Herbata z trawą cytrynową i plastrem jabłka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Herbata z trawą cytrynową i plastrem jabłka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
187 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

52 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

97 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 mililitrów

4 plastry

1 sztuka

6 sztuk

2 plastry

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Herbatę zaparz (95 st. C, 3 min.), dodaj goździki, miód i wymieszaj.

Krok 2

Do szklanek włóż cząstki jabłka oraz limonki. Trawę przekrój wzdłuż, na pół.

Krok 3

Całość zalej przygotowanym naparem, włóż do szklanek trawę cytrynową, melisę i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Herbata z trawą cytrynową i plastrem jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Herbata z trawą cytrynową i plastrem jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Herbata z trawą cytrynową i plastrem jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Herbata z trawą cytrynową i plastrem jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Herbata z trawą cytrynową i plastrem jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Herbata z trawą cytrynową i plastrem jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Herbata z trawą cytrynową i plastrem jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Herbata z trawą cytrynową i plastrem jabłka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Herbata z trawą cytrynową i plastrem jabłkaHerbata z trawą cytrynową i plastrem jabłka

Szukasz inspiracji na pyszną herbatę? Przygotuj ją z trawą cytrynową i plastrem jabłka – to naprawdę udane połączenie. Jego podstawę stanowi ziołowa herbata rumiankowa. Ma wyrazisty smak, więc jest doskonałą bazą do połączenia z łagodnymi składnikami. Dodaj do niej limonkę, która jest mniej kwaskowata niż cytryna, oraz trawę cytrynową. Ma delikatny cytrynowy aromat, nie jest jednak kwaśna, a więc nie zdominuje pozostałych składników. Do posłodzenia herbaty rumiankowej doskonale sprawdzi się miód, zwłaszcza gatunek łagodny, np. wielokwiatowy. Odpowiedni będzie także jasny, który podkreśli słomkowy kolor naparu z rumianku. Ciekawym dodatkiem będzie również plaster jabłka. Wybierz te jak najbardziej soczyste, żeby ich słodycz dodała herbacie lekkiego, owocowego posmaku. Całość dopraw na koniec goździkami, by napój zyskał korzenny zapach. Podawaj na ciepło. Udekoruj kubek lub szklankę listkiem świeżej melisy, mięty albo gałązką rozmarynu. Wypróbuj nasz sposób na przygotowanie rumiankowej herbaty i przekonaj się, jaka jest dobra.