Dania i potrawy z limonką | Przepisy.pl pixel

Przepisy z limonką

233 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - LimonkaLimonka

Poznajcie limonkę, czyli zieloną kuzynkę cytryny. Jeszcze bardziej kwaśna, jeszcze bardziej orzeźwiająca i aromatyczna. To chyba wystarczające argumenty, by dać jej szansę w kuchni. Fantastycznie dekoruje dania, a sok z limetki znakomicie wykańcza potrawy. To sprawdzony cytrusowy patent na ograniczenie w jadłospisie soli. Brzmi zachęcająco, ale o fenomenalnych właściwościach limonki lepiej przekonać się na własnym podniebieniu.

Dla kogo?

Limonkę można uznać za składnik niebywale uniwersalny, lecz obowiązkowo powinni zapoznać się z nią miłośnicy meksykańskiej kuchni. Wbrew pozorom fasola i kukurydza nie są jej jedynymi filarami! Meksykanie limonkę dodają niemalże do wszystkiego – słynnego guacamole, wieloskładnikowych tacos, pomidorowej salsy, bulionów, ryb i krewetek. Pora na smakowitą fiestę!

Na jaką okazję?

Lemoniady, mrożone herbaty i soki owocowe z limonką stają się orzeźwiającym remedium na upały. Gdy zrobi się chłodniej, nadal miejcie cytrusa na liście zakupów. Z miodem i imbirem zastąpi cytrynę w rozgrzewających napojach. Jako kwaśny składnik marynat doskonale wpływa na zmiękczenie mięsa (kurczaka, wieprzowych żeberek i polędwiczek), które planujecie grillować, piec lub smażyć. Cytrusowy zapach każdego wprawi w dobry nastrój, więc niech limonka pojawi się jako składnik imprezowych sałatek, a także egzotycznych omletów.

Czy wiesz, że?

Drzewa lub krzewy limonkowe osiągają zazwyczaj maksymalną wysokość 5 metrów. Podczas zbiorów należy uważać na niewielkie kolce, znajdujące się na gałęziach. Roślina kwitnie i owocuje przez cały rok, dzięki czemu zdobycie limonek jest bardzo prostym zadaniem.

Dla urozmaicenia:

Wiele mówi się o tym, że cytryna to niezbędny dodatek do dań rybnych. Z powodzeniem można zamienić ją na limonkę. Pasuje do większości gatunków, więc eksperymentujcie z tuńczykiem, sandaczem, łososiem, dorszem, makrelą. Nadzwyczajnie prezentują się ryby pieczone i podane w liściach bananowca albo chrzanu.