Piersi z kurczaka po meksykańsku z pomidorową salsą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

50

1148 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

803 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1122 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

4 łyżeczki

8 sztuk

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

1 pęczek

1 sztuka

60 mililitrów

1 sztuka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Nasiona kolendry utrzyj w moździerzu. W miseczce połącz Przyprawę do pikantnego kurczaka Knorr, kmin rzymski oraz utartą kolendrę. Przygotowaną mieszankę przypraw, połącz z oliwą (30 ml) i wymieszaj. Piersi natrzyj marynatą i odstaw do lodówki na 15 minut. Przyprawa nada mięsu wyrazistego smaku.

Piersi z kurczaka po meksykańsku z pomidorową salsą - Krok 1

Krok 2

Pomidory pokrój na ćwiartki, wytnij gniazda – powstałe fileciki pomidora pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek posiekaj.

Piersi z kurczaka po meksykańsku z pomidorową salsą - Krok 2

Krok 3

W miseczce połącz składniki pomidorowej salsy: pomidory, cebulę, czosnek, pokrojoną kolendrę, koncentrat oraz oliwę. Salsę wymieszaj i dopraw do smaku sokiem z limonki.

Piersi z kurczaka po meksykańsku z pomidorową salsą - Krok 3

Krok 4

Bagietkę pokrój na kromki. Każdą kromkę bagietki skrop łyżką aromatyzowanej oliwy i podpiecz w piecu przez około 10 minut w 180 °C. Piersi smaż na rozgrzanym grillu po 4-5 minut z każdej strony. Tak przygotowany kurczak będzie miał chrupiącą skórkę i będzie soczysty w środku. Gotowe piersi podawaj z pomidorową salsą i chrupiącą ziołową bagietką.

Piersi z kurczaka po meksykańsku z pomidorową salsą - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do salsy dodaj posiekaną papryczkę chilli lub marynowaną Jalapeno, a salsa nabierze ostrego charakteru!

11

Opinie o przepisie

  • Grzesiu  Kwiek

    Grzesiu Kwiek, 21.04.2020

    bardzo lubię:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • TYMCsolo

    TYMCsolo, 16.03.2020

    jeszcze nie wiem :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafal Milczach

    Rafal Milczach, 13.01.2018

    Wyszło przyzwoicie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Stachecka

    Magdalena Stachecka, 30.07.2016

    Pikantny kurczak jest bardzo dobry a salsa z pomidorów fajnie łagodzi smak, mój chłopak był zachwycony :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Nowakowska

    Ewa Nowakowska, 18.06.2016

    wygląda pysznie,ale nie wiem jak smakuje bo nie jadam drobiu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tadeusz Maciejewski

    Tadeusz Maciejewski, 18.06.2016

    Smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Adamiok

    Magda Adamiok, 18.06.2016

    mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Tomaszuk

    Marcin Tomaszuk, 18.06.2016

    Aga kiedy mam na nie wpadac?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zibi Musiolek

    Zibi Musiolek, 18.06.2016

    Wolę swoje!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Cieslak

    Teresa Cieslak, 18.06.2016

    O JOJOJ PYCHOTKA AZ SLINA CIEKNIE A UMNIE REMONT KUCHNI ANI ZLEWU ANI KUCHENKI ANI ZLEWU POPROSTU GORZEJ JAK U CYGANOW

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Szulc

    Maria Szulc, 18.06.2016

    Też to bym zjadła, ale mam udka.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piersi z kurczaka po meksykańsku z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piersi z kurczaka po meksykańsku z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piersi z kurczaka po meksykańsku z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piersi z kurczaka po meksykańsku z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piersi z kurczaka po meksykańsku z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piersi z kurczaka po meksykańsku z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piersi z kurczaka po meksykańsku z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej