Zielona herbata z sokiem cytrynowym, limonką i imbirem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zielona herbata z sokiem cytrynowym, limonką i imbirem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

100 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

90 osób wydrukowało

Pobierz pdf

143 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

450 mililitrów

1 sztuka

4 plastry

6 plastrów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Herbatę Lipton Green Tea Citrus zaparz (90 st. C, 5 min.) pod przykryciem, dodaj miód, plastry imbiru i wymieszaj.

Krok 2

Z cytryny wyciśnij sok. Do szklanek włóż plastry limonki, imbir z naparu, następnie wlej sok z cytryny i uzupełnij gorącym herbacianym naparem.

Krok 3

Herbaty udekoruj listkami melisy i podawaj.

1

Opinie o przepisie

  • Annie Darla Bach

    Annie Darla Bach , 09.05.2017

    przepyszna ! dorzucilam jeszcze 2 plastry pomarańczy :) i pominęłam 2 łyżki miodu :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zielona herbata z sokiem cytrynowym, limonką i imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zielona herbata z sokiem cytrynowym, limonką i imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zielona herbata z sokiem cytrynowym, limonką i imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zielona herbata z sokiem cytrynowym, limonką i imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zielona herbata z sokiem cytrynowym, limonką i imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zielona herbata z sokiem cytrynowym, limonką i imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zielona herbata z sokiem cytrynowym, limonką i imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zielona herbata z sokiem cytrynowym, limonką i imbirem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zielona herbata z sokiem cytrynowym, limonką i imbiremZielona herbata z sokiem cytrynowym, limonką i imbirem

Czy wiesz, że Polacy piją więcej herbaty niż Japończycy? Zarówno w Europie, jak i na świecie, znajdujemy się w czołówce pod względem ilości jej spożywania. Chociaż prym wiedzie herbata czarna, coraz większy jest wybór innych gatunków, w tym herbaty zielonej. Preferencje pod względem dodatków również są dość wyraźne – popularnym dodatkiem do herbaty jest cytryna. Jeśli lubisz takie połączenie, nie rezygnuj z niego, sięgając po zieloną herbatę. Wybierz np. wersję wzbogaconą dodatkiem cytryny. Żeby wzmocnić smak napoju, dopraw ją świeżo wyciśniętym sokiem. Wzbogać herbatę także innymi dodatkami, na przykład kilkoma plasterkami limonki. Możesz dodać jej więcej niż cytryny – jej smak jest mniej wyrazisty. Do przygotowania napoju użyj też imbiru, który nada naparowi przyjemnie korzennego wyrazu. Jeśli lubisz słodkie herbaty, cukier zamień na miód. Napój udekoruj listkiem melisy lub świeżej mięty. Zieloną herbatę w wersji cytrusowej podawaj do ciast, takich jak serniki czy ciasta owocowe. Zaparz zieloną herbatę z sokiem cytrynowym, limonką i imbirem – sprawdź, jaka jest dobra.