
Składniki
5 dekagramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 szklanka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój szynkę i kapustę w cienkie paski, a paprykę i korniszony w kostkę.
Krok 2
Przygotuj Sos sałatkowy francuski Knorr według przepisu na opakowaniu.
Krok 3
Rozgnieć ząbek czosnku i połowę dodaj do sosu.
Krok 4
Połącz składniki sałatki i wymieszaj je z sosem sałatkowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z makaronem i szynką
Sałatka z makaronem i szynką to prosty sposób na szybkie danie, które dobrze sprawdzi się na drugie śniadanie albo podane podczas przyjęcia grillowego. Żeby sałatka się udała, wybierz odpowiedni rodzaj makaronu, który będzie pasował do pozostałych składników. Najlepszy będzie taki o dość dużych kształtach, np. kokardki albo penne. Urozmaicisz wygląd potrawy, jeśli zdecydujesz się na makaron kolorowy, barwiony szpinakiem i pomidorami, albo taki o ciekawym kształcie, na przykład kolanka z falbanką. Ugotuj go al dente. W czasie gotowania przygotuj pozostałe składniki, czyli pokrój szynkę z kurczaka, czerwoną paprykę, kapustę pekińską oraz korniszony. Chrupiące warzywa będą bardzo dobrze urozmaicały konsystencję całego dania. Przygotuj sałatkowy sos francuski z czosnkiem, który nada sałatce wyrazistości, a następnie połącz wszystkie składniki. Sałatkę z makaronem i szynką podawaj udekorowaną świeżymi ziołami, np. oregano. Koniecznie skorzystaj z naszego sprawdzonego przepisu – naprawdę warto!