
Składniki
1 sztuka
2 łyżki
150 mililitrów
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
2 łyżeczki
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Napój podgrzać z przyprawami (cynamonem, imbirem, gałką muszkatołową).
Krok 2
Do gorącego napoju dodać puree z dyni, sproszkowany korzeń maca, syrop z agawy oraz espresso i zmiksować.
Krok 3
Ubić schłodzoną śmietankę z ksylitolem zmielonym na puder. Pumpkin spice latte przelać do szklanki, udekorować bitą śmietaną i oprószyć cynamonem.
Dobra rada:
Można użyć zamiast śmietanki stałej części z mleka kokosowego (coconut milk), które stało wcześniej minimum noc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Super Pumpkin spice latte
Pokaźnych rozmiarów dynie są powszechnie kojarzone z amerykańskim świętem Halloween. My wolimy jednak ich kulinarne oblicze. Tym razem dynię zmieścimy w ulubionym kubku. Jak to możliwe? Super Pumpkin Spice Latte udowodni, że w kuchni nie ma niewykonalnych wyzwań. Są za to pomysłowe receptury, dające pierwszorzędne efekty smakowe.
Dla kogo?
Po przepis na Pumpkin Spice Latte powinni sięgnąć wszyscy kawosze, dla których dodatek spienionego mleka to za mało. Gęsty napój z najlepszymi aromatami z całego świata to zdecydowanie coś więcej niż wypijana na szybko mała czarna.
Na jaką okazję?
Jeśli stoiska targowe uginają się pod ciężarem dyń, możecie mieć pewność – przyszedł czas na jesienne specjały. Rozgrzewające Pumpkin Spice Latte najlepiej smakuje w chłodne, deszczowe popołudnia.
Czy wiesz, że?
W przepisie znajdziecie korzeń maca. To warzywo popularne w krajach Ameryki Południowej. Bywa nazywane peruwiańskim żeń-szeniem i skarbem Inków.
Dla urozmaicenia:
Potencjał dyni wykorzystajcie maksymalnie. Oprócz wybornego latte, podajcie również ciasto dyniowe. Jesienne popołudnia staną się dużo przyjemniejsze.