Przepisy z limonką

236 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (236)

Paella z kurczakiem - VIDEO
ratingratingratingratingrating

238

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Co dziś na obiad? Skuś się na kolorową paellę z kurczakiem – ta potrawa jest prostsza niż myślisz...
Pasta z awokado - VIDEO
ratingratingratingratingrating

146

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Pasta z awokado to świetny dodatek do różnych dań i przekąsek. Sam owoc charakteryzuje się lekko...
Rolada pomidorowa z ziołowym serkiem - VIDEO
ratingratingratingratingrating

115

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Przekąski – kto ich nie kocha? Jeżeli należysz do grona miłośników, mamy coś dla Ciebie! Zafunduj...
Kurczak curry
ratingratingratingratingrating

97

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Słodko-pikantny kurczak curry przypadnie do gustu nie tylko wielbicielom kuchni indyjskiej. Dzięk...
Burrito z kurczakiem i awokado - VIDEO
ratingratingratingratingrating

66

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Przekąski towarzyszą nam niemal codziennie. Nie zawsze dysponujemy czasem, aby w spokoju przygoto...
Sałatka z krewetkami i mango - VIDEO
ratingratingratingratingrating

56

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Egzotyczna sałatka z krewetkami i mango to propozycja dla smakoszy kuchni azjatyckiej. Przygotowa...
Warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie
ratingratingratingratingrating

48

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Kolorowy, prosty w przygotowaniu i pyszny – to warzywny szaszłyk marynowany w jogurcie. Będzie św...
Polędwiczka wieprzowa
ratingratingratingratingrating

62

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Ta wersja soczystej polędwiczki wieprzowej ma nieco orientalny charakter, a to za sprawą słodko-p...
Szybka Paella
ratingratingratingratingrating

24

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Kurczak po meksykańsku z chrupiąca panierką z nachos - VIDEO
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Nie masz pomysłu, jaki posiłek przygotować z kurzego mięsa? Przychodzimy z pomocą! Kto powiedział...
Kibbeh – libańskie przekąski z miętowym jogurtem - VIDEO
ratingratingratingratingrating

62

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Szukasz alternatywny dla nudnych i niezdrowych przekąsek? Wychodzimy Ci naprzeciw! Sięgnij po prz...
Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową
ratingratingratingratingrating

29

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową to świetne rozwiązanie na prostą i szybką kolację. Podan...
Krem z pomidorów z cytrusami
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Popularna zupa pomidorowa nabierze zupełnie innego charakteru zaserwowana z ananasami oraz sokiem...
Naleśniki z wiśniami
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Naleśniki z wiśniami w wersji de luxe. Słodko-kwaśny smak wiśni w naszych naleśnikach wzbogaciliś...
Grillowana karkówka z curry i sosem jogurtowym
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Jeżeli masz ochotę na danie, które łączy w sobie smaki ostre i łagodne w idealnych proporcjach, t...
Quesadilla z grillowanym kurczakiem - VIDEO
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Ta popularna przekąska jest pikantna, chrupiąca i dzięki warzywom oraz kurczakowi bardzo wyrazist...
Zupa z chilli
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Grillowane kurczaki po meksykańsku na patyku
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeżeli masz ochotę na mięsno-warzywne danie z grilla, przygotuj grillowane kurczaki po meksykańsk...
Paella a la navarro
ratingratingratingratingrating

24

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zupa Pho z wołowiną
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zupa pho z wołowiną to danie inspirowane kuchnią wietnamską. Sekret jego smaku tkwi w mieszance a...
Opiekana  kukurydza
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Kolby kukurydzy gotowane w całości to przekąska, którą wiele osób zna z wakacyjnych wyjazdów. Jeś...
Miodowe żeberka z Burbonem i limonką
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Soczyste, kruche, z łatwością oddzielające się od kości i intensywnie pachnące przyprawami – taki...
Szybka fajita z kurczaka
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Masz ochotę na danie kuchni meksykańskiej, ale myślisz, że to trudne i zajmuje dużo czasu? Nic ba...
Zapiekany kurczak z warzywami
ratingratingratingratingrating

24

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Szacowana cena przygotowania dania: do 20 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych...
Pulpeciki w sosie teriyaki
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli lubisz smak azjatyckiej kuchni, wypróbuj przepis na pulpeciki w sosie teriyaki. Jest on jed...
Makaron po tajsku
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Jeśli chcesz przyrządzić smaczne i niebanalne danie z makaronem, po inspirację sięgnij do kuchni...
Lahmacun - pizza turecka
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Ciężko się jej oprzeć. Od lat cieszy się popularnością i nie ma sobie równych! To właśnie pizza z...

Ciekawostki i porady

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - LimonkaLimonka

Poznajcie limonkę, czyli zieloną kuzynkę cytryny. Jeszcze bardziej kwaśna, jeszcze bardziej orzeźwiająca i aromatyczna. To chyba wystarczające argumenty, by dać jej szansę w kuchni. Fantastycznie dekoruje dania, a sok z limetki znakomicie wykańcza potrawy. To sprawdzony cytrusowy patent na ograniczenie w jadłospisie soli. Brzmi zachęcająco, ale o fenomenalnych właściwościach limonki lepiej przekonać się na własnym podniebieniu.

Dla kogo?

Limonkę można uznać za składnik niebywale uniwersalny, lecz obowiązkowo powinni zapoznać się z nią miłośnicy meksykańskiej kuchni. Wbrew pozorom fasola i kukurydza nie są jej jedynymi filarami! Meksykanie limonkę dodają niemalże do wszystkiego – słynnego guacamole, wieloskładnikowych tacos, pomidorowej salsy, bulionów, ryb i krewetek. Pora na smakowitą fiestę!

Na jaką okazję?

Lemoniady, mrożone herbaty i soki owocowe z limonką stają się orzeźwiającym remedium na upały. Gdy zrobi się chłodniej, nadal miejcie cytrusa na liście zakupów. Z miodem i imbirem zastąpi cytrynę w rozgrzewających napojach. Jako kwaśny składnik marynat doskonale wpływa na zmiękczenie mięsa (kurczaka, wieprzowych żeberek i polędwiczek), które planujecie grillować, piec lub smażyć. Cytrusowy zapach każdego wprawi w dobry nastrój, więc niech limonka pojawi się jako składnik imprezowych sałatek, a także egzotycznych omletów.

Czy wiesz, że?

Drzewa lub krzewy limonkowe osiągają zazwyczaj maksymalną wysokość 5 metrów. Podczas zbiorów należy uważać na niewielkie kolce, znajdujące się na gałęziach. Roślina kwitnie i owocuje przez cały rok, dzięki czemu zdobycie limonek jest bardzo prostym zadaniem.

Dla urozmaicenia:

Wiele mówi się o tym, że cytryna to niezbędny dodatek do dań rybnych. Z powodzeniem można zamienić ją na limonkę. Pasuje do większości gatunków, więc eksperymentujcie z tuńczykiem, sandaczem, łososiem, dorszem, makrelą. Nadzwyczajnie prezentują się ryby pieczone i podane w liściach bananowca albo chrzanu.