Czarna herbata korzenna przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Czarna herbata korzenna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

58 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

113 osób wydrukowało

Pobierz pdf

217 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 mililitrów

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

2 plastry

3 sztuki

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dwie saszetki herbaty Lipton zaparz z laską cynamonu, anyżem, gałką muszkatołową i goździkami (95 st. C, 4 min.), dodaj miód i wymieszaj.

Krok 2

Do szklanek nałóż po 1 łyżce wiśniowej konfitury oraz po 2 plastry pomarańczy.

Krok 3

Do szklanek wlej przygotowany napar z herbaty, przełóż goździki oraz kawałki cynamonu. Napój podawaj na ciepło.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czarna herbata korzenna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czarna herbata korzenna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czarna herbata korzenna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czarna herbata korzenna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czarna herbata korzenna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czarna herbata korzenna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czarna herbata korzenna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Czarna herbata korzenna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Czarna herbata korzennaCzarna herbata korzenna

Przyprawy korzenne najczęściej kojarzą się z zimą i okresem świątecznym. Dodaje się je do ciast i mięs, są także znakomitym dodatkiem do zimowych herbat, zwłaszcza czarnych. Połączenie goździków, anyżu, gałki muszkatołowej i cynamonu to niezwykle aromatyczna mieszanka, która pozwoli na przygotowanie czarnej korzennej herbaty. Napar przyrządź z dodatkiem przypraw oraz miodu. Do filiżanek lub grubych szklanek włóż porcję wiśniowych konfitur oraz plasterek pomarańczy – sprawdzi się też cytryna, jednak pomarańcza szczególnie dobrze będzie komponowała się z aromatem goździków. A może dodasz wiśniowe konfitury? To dobry sposób na posłodzenie czarnej herbaty korzennej – nabierze ona wtedy dodatkowego owocowego smaku. Jeśli nie lubisz słodkiej herbaty, zrezygnuj z dodatku miodu podczas przygotowywania naparu. Korzenną herbatę serwuj na ciepło, a podawaj do pierników albo kruchych ciasteczek. Żeby ją udekorować, ziarna goździków nabij w skórkę pomarańczy. Wypróbuj naszą propozycję na pyszną zimową herbatę.