Zielona herbata z sokiem cytrynowym, limonką i imbirem
łatwe
144 osoby zapisały

Składniki
450 mililitrów
1 sztuka
4 plastry
6 plastrów
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Herbatę Lipton Green Tea Citrus zaparz (90 st. C, 5 min.) pod przykryciem, dodaj miód, plastry imbiru i wymieszaj.
Krok 2
Z cytryny wyciśnij sok. Do szklanek włóż plastry limonki, imbir z naparu, następnie wlej sok z cytryny i uzupełnij gorącym herbacianym naparem.
Krok 3
Herbaty udekoruj listkami melisy i podawaj.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Herbata Zielona Lipton o smaku owoców cytrusowych-liściasta
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zielona herbata z sokiem cytrynowym, limonką i imbirem
Czy wiesz, że Polacy piją więcej herbaty niż Japończycy? Zarówno w Europie, jak i na świecie, znajdujemy się w czołówce pod względem ilości jej spożywania. Chociaż prym wiedzie herbata czarna, coraz większy jest wybór innych gatunków, w tym herbaty zielonej. Preferencje pod względem dodatków również są dość wyraźne – popularnym dodatkiem do herbaty jest cytryna. Jeśli lubisz takie połączenie, nie rezygnuj z niego, sięgając po zieloną herbatę. Wybierz np. wersję wzbogaconą dodatkiem cytryny. Żeby wzmocnić smak napoju, dopraw ją świeżo wyciśniętym sokiem. Wzbogać herbatę także innymi dodatkami, na przykład kilkoma plasterkami limonki. Możesz dodać jej więcej niż cytryny – jej smak jest mniej wyrazisty. Do przygotowania napoju użyj też imbiru, który nada naparowi przyjemnie korzennego wyrazu. Jeśli lubisz słodkie herbaty, cukier zamień na miód. Napój udekoruj listkiem melisy lub świeżej mięty. Zieloną herbatę w wersji cytrusowej podawaj do ciast, takich jak serniki czy ciasta owocowe. Zaparz zieloną herbatę z sokiem cytrynowym, limonką i imbirem – sprawdź, jaka jest dobra.