Sałatka makaronowa z sosem cytrynowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka makaronowa z sosem cytrynowym

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

400 gramów

50 gramów

4 sztuki

6 sztuk

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z cytryny zetrzyj skórkę na tarce o drobnych oczkach zalej oliwą. Dodaj Sos sałatkowy francuski winegret Knorr i sok z cytryny do smaku. odstaw na 15 minut.

Krok 2

Makaron ugotuj al dente, dodaj olej, schłodź. Orzeszki pinii upraż na rozgrzanej, suchej patelni.

Krok 3

Arbuza obierz i pokrój na małe kawałki, sałatę i bazylię opłucz. Bazylię posiekaj.

Krok 4

Sałatę porwij na nieduże kawałki. Sałatę, arbuza, bazylię, orzeszki i makaron wymieszaj w salaterce. Polej sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka makaronowa z sosem cytrynowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka makaronowa z sosem cytrynowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka makaronowa z sosem cytrynowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka makaronowa z sosem cytrynowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka makaronowa z sosem cytrynowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka makaronowa z sosem cytrynowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka makaronowa z sosem cytrynowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka makaronowa z sosem cytrynowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej