Rozgrzewająca herbata z grejpfrutem i rozmarynem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rozgrzewająca herbata z grejpfrutem i rozmarynem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
40 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

54 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

130 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 mililitrów

2 plastry

2 sztuki

4 sztuki

2 plastry

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Herbatę Lipton Green Tea Citrus zaparz (95 st. C, 3 min.), dodaj cukier oraz goździki i wymieszaj.

Krok 2

Do szklanek włóż plastry cytrusa, imbiru oraz rozmaryn.

Krok 3

Całość uzupełnij przygotowanym naparem i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rozgrzewająca herbata z grejpfrutem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rozgrzewająca herbata z grejpfrutem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rozgrzewająca herbata z grejpfrutem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rozgrzewająca herbata z grejpfrutem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rozgrzewająca herbata z grejpfrutem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rozgrzewająca herbata z grejpfrutem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rozgrzewająca herbata z grejpfrutem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rozgrzewająca herbata z grejpfrutem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rozgrzewająca herbata z grejpfrutem i rozmarynemRozgrzewająca herbata z grejpfrutem i rozmarynem

Jakie owoce najczęściej dodaje się do herbat? To zależy od regionu świata, w Polsce jednak najpopularniejszymi dodatkami są cytryny i maliny. Do rozgrzewających, korzennych herbat dodaje się czasami również pomarańcze. Jeśli masz ochotę na małą odmianę, do przygotowania pysznego napoju wykorzystaj grejpfruty. Sprawdzą się różne gatunki, zarówno czerwone, zielone jak i żółte. Zielone są najsłodsze, czerwone zawierają charakterystyczną goryczkę, żółte zaś są lekko kwaskowate – zdecyduj się więc na smak, który odpowiada Ci najbardziej. Do przygotowania naparu, użyj zielonej herbaty cytrusowej – jest delikatna i dobrze skomponuje się z pozostałymi składnikami. Wybierz te, które dodatkowo Cię rozgrzeją, czyli przyprawy korzenne. Herbatę dopraw goździkami oraz plasterkiem świeżego imbiru. Obydwa składniki mają słodko-pikantny smak, który dobrze pasuje do cytrusów. Do posłodzenia użyj brązowego cukru trzcinowego albo miodu. Herbatę z grejpfrutem podawaj udekorowaną gałązką świeżego rozmarynu.