z aromatem goździków. A może dodasz wiśniowe konfitury? To dobry sposób na posłodzenie czarnej herbaty korzennej – nabierze ona wtedy dodatkowego owocowego smaku. Jeśli nie lubisz słodkiej herbaty, zrezygnuj z dodatku miodu podczas przygotowywania naparu. Korzenną herbatę serwuj na ciepło, a podawaj do pierników albo kruchych ciasteczek. Żeby ją udekorować, ziarna goździków nabij w skórkę pomarańczy. Wypróbuj naszą propozycję na pyszną zimową herbatę.