Rozgrzewająca herbata z grejpfrutem i rozmarynem
łatwe
130 osób zapisało

Składniki
450 mililitrów
2 plastry
2 sztuki
4 sztuki
2 plastry
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Herbatę Lipton Green Tea Citrus zaparz (95 st. C, 3 min.), dodaj cukier oraz goździki i wymieszaj.
Krok 2
Do szklanek włóż plastry cytrusa, imbiru oraz rozmaryn.
Krok 3
Całość uzupełnij przygotowanym naparem i podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Herbata Zielona Lipton o smaku owoców cytrusowych-liściasta
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Rozgrzewająca herbata z grejpfrutem i rozmarynem
Jakie owoce najczęściej dodaje się do herbat? To zależy od regionu świata, w Polsce jednak najpopularniejszymi dodatkami są cytryny i maliny. Do rozgrzewających, korzennych herbat dodaje się czasami również pomarańcze. Jeśli masz ochotę na małą odmianę, do przygotowania pysznego napoju wykorzystaj grejpfruty. Sprawdzą się różne gatunki, zarówno czerwone, zielone jak i żółte. Zielone są najsłodsze, czerwone zawierają charakterystyczną goryczkę, żółte zaś są lekko kwaskowate – zdecyduj się więc na smak, który odpowiada Ci najbardziej. Do przygotowania naparu, użyj zielonej herbaty cytrusowej – jest delikatna i dobrze skomponuje się z pozostałymi składnikami. Wybierz te, które dodatkowo Cię rozgrzeją, czyli przyprawy korzenne. Herbatę dopraw goździkami oraz plasterkiem świeżego imbiru. Obydwa składniki mają słodko-pikantny smak, który dobrze pasuje do cytrusów. Do posłodzenia użyj brązowego cukru trzcinowego albo miodu. Herbatę z grejpfrutem podawaj udekorowaną gałązką świeżego rozmarynu.