Piersi z kurczaka po meksykańsku z pomidorową salsą
łatwe
1318 osób zapisało

Składniki
400 gramów
4 łyżeczki
8 sztuk
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
1 pęczek
1 sztuka
60 mililitrów
1 sztuka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Nasiona kolendry utrzyj w moździerzu. W miseczce połącz Przyprawę do pikantnego kurczaka Knorr, kmin rzymski oraz utartą kolendrę. Przygotowaną mieszankę przypraw, połącz z oliwą (30 ml) i wymieszaj. Piersi natrzyj marynatą i odstaw do lodówki na 15 minut. Przyprawa nada mięsu wyrazistego smaku.

Krok 2
Pomidory pokrój na ćwiartki, wytnij gniazda – powstałe fileciki pomidora pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek posiekaj.

Krok 3
W miseczce połącz składniki pomidorowej salsy: pomidory, cebulę, czosnek, pokrojoną kolendrę, koncentrat oraz oliwę. Salsę wymieszaj i dopraw do smaku sokiem z limonki.

Krok 4
Bagietkę pokrój na kromki. Każdą kromkę bagietki skrop łyżką aromatyzowanej oliwy i podpiecz w piecu przez około 10 minut w 180 °C. Piersi smaż na rozgrzanym grillu po 4-5 minut z każdej strony. Tak przygotowany kurczak będzie miał chrupiącą skórkę i będzie soczysty w środku. Gotowe piersi podawaj z pomidorową salsą i chrupiącą ziołową bagietką.


Dobra rada:
Do salsy dodaj posiekaną papryczkę chilli lub marynowaną Jalapeno, a salsa nabierze ostrego charakteru!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej