Rozgrzewająca herbata z lipą, imbirem i malinami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Rozgrzewająca herbata z lipą, imbirem i malinami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

101 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

45 osób wydrukowało

Pobierz pdf

93 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 mililitrów

2 łyżeczki

2 łyżki

1 łyżka

4 plastry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Herbatę zaparz (95 st. C), dodaj miód oraz suszone kwiaty lipy. Pozostaw na 5 minut.

Krok 2

Gorący napar herbaciany przelej do szklanek, przełóż kwiaty z naparu, włóż maliny oraz plastry imbiru, i podawaj.

1

Opinie o przepisie

  • Lena Lena

    Lena Lena , 14.03.2020

    Wygląda przepysznie!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rozgrzewająca herbata z lipą, imbirem i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rozgrzewająca herbata z lipą, imbirem i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rozgrzewająca herbata z lipą, imbirem i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rozgrzewająca herbata z lipą, imbirem i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rozgrzewająca herbata z lipą, imbirem i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rozgrzewająca herbata z lipą, imbirem i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rozgrzewająca herbata z lipą, imbirem i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rozgrzewająca herbata z lipą, imbirem i malinamiRozgrzewająca herbata z lipą, imbirem i malinami

Szukasz sposobu na przygotowanie czarnej herbaty? Spróbuj ją przyrządzić w wersji z imbirem, lipą i malinami. Na początek zaparzaj herbatę kilka minut, tak, by nabrała intensywnego, ciemnoczerwonego koloru i przyjemnego aromatu. Do naparu dodaj suszone kwiaty lipy – są łagodne i lekko słodkie, dobrze będą zatem pasować do czarnej herbaty. Dodaj do niej także kilka plastrów świeżego imbiru – jego kłącza mają wyrazisty smak i stanowią doskonały dodatek do herbaty, zwłaszcza, jeśli połączysz je też ze słodkim miodem. Wybierz naturalny, np. akacjowy lub lipowy. Żeby jeszcze bardziej urozmaicić smak herbaty z lipą, dodaj do niej trochę suszonych malin, które również są świetnym składnikiem rozgrzewających, zimowych herbat. Jeśli nie masz akurat suszonych owoców, zamień je na sok malinowy, ewentualnie syrop z aronii albo czarnej porzeczki. Zaczekaj, aż napój się zaparzy i przelej do kubków, razem z imbirem, malinami i lipą. Szczególnie dobrze smakuje w zimowe wieczory. Sprawdź i przekonaj się!