Herbata z malinami – zimowa, jesienna: z miodem | Przepisy.pl pixel

Herbata z malinami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
125 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

84 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

4 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Herbatę Lipton Green Tea Classic zaparz (80 st. C, 3 min.), dodaj goździki, miód i wymieszaj.

Krok 2

Do szklanek nalej sok malinowy i dodaj goździki z naparu. Wlej przygotowany napar, dodaj maliny i udekoruj gałązką melisy. Podawaj na ciepło.

1

Opinie o przepisie

  • izka8473

    izka8473 , 07.03.2017

    Bardzo chętnie swoją ulubioną zieloną herbatę wzbogację o maliny. Na co dzień piję zieloną herbate z teekanne z opuncją, ale myśle, ze taka opcja bedzie zdrow ai pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Herbata z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Herbata z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Herbata z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Herbata z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Herbata z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Herbata z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Herbata z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Herbata z malinami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Rozgrzewająca herbata
czas przygotowania
10 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Herbata z malinamiHerbata z malinami

W sezonie zimowo-jesiennym, warto przygotować herbatę w wersji malinowej. Do ciepłego naparu dodaj goździki, które nadadzą mu przyjemnego, korzennego aromatu. Posłodź go miodem, na przykład lipowym, ale sprawdzą się też inne. W zależności od upodobań użyj także miodu gryczanego lub wielokwiatowego. Niech zimowa herbata z malinami zachwyci Cię smakiem! 

Dla kogo?

Herbata z malinami w tym wydaniu to przysmak dla wszystkich fanów rozgrzewających napojów na zimę. Zaledwie jedna filiżanka potrafi rozgrzać i w momencie poprawić humor. Nie dodawaj do naparu zbyt dużo miodu, jeśli nie chcesz, by jesienna herbata z malinami była zbyt słodka. 

Na jaką okazję?

Samotny wieczór, spotkanie ze znajomymi, uroczystość rodzinna - herbata z malinami i miodem zawsze sprawdzi się doskonale. Uwierz nam, że rozgrzewający napój zdaje egzamin i smakuje wszystkim gościom. Przekonaj się o tym, przygotowując naszą recepturę. 

Czy wiesz, że?

Jak zaparzyć dobrą zieloną herbatę? Żeby wydobyć z niej to, co najlepsze, zaparzaj ją w lekko przestudzonej wodzie. Pozbawisz ją wtedy goryczki i uzyskasz smaczny napar. Herbata malinowa przepis już na Ciebie czeka, a w nim wszystkie niezbędne wskazówki i polecenia. 

Dla urozmaicenia:

Gotową herbatę, zaparzaną przez kilka minut, przelej do kubków lub filiżanek z sokiem malinowym. Żeby napój zyskał więcej wyrazistości, dodaj do niego kilka suszonych malin. Do dekoracji użyj gałązkę melisy albo mięty. Zamiast herbaty zielonej, spróbuj wykorzystać do przygotowania napoju również herbatę białą. Przyrządź ją przy najbliższej okazji.