Herbata z malinami – zimowa, jesienna: z miodem | Przepisy.pl pixel

Herbata z malinami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

124 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

81 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

4 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Herbatę Lipton Green Tea Classic zaparz (80 st. C, 3 min.), dodaj goździki, miód i wymieszaj.

Krok 2

Do szklanek nalej sok malinowy i dodaj goździki z naparu. Wlej przygotowany napar, dodaj maliny i udekoruj gałązką melisy. Podawaj na ciepło.

1

Opinie o przepisie

  • izka8473

    izka8473 , 07.03.2017

    Bardzo chętnie swoją ulubioną zieloną herbatę wzbogację o maliny. Na co dzień piję zieloną herbate z teekanne z opuncją, ale myśle, ze taka opcja bedzie zdrow ai pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Herbata z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Herbata z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Herbata z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Herbata z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Herbata z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Herbata z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Herbata z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Herbata z malinami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Herbata z malinamiHerbata z malinami

Jak zaparzyć dobrą zieloną herbatę? Żeby wydobyć z niej to, co najlepsze, zaparzaj ją w lekko przestudzonej wodzie. Pozbawisz ją wtedy goryczki i uzyskasz smaczny napar. W sezonie zimowo-jesiennym, warto przygotować ją w wersji malinowej. Do ciepłej herbaty dodaj goździki, które nadadzą jej przyjemnego, korzennego aromatu. Posłodź ją miodem, na przykład lipowym, ale sprawdzą się też inne. W zależności od upodobań, użyj także miodu gryczanego lub wielokwiatowego – różnią się od siebie smakiem, więc warto próbować herbat z wieloma ich gatunkami. Nie dodawaj jednak zbyt dużo miodu, jeśli nie chcesz, by herbata zyskała słodycz syropu malinowego. Gotową herbatę, zaparzaną przez kilka minut, przelej do kubków lub filiżanek z sokiem malinowym. Żeby napój zyskał więcej wyrazistości, dodaj do niego kilka suszonych malin. Do dekoracji użyj gałązkę melisy albo mięty. Zamiast herbaty zielonej, spróbuj wykorzystać do przygotowania napoju również herbatę białą. Przyrządź ją przy najbliższej okazji.