Czarna herbata korzenna przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Czarna herbata korzenna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

30 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

98 osób wydrukowało

Pobierz pdf

182 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 mililitrów

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

2 plastry

3 sztuki

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dwie saszetki herbaty Lipton zaparz z laską cynamonu, anyżem, gałką muszkatołową i goździkami (95 st. C, 4 min.), dodaj miód i wymieszaj.

Krok 2

Do szklanek nałóż po 1 łyżce wiśniowej konfitury oraz po 2 plastry pomarańczy.

Krok 3

Do szklanek wlej przygotowany napar z herbaty, przełóż goździki oraz kawałki cynamonu. Napój podawaj na ciepło.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czarna herbata korzenna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czarna herbata korzenna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czarna herbata korzenna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czarna herbata korzenna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czarna herbata korzenna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czarna herbata korzenna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czarna herbata korzenna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Czarna herbata korzenna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Czarna herbata korzennaCzarna herbata korzenna

Przyprawy korzenne najczęściej kojarzą się z zimą i okresem świątecznym. Dodaje się je do ciast i mięs, są także znakomitym dodatkiem do zimowych herbat, zwłaszcza czarnych. Połączenie goździków, anyżu, gałki muszkatołowej i cynamonu to niezwykle aromatyczna mieszanka, która pozwoli na przygotowanie czarnej korzennej herbaty. Napar przyrządź z dodatkiem przypraw oraz miodu. Do filiżanek lub grubych szklanek włóż porcję wiśniowych konfitur oraz plasterek pomarańczy – sprawdzi się też cytryna, jednak pomarańcza szczególnie dobrze będzie komponowała się z aromatem goździków. A może dodasz wiśniowe konfitury? To dobry sposób na posłodzenie czarnej herbaty korzennej – nabierze ona wtedy dodatkowego owocowego smaku. Jeśli nie lubisz słodkiej herbaty, zrezygnuj z dodatku miodu podczas przygotowywania naparu. Korzenną herbatę serwuj na ciepło, a podawaj do pierników albo kruchych ciasteczek. Żeby ją udekorować, ziarna goździków nabij w skórkę pomarańczy. Wypróbuj naszą propozycję na pyszną zimową herbatę.