Rozgrzewająca herbata z lipą, imbirem i malinami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rozgrzewająca herbata z lipą, imbirem i malinami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
143 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

61 osób wydrukowało

Pobierz pdf

125 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 mililitrów

2 łyżeczki

2 łyżki

1 łyżka

4 plastry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Herbatę zaparz (95 st. C), dodaj miód oraz suszone kwiaty lipy. Pozostaw na 5 minut.

Krok 2

Gorący napar herbaciany przelej do szklanek, przełóż kwiaty z naparu, włóż maliny oraz plastry imbiru, i podawaj.

1

Opinie o przepisie

  • Lena Lena

    Lena Lena , 14.03.2020

    Wygląda przepysznie!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rozgrzewająca herbata z lipą, imbirem i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rozgrzewająca herbata z lipą, imbirem i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rozgrzewająca herbata z lipą, imbirem i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rozgrzewająca herbata z lipą, imbirem i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rozgrzewająca herbata z lipą, imbirem i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rozgrzewająca herbata z lipą, imbirem i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rozgrzewająca herbata z lipą, imbirem i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rozgrzewająca herbata z lipą, imbirem i malinami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Herbata malinowa
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rozgrzewająca herbata z lipą, imbirem i malinamiRozgrzewająca herbata z lipą, imbirem i malinami

Szukasz sposobu na przygotowanie czarnej herbaty? Spróbuj ją przyrządzić w wersji z imbirem, lipą i malinami. Na początek zaparzaj herbatę kilka minut, tak, by nabrała intensywnego, ciemnoczerwonego koloru i przyjemnego aromatu. Do naparu dodaj suszone kwiaty lipy – są łagodne i lekko słodkie, dobrze będą zatem pasować do czarnej herbaty. Dodaj do niej także kilka plastrów świeżego imbiru – jego kłącza mają wyrazisty smak i stanowią doskonały dodatek do herbaty, zwłaszcza, jeśli połączysz je też ze słodkim miodem. Wybierz naturalny, np. akacjowy lub lipowy. Żeby jeszcze bardziej urozmaicić smak herbaty z lipą, dodaj do niej trochę suszonych malin, które również są świetnym składnikiem rozgrzewających, zimowych herbat. Jeśli nie masz akurat suszonych owoców, zamień je na sok malinowy, ewentualnie syrop z aronii albo czarnej porzeczki. Zaczekaj, aż napój się zaparzy i przelej do kubków, razem z imbirem, malinami i lipą. Szczególnie dobrze smakuje w zimowe wieczory. Sprawdź i przekonaj się!