Sałatka z kalarepy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z kalarepy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

637 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

289 osób wydrukowało

Pobierz pdf

480 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

1 szklanka

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj sałatę i porwij na duże kawałki. Obierz ze skóry pomarańcze i wytnij fragmenty owocu bez skóry. Następnie obierz kalarepy i pokrój je na cienkie półplastry.

Krok 2

Posyp pierś z kurczaka Przyprawą do kurczaka Knorr. Usmaż na oliwie, następnie pokrój w kostkę i odstaw do ostudzenia.

Krok 3

Zmiksuj czerwone porzeczki z łyżką oliwy i sosem sałatkowym Knorr.

Krok 4

Włóż resztę składników do dużej miski, polej je przygotowanym sosem i udekoruj pestkami dyni. Podawaj sałatkę z grzankami z bagietki.

2

Opinie o przepisie

  • Alicja Serafin

    Alicja Serafin , 17.06.2019

    super!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Bedkowska

    Aneta Bedkowska , 01.09.2015

    smaczne i zdrowe. proste w wykonaniu. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z kalarepy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z kalarepy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z kalarepy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z kalarepy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z kalarepy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z kalarepy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z kalarepy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z kalarepy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z kalarepySałatka z kalarepy

Sałatkę z kalarepy możesz przygotować w dwóch wariantach: z mięsem lub bez. W przypadku pierwszego sięgnij po pierś z kurczaka lub słodszą z indyka. Natrzyj ją przyprawami lub ewentualnie czosnkiem i podsmaż na oliwie z oliwek. Pokrojoną w kostkę pozostaw do ostudzenia. Do tego dania wykorzystaj sałatę lodową, która jest twardsza – porwij ją na drobne kawałki. Smak młodej kalarepy skontrastuj ze słodką lub kwaśną pomarańczą, starannie obraną ze skórki. Całość doskonale dopełni sos na bazie czerwonych porzeczek. Sięgnij po świeże lub mrożone owoce i zmiksuj je z niewielką ilością oliwy z oliwek. Dodatkowo dodaj do nich również gotową propozycję sosu sałatkowego, np. z wyraźną nutą bazylii, lubczyku i tymianku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i odstaw, aż smaki się przenikną. Sałatkę z kalarepy podawaj schłodzoną. Do jej dekoracji użyj pestek dyni lub ziaren słonecznika. Serwuj ją z chrupiącym pieczywem, grzankami czosnkowymi lub francuską bagietką. Koniecznie sprawdź ten przepis.