Zielona lemoniada herbaciana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

400 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

121 osób wydrukowało

Pobierz pdf

164 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 plastry

2 plastry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj 200ml wody , dodaj cukier według uznania – jeśli lubisz słodkie napoje dodaj 2 lub trzy łyżeczki.

Krok 2

Do gorącej wody wrzuć saszetkę z herbatą Lipton Green Citrus.

Krok 3

Napar odstaw do wystygnięcia.

Krok 4

Do szklanki wrzuć plastry limonki i cytryny, dodaj gałązkę mięty i lód zalej zimną herbatą.

3

Opinie o przepisie

  • Franek Ferszt

    Franek Ferszt , 28.09.2018

    Bardzo Dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Tomczak

    Mariusz Tomczak , 09.09.2016

    Koniecznie w słoiku a jak nie masz to zrób w misce albo we wiadrze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Tomczak

    Mariusz Tomczak , 24.08.2016

    w słoiku smakuje najlepiej

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zielona lemoniada herbaciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zielona lemoniada herbaciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zielona lemoniada herbaciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zielona lemoniada herbaciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zielona lemoniada herbaciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zielona lemoniada herbaciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zielona lemoniada herbaciana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zielona lemoniada herbacianaZielona lemoniada herbaciana

Lemoniada to napój kojarzący się przede wszystkim z latem, świetnie sprawdzi się jednak również zimą – na przyjęciach i spotkaniach w gronie przyjaciół. Sprawdź, jak przygotować zieloną lemoniadę herbacianą. Możesz podawać ją zarówno na zimno, jako dodatek do posiłków, lub na ciepło podczas deseru. Serwuj ją z plastrami świeżo pokrojonej cytryny lub limonki – dobrym zamiennikiem dla nich będą też plastry pomarańczy. Jeśli wolisz łagodniejsze smaki, dodaj kawałki nektarynek lub brzoskwiń, a lemoniada nabierze delikatnego aromatu słodkich owoców. Aby przyrządzić herbacianą lemoniadę, użyj zielonej herbaty o smaku cytrusów – dzięki temu lemoniada na bazie herbaty będzie miała intensywniejszy smak. Jeśli podajesz ją na zimno, dobrym dodatkiem będą kostki lodu. Przed włożeniem do zamrażarki, włóż do przygotowanej w pojemnikach wody lekko roztarte listki mięty lub melisy. Kostki topiąc się, będą uwalniać aromat zamkniętych ziół. Wypróbuj nasz przepis na zieloną herbacianą lemoniadę i poczuj jej wyjątkowy smak o każdej porze roku.