Zielona herbata z sokiem cytrynowym, limonką i imbirem
łatwe
144 osoby zapisały

Składniki
450 mililitrów
1 sztuka
4 plastry
6 plastrów
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Herbatę Lipton Green Tea Citrus zaparz (90 st. C, 5 min.) pod przykryciem, dodaj miód, plastry imbiru i wymieszaj.
Krok 2
Z cytryny wyciśnij sok. Do szklanek włóż plastry limonki, imbir z naparu, następnie wlej sok z cytryny i uzupełnij gorącym herbacianym naparem.
Krok 3
Herbaty udekoruj listkami melisy i podawaj.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Herbata Zielona Lipton o smaku owoców cytrusowych-liściasta
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zielona herbata z sokiem cytrynowym, limonką i imbirem
Czy wiesz, że Polacy piją więcej herbaty niż Japończycy? Zarówno w Europie, jak i na świecie, znajdujemy się w czołówce pod względem ilości jej spożywania. Chociaż prym wiedzie herbata czarna, coraz większy jest wybór innych gatunków, w tym herbaty zielonej. Preferencje pod względem dodatków również są dość wyraźne – popularnym dodatkiem do herbaty jest cytryna. Jeśli lubisz takie połączenie, nie rezygnuj z niego, sięgając po zieloną herbatę. Wybierz np. wersję wzbogaconą dodatkiem cytryny. Żeby wzmocnić smak napoju, dopraw ją świeżo wyciśniętym sokiem. Wzbogać herbatę także innymi dodatkami, na przykład kilkoma plasterkami limonki. Możesz dodać jej więcej niż cytryny – jej smak jest mniej wyrazisty. Do przygotowania napoju użyj też imbiru, który nada naparowi przyjemnie korzennego wyrazu. Jeśli lubisz słodkie herbaty, cukier zamień na miód. Napój udekoruj listkiem melisy lub świeżej mięty. Zieloną herbatę w wersji cytrusowej podawaj do ciast, takich jak serniki czy ciasta owocowe. Zaparz zieloną herbatę z sokiem cytrynowym, limonką i imbirem – sprawdź, jaka jest dobra.