Rozgrzewająca herbata z grejpfrutem i rozmarynem
łatwe
130 osób zapisało

Składniki
450 mililitrów
2 plastry
2 sztuki
4 sztuki
2 plastry
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Herbatę Lipton Green Tea Citrus zaparz (95 st. C, 3 min.), dodaj cukier oraz goździki i wymieszaj.
Krok 2
Do szklanek włóż plastry cytrusa, imbiru oraz rozmaryn.
Krok 3
Całość uzupełnij przygotowanym naparem i podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Herbata Zielona Lipton o smaku owoców cytrusowych-liściasta
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Rozgrzewająca herbata z grejpfrutem i rozmarynem
Jakie owoce najczęściej dodaje się do herbat? To zależy od regionu świata, w Polsce jednak najpopularniejszymi dodatkami są cytryny i maliny. Do rozgrzewających, korzennych herbat dodaje się czasami również pomarańcze. Jeśli masz ochotę na małą odmianę, do przygotowania pysznego napoju wykorzystaj grejpfruty. Sprawdzą się różne gatunki, zarówno czerwone, zielone jak i żółte. Zielone są najsłodsze, czerwone zawierają charakterystyczną goryczkę, żółte zaś są lekko kwaskowate – zdecyduj się więc na smak, który odpowiada Ci najbardziej. Do przygotowania naparu, użyj zielonej herbaty cytrusowej – jest delikatna i dobrze skomponuje się z pozostałymi składnikami. Wybierz te, które dodatkowo Cię rozgrzeją, czyli przyprawy korzenne. Herbatę dopraw goździkami oraz plasterkiem świeżego imbiru. Obydwa składniki mają słodko-pikantny smak, który dobrze pasuje do cytrusów. Do posłodzenia użyj brązowego cukru trzcinowego albo miodu. Herbatę z grejpfrutem podawaj udekorowaną gałązką świeżego rozmarynu.