Herbata z trawą cytrynową i plastrem jabłka
łatwe
97 osób zapisało

Składniki
450 mililitrów
4 plastry
1 sztuka
6 sztuk
2 plastry
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Herbatę zaparz (95 st. C, 3 min.), dodaj goździki, miód i wymieszaj.
Krok 2
Do szklanek włóż cząstki jabłka oraz limonki. Trawę przekrój wzdłuż, na pół.
Krok 3
Całość zalej przygotowanym naparem, włóż do szklanek trawę cytrynową, melisę i podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Herbatka Ziołowa Lipton Rumianek z trawą cytrynową
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Herbata z trawą cytrynową i plastrem jabłka
Szukasz inspiracji na pyszną herbatę? Przygotuj ją z trawą cytrynową i plastrem jabłka – to naprawdę udane połączenie. Jego podstawę stanowi ziołowa herbata rumiankowa. Ma wyrazisty smak, więc jest doskonałą bazą do połączenia z łagodnymi składnikami. Dodaj do niej limonkę, która jest mniej kwaskowata niż cytryna, oraz trawę cytrynową. Ma delikatny cytrynowy aromat, nie jest jednak kwaśna, a więc nie zdominuje pozostałych składników. Do posłodzenia herbaty rumiankowej doskonale sprawdzi się miód, zwłaszcza gatunek łagodny, np. wielokwiatowy. Odpowiedni będzie także jasny, który podkreśli słomkowy kolor naparu z rumianku. Ciekawym dodatkiem będzie również plaster jabłka. Wybierz te jak najbardziej soczyste, żeby ich słodycz dodała herbacie lekkiego, owocowego posmaku. Całość dopraw na koniec goździkami, by napój zyskał korzenny zapach. Podawaj na ciepło. Udekoruj kubek lub szklankę listkiem świeżej melisy, mięty albo gałązką rozmarynu. Wypróbuj nasz sposób na przygotowanie rumiankowej herbaty i przekonaj się, jaka jest dobra.