Piersi z kurczaka po meksykańsku z pomidorową salsą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Piersi z kurczaka po meksykańsku z pomidorową salsą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

59

heart
1177 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

882 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1316 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

4 łyżeczki

8 sztuk

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

1 pęczek

1 sztuka

60 mililitrów

1 sztuka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Nasiona kolendry utrzyj w moździerzu. W miseczce połącz Przyprawę do pikantnego kurczaka Knorr, kmin rzymski oraz utartą kolendrę. Przygotowaną mieszankę przypraw, połącz z oliwą (30 ml) i wymieszaj. Piersi natrzyj marynatą i odstaw do lodówki na 15 minut. Przyprawa nada mięsu wyrazistego smaku.

Piersi z kurczaka po meksykańsku z pomidorową salsą - Krok 1

Krok 2

Pomidory pokrój na ćwiartki, wytnij gniazda – powstałe fileciki pomidora pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek posiekaj.

Piersi z kurczaka po meksykańsku z pomidorową salsą - Krok 2

Krok 3

W miseczce połącz składniki pomidorowej salsy: pomidory, cebulę, czosnek, pokrojoną kolendrę, koncentrat oraz oliwę. Salsę wymieszaj i dopraw do smaku sokiem z limonki.

Piersi z kurczaka po meksykańsku z pomidorową salsą - Krok 3

Krok 4

Bagietkę pokrój na kromki. Każdą kromkę bagietki skrop łyżką aromatyzowanej oliwy i podpiecz w piecu przez około 10 minut w 180 °C. Piersi smaż na rozgrzanym grillu po 4-5 minut z każdej strony. Tak przygotowany kurczak będzie miał chrupiącą skórkę i będzie soczysty w środku. Gotowe piersi podawaj z pomidorową salsą i chrupiącą ziołową bagietką.

Piersi z kurczaka po meksykańsku z pomidorową salsą - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do salsy dodaj posiekaną papryczkę chilli lub marynowaną Jalapeno, a salsa nabierze ostrego charakteru!

11

Opinie o przepisie

  • Grzesiu  Kwiek

    Grzesiu Kwiek , 21.04.2020

    bardzo lubię:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • TYMCsolo

    TYMCsolo , 16.03.2020

    jeszcze nie wiem :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafal Milczach

    Rafal Milczach , 13.01.2018

    Wyszło przyzwoicie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Stachecka

    Magdalena Stachecka , 30.07.2016

    Pikantny kurczak jest bardzo dobry a salsa z pomidorów fajnie łagodzi smak, mój chłopak był zachwycony :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Nowakowska

    Ewa Nowakowska , 18.06.2016

    wygląda pysznie,ale nie wiem jak smakuje bo nie jadam drobiu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tadeusz Maciejewski

    Tadeusz Maciejewski , 18.06.2016

    Smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Adamiok

    Magda Adamiok , 18.06.2016

    mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Tomaszuk

    Marcin Tomaszuk , 18.06.2016

    Aga kiedy mam na nie wpadac?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zibi Musiolek

    Zibi Musiolek , 18.06.2016

    Wolę swoje!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Cieslak

    Teresa Cieslak , 18.06.2016

    O JOJOJ PYCHOTKA AZ SLINA CIEKNIE A UMNIE REMONT KUCHNI ANI ZLEWU ANI KUCHENKI ANI ZLEWU POPROSTU GORZEJ JAK U CYGANOW

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Szulc

    Maria Szulc , 18.06.2016

    Też to bym zjadła, ale mam udka.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piersi z kurczaka po meksykańsku z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piersi z kurczaka po meksykańsku z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piersi z kurczaka po meksykańsku z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piersi z kurczaka po meksykańsku z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piersi z kurczaka po meksykańsku z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piersi z kurczaka po meksykańsku z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piersi z kurczaka po meksykańsku z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Piersi z kurczaka po meksykańsku z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Piersi z kurczaka po meksykańsku z pomidorową salsąPiersi z kurczaka po meksykańsku z pomidorową salsą

Piersi umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Nasiona kolendry utrzyj w moździerzu. W miseczce połącz Przyprawę do pikantnego kurczaka Knorr, kmin rzymski oraz utartą kolendrę. Przygotowaną mieszankę przypraw, połącz z oliwą (30 ml) i wymieszaj. Piersi natrzyj marynatą i odstaw do lodówki na 15 minut. Przyprawa nada mięsu wyrazistego smaku.