Udka z kurczaka z tequilą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Udka z kurczaka z tequilą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
158 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

81 osób wydrukowało

Pobierz pdf

195 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 sztuka

2 łyżki

0.5 szklanki

2 sztuki

2 sztuki

1 szczypta

1 łyżka

1 pęczek

0.5 szklanki

salsa pomidorowa i kwaśna śmietana:

4 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kostkę Knorr rozetrzyj z olejem.

Udka z kurczaka z tequilą  - Krok 1

Krok 2

Dodaj koncentrat pomidorowy, tequilę, skórki i sok z cytrusów, pieprz cayenne, cukier i posiekaną kolendrę.

Udka z kurczaka z tequilą  - Krok 2

Krok 3

Udka z kurczaka zamarynuj w przygotowanej paście i pozostaw na co najmniej 2 godziny w lodówce.

Udka z kurczaka z tequilą  - Krok 3

Krok 4

Mięso grilluj około 12-15 minut często obracając. Skórka powinna być chrupiąca. Podawaj z salsą pomidorową i kwaśną śmietaną.

Udka z kurczaka z tequilą  - Krok 4

Krok 5

Salsa: Pomidory, paprykę i kolendrę posiekaj. Dodaj sok z cytryny oraz przyprawy i wymieszaj. Salsę pomidorową oraz śmietanę przełóż do małych miseczek i podawaj do grillowanych mięs.

Udka z kurczaka z tequilą  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udka z kurczaka z tequilą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udka z kurczaka z tequilą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udka z kurczaka z tequilą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udka z kurczaka z tequilą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udka z kurczaka z tequilą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udka z kurczaka z tequilą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udka z kurczaka z tequilą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Udka z kurczaka z tequilą  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ajwar
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Udka z kurczaka z tequilą Udka z kurczaka z tequilą

Udka z kurczaka, które podasz dzisiaj na obiad, wcale nie muszą wyglądać tak jak zawsze. Zaskocz wszystkich tym, jaka jesteś kreatywna w kuchni i udowodnij, że nawet pospolite kurze udko, może stać się arcydziełem. Wystarczy nieco fantazji, szczerych chęci i nieprzeciętnych dodatków. Zanim na dobre zaczniesz gotować, sprawdź, czy masz w domu wszystkie niezbędne składniki – w tym koniecznie tequilę, której smak nadaje ton ten potrawie. Ważne jest, aby udka uprzednio wyluzować, a więc pozbyć się wszystkich kości. Dzięki temu łatwiej będzie pokroić udka. Sok z cytrusów dodany do marynaty nada orzeźwiającego smaku i aromatu. Latynoamerykańskie klimaty zawitają w twoim domu dzięki dodatkowi warzywnemu – świeża pomidorowa salsa zwieńczy dzieło. Kwaśna śmietana z kolei zrównoważy ostre akcenty tego dania. Smacznego!