Zielona herbata z sokiem cytrynowym, limonką i imbirem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zielona herbata z sokiem cytrynowym, limonką i imbirem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
100 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

92 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

144 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

450 mililitrów

1 sztuka

4 plastry

6 plastrów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Herbatę Lipton Green Tea Citrus zaparz (90 st. C, 5 min.) pod przykryciem, dodaj miód, plastry imbiru i wymieszaj.

Krok 2

Z cytryny wyciśnij sok. Do szklanek włóż plastry limonki, imbir z naparu, następnie wlej sok z cytryny i uzupełnij gorącym herbacianym naparem.

Krok 3

Herbaty udekoruj listkami melisy i podawaj.

1

Opinie o przepisie

  • Annie Darla Bach

    Annie Darla Bach , 09.05.2017

    przepyszna ! dorzucilam jeszcze 2 plastry pomarańczy :) i pominęłam 2 łyżki miodu :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zielona herbata z sokiem cytrynowym, limonką i imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zielona herbata z sokiem cytrynowym, limonką i imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zielona herbata z sokiem cytrynowym, limonką i imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zielona herbata z sokiem cytrynowym, limonką i imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zielona herbata z sokiem cytrynowym, limonką i imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zielona herbata z sokiem cytrynowym, limonką i imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zielona herbata z sokiem cytrynowym, limonką i imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zielona herbata z sokiem cytrynowym, limonką i imbirem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zielona herbata z sokiem cytrynowym, limonką i imbiremZielona herbata z sokiem cytrynowym, limonką i imbirem

Czy wiesz, że Polacy piją więcej herbaty niż Japończycy? Zarówno w Europie, jak i na świecie, znajdujemy się w czołówce pod względem ilości jej spożywania. Chociaż prym wiedzie herbata czarna, coraz większy jest wybór innych gatunków, w tym herbaty zielonej. Preferencje pod względem dodatków również są dość wyraźne – popularnym dodatkiem do herbaty jest cytryna. Jeśli lubisz takie połączenie, nie rezygnuj z niego, sięgając po zieloną herbatę. Wybierz np. wersję wzbogaconą dodatkiem cytryny. Żeby wzmocnić smak napoju, dopraw ją świeżo wyciśniętym sokiem. Wzbogać herbatę także innymi dodatkami, na przykład kilkoma plasterkami limonki. Możesz dodać jej więcej niż cytryny – jej smak jest mniej wyrazisty. Do przygotowania napoju użyj też imbiru, który nada naparowi przyjemnie korzennego wyrazu. Jeśli lubisz słodkie herbaty, cukier zamień na miód. Napój udekoruj listkiem melisy lub świeżej mięty. Zieloną herbatę w wersji cytrusowej podawaj do ciast, takich jak serniki czy ciasta owocowe. Zaparz zieloną herbatę z sokiem cytrynowym, limonką i imbirem – sprawdź, jaka jest dobra.