Sałatka z pomarańczami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z pomarańczami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
313 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

134 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

241 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

3 łyżki

3 łyżki

300 gramów

3 sztuki

100 gramów

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi kurczaka pokrój w kostkę, dopraw do smaku Przyprawą do kurczaka Knorr i podsmaż na patelni.

Krok 2

Obierz pomarańcze i wytnij z nich sam miąższ, bez białej skórki.

Krok 3

Umyj sałatę i pokrój ją na mniejsze kawałki. Następnie wymieszaj z oliwkami, kurczakiem oraz pomarańczami.

Krok 4

Przygotuj sos sałatkowy. Wymieszaj zawartość opakowania Knorr z majonezem oraz ketchupem. Polej nim całość.

Krok 5

Sałatkę posyp grzankami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z pomarańczami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z pomarańczamiSałatka z pomarańczami

Sałatka z pomarańczami to doskonały wybór dla tych, którzy lubią kwaskowaty smak cytrusów w połączeniu z delikatnym mięsem. Oprócz owoców, do jej przyrządzenia potrzebujesz zaledwie kilku składników, m.in. piersi z kurczaka, sałaty lodowej oraz zielonych oliwek (nie zapomnij również o majonezie oraz ketchupie, na bazie których wykonasz sos sałatkowy). Przygotowanie dania zacznij od podsmażenia mięsa na rozgrzanym tłuszczu. Zanim jednak wrzucisz kawałki mięsa na patelnię, oprósz je specjalną przyprawą do kurczaka. Podsmażone mięso przełóż do salaterki i dodaj pozostałe składniki: kawałki obranej pomarańczy, oliwki oraz zielone liście sałaty. Nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać także: owoce granatu, awokado, a nawet posiekane orzechy włoskie. Gotowe danie polej przyrządzonym uprzednio sosem (wystarczy, że sos sałatkowy wymieszasz z ketchupem i majonezem) oraz posyp chrupiącymi grzankami. Owocową sałatkę serwuj razem z pajdą świeżego chleba. Pobierz listę potrzebnych składników i wypróbuj nasz przepis na kolorową sałatkę z pomarańczami. Do dzieła!