Przepisy na Pomarańcze
141 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej
Pomarańcze
Pomarańcze kiedyś były uważane za produkt luksusowy. Pojawiały się na płótnach najbardziej uznanych artystów. Do dziś doceniane są przez szefów kuchni niezależnie od ich kulinarnego doświadczenia. W najprostszych wariantach z pomarańczy można wycisnąć smakowity sok. Owoce świetnie smakują z czekoladą – zapowiada się pierwszorzędny deser! Orzeźwiający charakter i atrakcyjny wygląd zapewniły pomarańczom miejsce w tak wyszukanych przepisach jak pieczona w całości kaczka.
Dla kogo?
Obecnie trudno byłoby znaleźć kogoś, kto nie znałby smaku pomarańczy. Dlatego najwyższa pora zaznajomić się z nowymi przepisami, dzięki którym soczysty owoc zaskoczy niejednego konesera cytrusowych specjałów. Beza albo panna cotta z pomarańczą to pomysły na szałowy deser. Sięgajcie po rarytasy kuchni kreolskiej, w których pikantne przyprawy mieszane są ze słodkimi owocami i wytrawnymi składnikami. Słodko-kwaśne sosy i sałatki byłyby niekompletne bez pomarańczy.
Na jaką okazję?
Wielu osobom zapach cytrusów kojarzy się z przygotowaniami do Bożego Narodzenia, lecz pomarańcze smakują wyśmienicie nie tylko w grudniu. Codzienne gotowanie wcale nie musi być monotonne, pod warunkiem, że będziemy odkrywać kolejne, zaskakujące receptury pokroju kremu pomidorowego z cytrusowym akcentem. Pomarańcze pasują nawet do swojskiej pomidorówki!
Czy wiesz, że?
Skórka pomarańczowa to składnik, która nadaje wypiekom niezrównany aromat. Zanim jednak zaczniecie korzystać z jej potencjału, pamiętajcie o dokładnym umyciu owoców szczoteczką pod ciepłą, bieżącą wodą. W ten sposób pozbędziecie się środków, którymi owoce często są pokrywane dla lepszej konserwacji.
Dla urozmaicenia:
Cząstki pomarańczy to apetyczny, kolorowy dodatek do kanapek. Zwrócą uwagę każdego! Na pieczywie umieśćcie je wraz z szynką parmeńską, parmezanem, sałatą i gałązkami rozmarynu.