Dania i potrawy z pomarańczy | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Pomarańcze

141 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - PomarańczePomarańcze

Pomarańcze kiedyś były uważane za produkt luksusowy. Pojawiały się na płótnach najbardziej uznanych artystów. Do dziś doceniane są przez szefów kuchni niezależnie od ich kulinarnego doświadczenia. W najprostszych wariantach z pomarańczy można wycisnąć smakowity sok. Owoce świetnie smakują z czekoladą – zapowiada się pierwszorzędny deser! Orzeźwiający charakter i atrakcyjny wygląd zapewniły pomarańczom miejsce w tak wyszukanych przepisach jak pieczona w całości kaczka.

Dla kogo?

Obecnie trudno byłoby znaleźć kogoś, kto nie znałby smaku pomarańczy. Dlatego najwyższa pora zaznajomić się z nowymi przepisami, dzięki którym soczysty owoc zaskoczy niejednego konesera cytrusowych specjałów. Beza albo panna cotta z pomarańczą to pomysły na szałowy deser. Sięgajcie po rarytasy kuchni kreolskiej, w których pikantne przyprawy mieszane są ze słodkimi owocami i wytrawnymi składnikami. Słodko-kwaśne sosy i sałatki byłyby niekompletne bez pomarańczy.

Na jaką okazję?

Wielu osobom zapach cytrusów kojarzy się z przygotowaniami do Bożego Narodzenia, lecz pomarańcze smakują wyśmienicie nie tylko w grudniu. Codzienne gotowanie wcale nie musi być monotonne, pod warunkiem, że będziemy odkrywać kolejne, zaskakujące receptury pokroju kremu pomidorowego z cytrusowym akcentem. Pomarańcze pasują nawet do swojskiej pomidorówki!

Czy wiesz, że?

Skórka pomarańczowa to składnik, która nadaje wypiekom niezrównany aromat. Zanim jednak zaczniecie korzystać z jej potencjału, pamiętajcie o dokładnym umyciu owoców szczoteczką pod ciepłą, bieżącą wodą. W ten sposób pozbędziecie się środków, którymi owoce często są pokrywane dla lepszej konserwacji.

Dla urozmaicenia:

Cząstki pomarańczy to apetyczny, kolorowy dodatek do kanapek. Zwrócą uwagę każdego! Na pieczywie umieśćcie je wraz z szynką parmeńską, parmezanem, sałatą i gałązkami rozmarynu.