
Składniki
1 sztuka
2 łyżki
150 mililitrów
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
2 łyżeczki
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Napój podgrzać z przyprawami (cynamonem, imbirem, gałką muszkatołową).

Krok 2
Do gorącego napoju dodać puree z dyni, sproszkowany korzeń maca, syrop z agawy oraz espresso i zmiksować.

Krok 3
Ubić schłodzoną śmietankę z ksylitolem zmielonym na puder. Pumpkin spice latte przelać do szklanki, udekorować bitą śmietaną i oprószyć cynamonem.


Dobra rada:
Można użyć zamiast śmietanki stałej części z napoju kokosowego (coconut milk), które stało wcześniej minimum noc w lodówce. Przepis na puree z dyni znajdziesz tutaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Super Pumpkin spice latte
Pokaźnych rozmiarów dynie są powszechnie kojarzone z amerykańskim świętem Halloween. My wolimy jednak ich kulinarne oblicze. Tym razem dynię zmieścimy w ulubionym kubku. Jak to możliwe? Super Pumpkin Spice Latte udowodni, że w kuchni nie ma niewykonalnych wyzwań. Są za to pomysłowe receptury, dające pierwszorzędne efekty smakowe.
Dla kogo?
Po przepis na Pumpkin Spice Latte powinni sięgnąć wszyscy kawosze, dla których dodatek spienionego mleka to za mało. Gęsty napój z najlepszymi aromatami z całego świata to zdecydowanie coś więcej niż wypijana na szybko mała czarna.
Na jaką okazję?
Jeśli stoiska targowe uginają się pod ciężarem dyń, możecie mieć pewność – przyszedł czas na jesienne specjały. Rozgrzewające Pumpkin Spice Latte najlepiej smakuje w chłodne, deszczowe popołudnia.
Czy wiesz, że?
W przepisie znajdziecie korzeń maca. To warzywo popularne w krajach Ameryki Południowej. Bywa nazywane peruwiańskim żeń-szeniem i skarbem Inków.
Dla urozmaicenia:
Potencjał dyni wykorzystajcie maksymalnie. Oprócz wybornego latte, podajcie również ciasto dyniowe. Jesienne popołudnia staną się dużo przyjemniejsze.