
Składniki
150 gramów
1 opakowanie
3 łyżki
3 łyżki
100 gramów
3 sztuki
4 plastry
1 pęczek
20 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój pieczarki na pół, większe na cztery.

Krok 2
Pokrój ser w grubsze plastry, następnie w paski. Pokrój szynkę w paski, ogórki w kostkę. Posiekaj natkę.

Krok 3
Przygotuj sos sałatkowy. Wymieszaj zawartość opakowania Knorr z majonezem oraz ketchupem.

Krok 4
Połącz wszystkie składniki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z pieczarkami marynowanymi
Smaczna sałatka z marynowanych pieczarek często pojawia się na świątecznym wielkanocnym stole lub jako przystawka podczas przyjęcia. Przepisów na jej wykonanie jest wiele – różnią się między sobą zarówno doborem składników, jak i sposobem przygotowania. Sałatka z pieczarkami marynowanymi w proponowanym przez nas wariancie to kilka prostych czynności: na początek – ser ementaler (sprawdzi się również gouda) oraz szynkę należy pokroić w paski, a nie w klasyczną kostkę. Następnie do sałatki z marynowanymi pieczarkami wrzuca się pokrojone ogórki konserwowe i całość miesza z dressingiem z sosu sałatkowego, majonezu oraz ketchupu. Po dokładnym połączeniu wszystkich składników należy dodać grzanki oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Opcjonalnie możesz dołączyć też samodzielnie przygotowane tosty – paprykowe, ziołowe lub czosnkowe. Spróbuj gotowej sałatki z pieczarek marynowanych i serwuj potrawę tak, jak lubisz najbardziej. Życzymy smacznego!
Dla kogo?
Przepis na sałatkę z pieczarkami marynowanymi pokocha każdy – bez wyjątku! Jednak do gustu przypadnie przede wszystkim tym z was, którzy poszukują pomysłu na ciekawe, proste, pyszne i uniwersalne danie.
Na jaką okazję?
Urodziny, imieniny, święta, rocznica? Na te okazje będzie oczywiście najlepsza sałatka z pieczarkami marynowanymi! Świetnie sprawdzi się również jako propozycja na drugie śniadanie do pracy.
Czy wiesz, że?
Pieczarki marynowane do sałatki są najbardziej charakterystyczne dla kuchni polskiej. Oprócz serwowania ich w formie przystawek są obowiązkowym składnikiem wielu dań, w tym sosu tatarskiego.
Dla urozmaicenia:
Jak serwować sałatkę z pieczarkami konserwowymi? Podaj ją oprószoną świeżymi ziołami (pietruszką, koperkiem, oregano) albo z ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo.