Piersi z kurczaka po meksykańsku z pomidorową salsą
łatwe
1318 osób zapisało

Składniki
400 gramów
4 łyżeczki
8 sztuk
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
1 pęczek
1 sztuka
60 mililitrów
1 sztuka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Nasiona kolendry utrzyj w moździerzu. W miseczce połącz Przyprawę do pikantnego kurczaka Knorr, kmin rzymski oraz utartą kolendrę. Przygotowaną mieszankę przypraw, połącz z oliwą (30 ml) i wymieszaj. Piersi natrzyj marynatą i odstaw do lodówki na 15 minut. Przyprawa nada mięsu wyrazistego smaku.

Krok 2
Pomidory pokrój na ćwiartki, wytnij gniazda – powstałe fileciki pomidora pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek posiekaj.

Krok 3
W miseczce połącz składniki pomidorowej salsy: pomidory, cebulę, czosnek, pokrojoną kolendrę, koncentrat oraz oliwę. Salsę wymieszaj i dopraw do smaku sokiem z limonki.

Krok 4
Bagietkę pokrój na kromki. Każdą kromkę bagietki skrop łyżką aromatyzowanej oliwy i podpiecz w piecu przez około 10 minut w 180 °C. Piersi smaż na rozgrzanym grillu po 4-5 minut z każdej strony. Tak przygotowany kurczak będzie miał chrupiącą skórkę i będzie soczysty w środku. Gotowe piersi podawaj z pomidorową salsą i chrupiącą ziołową bagietką.


Dobra rada:
Do salsy dodaj posiekaną papryczkę chilli lub marynowaną Jalapeno, a salsa nabierze ostrego charakteru!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej