Zielona lemoniada herbaciana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zielona lemoniada herbaciana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

609 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

159 osób wydrukowało

Pobierz pdf

243 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 plastry

2 plastry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj 200ml wody , dodaj miód według uznania – jeśli lubisz słodkie napoje dodaj 2 lub trzy łyżeczki.

Krok 2

Do gorącej wody wrzuć saszetkę z herbatą Lipton Green Citrus.

Krok 3

Napar odstaw do wystygnięcia.

Krok 4

Do szklanki wrzuć plastry limonki i cytryny, dodaj gałązkę mięty i lód zalej zimną herbatą.

10

Opinie o przepisie

  • Monika ArtPacz

    Monika ArtPacz , 29.06.2021

    Tak, najlepszy napój na gorące dni

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 23.06.2021

    TAK. Moją innowacją, nadającą tej zielonej lemoniadzie herbacianej smaku ciekawego są dodane kostki zamrożonego soku arbuzowego. Arbuz tę zaletę ma, że idealnie nasz organizm letnią porą orzeźwia!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • renata

    renata , 18.06.2021

    TAK. Nic dodać nic ująć. Cudowny napój na lato :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 18.06.2021

    TAK! Mnie by wystarczyła sama z Liptona herbata :D Ale może też być i taka wersja bogata! Ostatnio bardzo mało słodzę, nawet gdy się chłodzę, dlatego zrezygnowałabym z miodu na poczet większej ilości lodu :D :D :D To dzieciństwa mojego są smaki, oj wypiłabym teraz jeden słoiczek taki!!! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina

    Karolina , 11.06.2021

    Tak* Warto wzbogacić smak dodając również plaster pomarańczy i np. świeże truskawki dla ozdoby

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 03.06.2021

    TAK. Świetna propozycja, która gasi pragnienie! Ja dodam miód gryczany i łyżkę pyłku pszczelego (dla zdrowia). Bardzo lubię herbatę zieloną Lipton o smaku Owoców Cytrusowych! W mojej herbacie wylądują także borówki i truskawki mrożone! Po przygotowaniu będę ją przechowywała w lodówce. Idealne orzeźwienie w letni dzień! 

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta

    Marta , 03.06.2021

    Jeśli nie ma miodu można dodać cukier trzcinowy, który daje fajny posmak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Franek Ferszt

    Franek Ferszt , 28.09.2018

    Bardzo Dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Tomczak

    Mariusz Tomczak , 09.09.2016

    Koniecznie w słoiku a jak nie masz to zrób w misce albo we wiadrze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Tomczak

    Mariusz Tomczak , 24.08.2016

    w słoiku smakuje najlepiej

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zielona lemoniada herbaciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zielona lemoniada herbaciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zielona lemoniada herbaciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zielona lemoniada herbaciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zielona lemoniada herbaciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zielona lemoniada herbaciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zielona lemoniada herbaciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zielona lemoniada herbaciana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zielona lemoniada herbacianaZielona lemoniada herbaciana

Lemoniada to napój kojarzący się przede wszystkim z latem, świetnie sprawdzi się jednak również zimą – na przyjęciach i spotkaniach w gronie przyjaciół. Sprawdź, jak przygotować zieloną lemoniadę herbacianą. Możesz podawać ją zarówno na zimno, jako dodatek do posiłków, lub na ciepło podczas deseru. Serwuj ją z plastrami świeżo pokrojonej cytryny lub limonki – dobrym zamiennikiem dla nich będą też plastry pomarańczy. Jeśli wolisz łagodniejsze smaki, dodaj kawałki nektarynek lub brzoskwiń, a lemoniada nabierze delikatnego aromatu słodkich owoców. Aby przyrządzić herbacianą lemoniadę, użyj zielonej herbaty o smaku cytrusów – dzięki temu lemoniada na bazie herbaty będzie miała intensywniejszy smak. Jeśli podajesz ją na zimno, dobrym dodatkiem będą kostki lodu. Przed włożeniem do zamrażarki, włóż do przygotowanej w pojemnikach wody lekko roztarte listki mięty lub melisy. Kostki topiąc się, będą uwalniać aromat zamkniętych ziół. Wypróbuj nasz przepis na zieloną herbacianą lemoniadę i poczuj jej wyjątkowy smak o każdej porze roku.