
Składniki
400 mililitrów
2 sztuki
2 łyżki
1 łyżka
2 plastry
3 sztuki
1 szczypta
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dwie saszetki herbaty Lipton zaparz z laską cynamonu, anyżem, gałką muszkatołową i goździkami (95 st. C, 4 min.), dodaj miód i wymieszaj.
Krok 2
Do szklanek nałóż po 1 łyżce wiśniowej konfitury oraz po 2 plastry pomarańczy.
Krok 3
Do szklanek wlej przygotowany napar z herbaty, przełóż goździki oraz kawałki cynamonu. Napój podawaj na ciepło.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Herbata Lipton Yellow Label Tea
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Czarna herbata korzenna
Przyprawy korzenne najczęściej kojarzą się z zimą i okresem świątecznym. Dodaje się je do ciast i mięs, są także znakomitym dodatkiem do zimowych herbat, zwłaszcza czarnych. Połączenie goździków, anyżu, gałki muszkatołowej i cynamonu to niezwykle aromatyczna mieszanka, która pozwoli na przygotowanie czarnej korzennej herbaty. Napar przyrządź z dodatkiem przypraw oraz miodu. Do filiżanek lub grubych szklanek włóż porcję wiśniowych konfitur oraz plasterek pomarańczy – sprawdzi się też cytryna, jednak pomarańcza szczególnie dobrze będzie komponowała się z aromatem goździków. A może dodasz wiśniowe konfitury? To dobry sposób na posłodzenie czarnej herbaty korzennej – nabierze ona wtedy dodatkowego owocowego smaku. Jeśli nie lubisz słodkiej herbaty, zrezygnuj z dodatku miodu podczas przygotowywania naparu. Korzenną herbatę serwuj na ciepło, a podawaj do pierników albo kruchych ciasteczek. Żeby ją udekorować, ziarna goździków nabij w skórkę pomarańczy. Wypróbuj naszą propozycję na pyszną zimową herbatę.