Przepisy na Pomarańcze
141 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej
Pomarańcze
Pomarańcze kiedyś były uważane za produkt luksusowy. Pojawiały się na płótnach najbardziej uznanych artystów. Do dziś doceniane są przez szefów kuchni niezależnie od ich kulinarnego doświadczenia. W najprostszych wariantach z pomarańczy można wycisnąć smakowity sok. Owoce świetnie smakują z czekoladą – zapowiada się pierwszorzędny deser! Orzeźwiający charakter i atrakcyjny wygląd zapewniły pomarańczom miejsce w tak wyszukanych przepisach jak pieczona w całości kaczka.
Dla kogo?
Obecnie trudno byłoby znaleźć kogoś, kto nie znałby smaku pomarańczy. Dlatego najwyższa pora zaznajomić się z nowymi przepisami, dzięki którym soczysty owoc zaskoczy niejednego konesera cytrusowych specjałów. Beza albo panna cotta z pomarańczą to pomysły na szałowy deser. Sięgajcie po rarytasy kuchni kreolskiej, w których pikantne przyprawy mieszane są ze słodkimi owocami i wytrawnymi składnikami. Słodko-kwaśne sosy i sałatki byłyby niekompletne bez pomarańczy.
Na jaką okazję?
Wielu osobom zapach cytrusów kojarzy się z przygotowaniami do Bożego Narodzenia, lecz pomarańcze smakują wyśmienicie nie tylko w grudniu. Codzienne gotowanie wcale nie musi być monotonne, pod warunkiem, że będziemy odkrywać kolejne, zaskakujące receptury pokroju kremu pomidorowego z cytrusowym akcentem. Pomarańcze pasują nawet do swojskiej pomidorówki!
Czy wiesz, że?
Skórka pomarańczowa to składnik, która nadaje wypiekom niezrównany aromat. Zanim jednak zaczniecie korzystać z jej potencjału, pamiętajcie o dokładnym umyciu owoców szczoteczką pod ciepłą, bieżącą wodą. W ten sposób pozbędziecie się środków, którymi owoce często są pokrywane dla lepszej konserwacji.
Dla urozmaicenia:
Cząstki pomarańczy to apetyczny, kolorowy dodatek do kanapek. Zwrócą uwagę każdego! Na pieczywie umieśćcie je wraz z szynką parmeńską, parmezanem, sałatą i gałązkami rozmarynu.