Zielona herbata z sokiem cytrynowym, limonką i imbirem
łatwe
144 osoby zapisały

Składniki
450 mililitrów
1 sztuka
4 plastry
6 plastrów
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Herbatę Lipton Green Tea Citrus zaparz (90 st. C, 5 min.) pod przykryciem, dodaj miód, plastry imbiru i wymieszaj.
Krok 2
Z cytryny wyciśnij sok. Do szklanek włóż plastry limonki, imbir z naparu, następnie wlej sok z cytryny i uzupełnij gorącym herbacianym naparem.
Krok 3
Herbaty udekoruj listkami melisy i podawaj.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Herbata Zielona Lipton o smaku owoców cytrusowych-liściasta
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zielona herbata z sokiem cytrynowym, limonką i imbirem
Czy wiesz, że Polacy piją więcej herbaty niż Japończycy? Zarówno w Europie, jak i na świecie, znajdujemy się w czołówce pod względem ilości jej spożywania. Chociaż prym wiedzie herbata czarna, coraz większy jest wybór innych gatunków, w tym herbaty zielonej. Preferencje pod względem dodatków również są dość wyraźne – popularnym dodatkiem do herbaty jest cytryna. Jeśli lubisz takie połączenie, nie rezygnuj z niego, sięgając po zieloną herbatę. Wybierz np. wersję wzbogaconą dodatkiem cytryny. Żeby wzmocnić smak napoju, dopraw ją świeżo wyciśniętym sokiem. Wzbogać herbatę także innymi dodatkami, na przykład kilkoma plasterkami limonki. Możesz dodać jej więcej niż cytryny – jej smak jest mniej wyrazisty. Do przygotowania napoju użyj też imbiru, który nada naparowi przyjemnie korzennego wyrazu. Jeśli lubisz słodkie herbaty, cukier zamień na miód. Napój udekoruj listkiem melisy lub świeżej mięty. Zieloną herbatę w wersji cytrusowej podawaj do ciast, takich jak serniki czy ciasta owocowe. Zaparz zieloną herbatę z sokiem cytrynowym, limonką i imbirem – sprawdź, jaka jest dobra.