Herbata z trawą cytrynową i plastrem jabłka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Herbata z trawą cytrynową i plastrem jabłka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

165 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

47 osób wydrukowało

Pobierz pdf

83 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

450 mililitrów

4 plastry

1 sztuka

6 sztuk

2 plastry

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Herbatę zaparz (95 st. C, 3 min.), dodaj goździki, miód i wymieszaj.

Krok 2

Do szklanek włóż cząstki jabłka oraz limonki. Trawę przekrój wzdłuż, na pół.

Krok 3

Całość zalej przygotowanym naparem, włóż do szklanek trawę cytrynową, melisę i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Herbata z trawą cytrynową i plastrem jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Herbata z trawą cytrynową i plastrem jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Herbata z trawą cytrynową i plastrem jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Herbata z trawą cytrynową i plastrem jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Herbata z trawą cytrynową i plastrem jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Herbata z trawą cytrynową i plastrem jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Herbata z trawą cytrynową i plastrem jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Herbata z trawą cytrynową i plastrem jabłka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Herbata z trawą cytrynową i plastrem jabłkaHerbata z trawą cytrynową i plastrem jabłka

Szukasz inspiracji na pyszną herbatę? Przygotuj ją z trawą cytrynową i plastrem jabłka – to naprawdę udane połączenie. Jego podstawę stanowi ziołowa herbata rumiankowa. Ma wyrazisty smak, więc jest doskonałą bazą do połączenia z łagodnymi składnikami. Dodaj do niej limonkę, która jest mniej kwaskowata niż cytryna, oraz trawę cytrynową. Ma delikatny cytrynowy aromat, nie jest jednak kwaśna, a więc nie zdominuje pozostałych składników. Do posłodzenia herbaty rumiankowej doskonale sprawdzi się miód, zwłaszcza gatunek łagodny, np. wielokwiatowy. Odpowiedni będzie także jasny, który podkreśli słomkowy kolor naparu z rumianku. Ciekawym dodatkiem będzie również plaster jabłka. Wybierz te jak najbardziej soczyste, żeby ich słodycz dodała herbacie lekkiego, owocowego posmaku. Całość dopraw na koniec goździkami, by napój zyskał korzenny zapach. Podawaj na ciepło. Udekoruj kubek lub szklankę listkiem świeżej melisy, mięty albo gałązką rozmarynu. Wypróbuj nasz sposób na przygotowanie rumiankowej herbaty i przekonaj się, jaka jest dobra.