Herbata z malinami – zimowa, jesienna: z miodem | Przepisy.pl pixel

Herbata z malinami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

125 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

83 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

4 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Herbatę Lipton Green Tea Classic zaparz (80 st. C, 3 min.), dodaj goździki, miód i wymieszaj.

Krok 2

Do szklanek nalej sok malinowy i dodaj goździki z naparu. Wlej przygotowany napar, dodaj maliny i udekoruj gałązką melisy. Podawaj na ciepło.

1

Opinie o przepisie

  • izka8473

    izka8473 , 07.03.2017

    Bardzo chętnie swoją ulubioną zieloną herbatę wzbogację o maliny. Na co dzień piję zieloną herbate z teekanne z opuncją, ale myśle, ze taka opcja bedzie zdrow ai pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Herbata z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Herbata z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Herbata z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Herbata z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Herbata z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Herbata z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Herbata z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Herbata z malinami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Herbata z malinamiHerbata z malinami

W sezonie zimowo-jesiennym, warto przygotować herbatę w wersji malinowej. Do ciepłego naparu dodaj goździki, które nadadzą mu przyjemnego, korzennego aromatu. Posłodź go miodem, na przykład lipowym, ale sprawdzą się też inne. W zależności od upodobań użyj także miodu gryczanego lub wielokwiatowego. Niech zimowa herbata z malinami zachwyci Cię smakiem! 

Dla kogo?

Herbata z malinami w tym wydaniu to przysmak dla wszystkich fanów rozgrzewających napojów na zimę. Zaledwie jedna filiżanka potrafi rozgrzać i w momencie poprawić humor. Nie dodawaj do naparu zbyt dużo miodu, jeśli nie chcesz, by jesienna herbata z malinami była zbyt słodka. 

Na jaką okazję?

Samotny wieczór, spotkanie ze znajomymi, uroczystość rodzinna - herbata z malinami i miodem zawsze sprawdzi się doskonale. Uwierz nam, że rozgrzewający napój zdaje egzamin i smakuje wszystkim gościom. Przekonaj się o tym, przygotowując naszą recepturę. 

Czy wiesz, że?

Jak zaparzyć dobrą zieloną herbatę? Żeby wydobyć z niej to, co najlepsze, zaparzaj ją w lekko przestudzonej wodzie. Pozbawisz ją wtedy goryczki i uzyskasz smaczny napar. Herbata malinowa przepis już na Ciebie czeka, a w nim wszystkie niezbędne wskazówki i polecenia. 

Dla urozmaicenia:

Gotową herbatę, zaparzaną przez kilka minut, przelej do kubków lub filiżanek z sokiem malinowym. Żeby napój zyskał więcej wyrazistości, dodaj do niego kilka suszonych malin. Do dekoracji użyj gałązkę melisy albo mięty. Zamiast herbaty zielonej, spróbuj wykorzystać do przygotowania napoju również herbatę białą. Przyrządź ją przy najbliższej okazji.