Orzeźwiająca herbata z limonką i ogórkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Orzeźwiająca herbata z limonką i ogórkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
452 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

184 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

335 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Trzy piramidki herbaty Lipton Asian White zalej 500 ml gotującej się wody. Napar przykryj spodkiem odstaw na bo na około 1 minutę aby dobrze się zaparzył.

Krok 2

¼ ogórka pokrój w plastry, resztę obierz i zmiksuj w kielichu blendera razem z cukrem i herbatą.

Krok 3

Do dzbanka w połowie napełnionego lodem przełóż listki mięty plastry limonki oraz plastry ogórka. Całość zalej herbata zmiksowana z ogórkiem.

6

Opinie o przepisie

  • Daria Mleczko

    Daria Mleczko , 31.03.2020

    TAK* Do tego typu herbaty na zimno ja czasami dodaje soku z brzozy (zwanego "oskołą") - zwłaszcza w okresie wiosennym, kiedy świeży jest łatwiej dostępny. Ponieważ sok z brzozy wzmacnia odporność i zawiera wiele cennych witamin oraz soli mineralnych dobrze wpływa na osłabiony po zimie organizm. Do tego przepisu dodaje szklankę soku (250 ml) jako ostatni składnik, a herbatę zalewam mniejszą ilością wody, bo 400 ml. W ten sposób uzyskuję trochę więcej napoju, który i tak jest nadal wyśmienity w smaku, a przy tym zyskuje dodatkowych wartości odżywczych. Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesiek Zet

    Wiesiek Zet , 09.02.2018

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Tomczak

    Mariusz Tomczak , 24.09.2016

    Nareszcie nie w słoikach :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Lewandowska

    Bożena Lewandowska , 03.07.2016

    Zogórkiem jeszcze nie piłam. Spróbuję.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Palczarska

    Irena Palczarska , 02.07.2016

    Rzeczywiście jest inna ale super właśnie ja piję.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Palczarska

    Irena Palczarska , 02.07.2016

    Zaraz idę wypróbować herbatę z ogórkiem

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Orzeźwiająca herbata z limonką i ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Orzeźwiająca herbata z limonką i ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Orzeźwiająca herbata z limonką i ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Orzeźwiająca herbata z limonką i ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Orzeźwiająca herbata z limonką i ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Orzeźwiająca herbata z limonką i ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Orzeźwiająca herbata z limonką i ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Orzeźwiająca herbata z limonką i ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej