Herbata z trawą cytrynową i plastrem jabłka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Herbata z trawą cytrynową i plastrem jabłka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

173 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

47 osób wydrukowało

Pobierz pdf

86 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 mililitrów

4 plastry

1 sztuka

6 sztuk

2 plastry

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Herbatę zaparz (95 st. C, 3 min.), dodaj goździki, miód i wymieszaj.

Krok 2

Do szklanek włóż cząstki jabłka oraz limonki. Trawę przekrój wzdłuż, na pół.

Krok 3

Całość zalej przygotowanym naparem, włóż do szklanek trawę cytrynową, melisę i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Herbata z trawą cytrynową i plastrem jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Herbata z trawą cytrynową i plastrem jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Herbata z trawą cytrynową i plastrem jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Herbata z trawą cytrynową i plastrem jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Herbata z trawą cytrynową i plastrem jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Herbata z trawą cytrynową i plastrem jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Herbata z trawą cytrynową i plastrem jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Herbata z trawą cytrynową i plastrem jabłka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Królowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne. Nie zwlekajcie – weźcie go na kulinarny warsztat, gdy tylko te przysmaki pojawią się na straganach.

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Herbata z trawą cytrynową i plastrem jabłkaHerbata z trawą cytrynową i plastrem jabłka

Szukasz inspiracji na pyszną herbatę? Przygotuj ją z trawą cytrynową i plastrem jabłka – to naprawdę udane połączenie. Jego podstawę stanowi ziołowa herbata rumiankowa. Ma wyrazisty smak, więc jest doskonałą bazą do połączenia z łagodnymi składnikami. Dodaj do niej limonkę, która jest mniej kwaskowata niż cytryna, oraz trawę cytrynową. Ma delikatny cytrynowy aromat, nie jest jednak kwaśna, a więc nie zdominuje pozostałych składników. Do posłodzenia herbaty rumiankowej doskonale sprawdzi się miód, zwłaszcza gatunek łagodny, np. wielokwiatowy. Odpowiedni będzie także jasny, który podkreśli słomkowy kolor naparu z rumianku. Ciekawym dodatkiem będzie również plaster jabłka. Wybierz te jak najbardziej soczyste, żeby ich słodycz dodała herbacie lekkiego, owocowego posmaku. Całość dopraw na koniec goździkami, by napój zyskał korzenny zapach. Podawaj na ciepło. Udekoruj kubek lub szklankę listkiem świeżej melisy, mięty albo gałązką rozmarynu. Wypróbuj nasz sposób na przygotowanie rumiankowej herbaty i przekonaj się, jaka jest dobra.