Rozgrzewająca herbata z grejpfrutem i rozmarynem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rozgrzewająca herbata z grejpfrutem i rozmarynem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
40 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

55 osób wydrukowało

Pobierz pdf

131 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 mililitrów

2 plastry

2 sztuki

4 sztuki

2 plastry

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Herbatę Lipton Green Tea Citrus zaparz (95 st. C, 3 min.), dodaj cukier oraz goździki i wymieszaj.

Krok 2

Do szklanek włóż plastry cytrusa, imbiru oraz rozmaryn.

Krok 3

Całość uzupełnij przygotowanym naparem i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rozgrzewająca herbata z grejpfrutem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rozgrzewająca herbata z grejpfrutem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rozgrzewająca herbata z grejpfrutem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rozgrzewająca herbata z grejpfrutem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rozgrzewająca herbata z grejpfrutem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rozgrzewająca herbata z grejpfrutem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rozgrzewająca herbata z grejpfrutem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rozgrzewająca herbata z grejpfrutem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rozgrzewająca herbata z grejpfrutem i rozmarynemRozgrzewająca herbata z grejpfrutem i rozmarynem

Jakie owoce najczęściej dodaje się do herbat? To zależy od regionu świata, w Polsce jednak najpopularniejszymi dodatkami są cytryny i maliny. Do rozgrzewających, korzennych herbat dodaje się czasami również pomarańcze. Jeśli masz ochotę na małą odmianę, do przygotowania pysznego napoju wykorzystaj grejpfruty. Sprawdzą się różne gatunki, zarówno czerwone, zielone jak i żółte. Zielone są najsłodsze, czerwone zawierają charakterystyczną goryczkę, żółte zaś są lekko kwaskowate – zdecyduj się więc na smak, który odpowiada Ci najbardziej. Do przygotowania naparu, użyj zielonej herbaty cytrusowej – jest delikatna i dobrze skomponuje się z pozostałymi składnikami. Wybierz te, które dodatkowo Cię rozgrzeją, czyli przyprawy korzenne. Herbatę dopraw goździkami oraz plasterkiem świeżego imbiru. Obydwa składniki mają słodko-pikantny smak, który dobrze pasuje do cytrusów. Do posłodzenia użyj brązowego cukru trzcinowego albo miodu. Herbatę z grejpfrutem podawaj udekorowaną gałązką świeżego rozmarynu.