Herbata z malinami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Herbata z malinami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

90 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

38 osób wydrukowało

Pobierz pdf

65 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

4 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Herbatę Lipton Green Tea Classic zaparz (80 st. C, 3 min.), dodaj goździki, miód i wymieszaj.

Krok 2

Do szklanek nalej sok malinowy i dodaj goździki z naparu. Wlej przygotowany napar, dodaj maliny i udekoruj gałązką melisy. Podawaj na ciepło.

1

Opinie o przepisie

  • izka8473

    izka8473 , 07.03.2017

    Bardzo chętnie swoją ulubioną zieloną herbatę wzbogację o maliny. Na co dzień piję zieloną herbate z teekanne z opuncją, ale myśle, ze taka opcja bedzie zdrow ai pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Herbata z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Herbata z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Herbata z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Herbata z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Herbata z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Herbata z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Herbata z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Herbata z malinamiHerbata z malinami

Jak zaparzyć dobrą zieloną herbatę? Żeby wydobyć z niej to, co najlepsze, zaparzaj ją w lekko przestudzonej wodzie. Pozbawisz ją wtedy goryczki i uzyskasz smaczny napar. W sezonie zimowo-jesiennym, warto przygotować ją w wersji malinowej. Do ciepłej herbaty dodaj goździki, które nadadzą jej przyjemnego, korzennego aromatu. Posłodź ją miodem, na przykład lipowym, ale sprawdzą się też inne. W zależności od upodobań, użyj także miodu gryczanego lub wielokwiatowego – różnią się od siebie smakiem, więc warto próbować herbat z wieloma ich gatunkami. Nie dodawaj jednak zbyt dużo miodu, jeśli nie chcesz, by herbata zyskała słodycz syropu malinowego. Gotową herbatę, zaparzaną przez kilka minut, przelej do kubków lub filiżanek z sokiem malinowym. Żeby napój zyskał więcej wyrazistości, dodaj do niego kilka suszonych malin. Do dekoracji użyj gałązkę melisy albo mięty. Zamiast herbaty zielonej, spróbuj wykorzystać do przygotowania napoju również herbatę białą. Przyrządź ją przy najbliższej okazji.