
Składniki
200 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
1 szklanka
5 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj sałatę i porwij na duże kawałki. Obierz ze skóry pomarańcze i wytnij fragmenty owocu bez skóry. Następnie obierz kalarepy i pokrój je na cienkie półplastry.
Krok 2
Posyp pierś z kurczaka Przyprawą do kurczaka Knorr. Usmaż na oliwie, następnie pokrój w kostkę i odstaw do ostudzenia.
Krok 3
Zmiksuj czerwone porzeczki z łyżką oliwy i sosem sałatkowym Knorr.
Krok 4
Włóż resztę składników do dużej miski, polej je przygotowanym sosem i udekoruj pestkami dyni. Podawaj sałatkę z grzankami z bagietki.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z kalarepy
Sałatkę z kalarepy możesz przygotować w dwóch wariantach: z mięsem lub bez. W przypadku pierwszego sięgnij po pierś z kurczaka lub słodszą z indyka. Natrzyj ją przyprawami lub ewentualnie czosnkiem i podsmaż na oliwie z oliwek. Pokrojoną w kostkę pozostaw do ostudzenia. Do tego dania wykorzystaj sałatę lodową, która jest twardsza – porwij ją na drobne kawałki. Smak młodej kalarepy skontrastuj ze słodką lub kwaśną pomarańczą, starannie obraną ze skórki. Całość doskonale dopełni sos na bazie czerwonych porzeczek. Sięgnij po świeże lub mrożone owoce i zmiksuj je z niewielką ilością oliwy z oliwek. Dodatkowo dodaj do nich również gotową propozycję sosu sałatkowego, np. z wyraźną nutą bazylii, lubczyku i tymianku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i odstaw, aż smaki się przenikną. Sałatkę z kalarepy podawaj schłodzoną. Do jej dekoracji użyj pestek dyni lub ziaren słonecznika. Serwuj ją z chrupiącym pieczywem, grzankami czosnkowymi lub francuską bagietką. Koniecznie sprawdź ten przepis.