Sałatka z pieczarkami marynowanymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z pieczarkami marynowanymi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

76

681 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1528 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1526 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 opakowanie

3 łyżki

3 łyżki

100 gramów

3 sztuki

4 plastry

1 pęczek

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój pieczarki na pół, większe na cztery.

Sałatka z pieczarkami marynowanymi - Krok 1

Krok 2

Pokrój ser w grubsze plastry, następnie w paski. Pokrój szynkę w paski, ogórki w kostkę. Posiekaj natkę.

Sałatka z pieczarkami marynowanymi - Krok 2

Krok 3

Przygotuj sos sałatkowy. Wymieszaj zawartość opakowania Knorr z majonezem oraz ketchupem.

Sałatka z pieczarkami marynowanymi - Krok 3

Krok 4

Połącz wszystkie składniki.

Sałatka z pieczarkami marynowanymi - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • Anna Nowak

    Anna Nowak , 16.03.2018

    Witam, czy sos sałatkowy Szefa jest jeszcze w sprzedaży? Nigdzie nie mogę kupić. Ewentualnie jakim innym mogę go zastąpić robiąc sałatkę z pieczarkami marynowanymi? Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z pieczarkami marynowanymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z pieczarkami marynowanymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z pieczarkami marynowanymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z pieczarkami marynowanymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z pieczarkami marynowanymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z pieczarkami marynowanymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z pieczarkami marynowanymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z pieczarkami marynowanymi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć!

Czytaj więcej

Swoim kształtem przypomina najpiękniejszy bukiet prosto z kwiaciarni. Spokrewniony z brokułem, z którym nieustannie konkuruje o względy innych. Choć dotychczas traktowano go nieco po macoszemu – zazwyczaj w roli dodatku, obecnie nie ma sobie równych!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z pieczarkami marynowanymiSałatka z pieczarkami marynowanymi

Smaczna sałatka z marynowanych pieczarek często pojawia się na świątecznym wielkanocnym stole lub jako przystawka podczas przyjęcia. Przepisów na jej wykonanie jest wiele – różnią się między sobą zarówno doborem składników, jak i sposobem przygotowania. Sałatka z pieczarkami marynowanymi w proponowanym przez nas wariancie to kilka prostych czynności: na początek – ser ementaler (sprawdzi się również gouda) oraz szynkę należy pokroić w paski, a nie w klasyczną kostkę. Następnie do sałatki z marynowanymi pieczarkami wrzuca się pokrojone ogórki konserwowe i całość miesza z dressingiem z sosu sałatkowego, majonezu oraz ketchupu. Po dokładnym połączeniu wszystkich składników należy dodać grzanki oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Opcjonalnie możesz dołączyć też samodzielnie przygotowane tosty – paprykowe, ziołowe lub czosnkowe. Spróbuj gotowej sałatki z pieczarek marynowanych i serwuj potrawę tak, jak lubisz najbardziej. Życzymy smacznego!

Dla kogo?

Przepis na sałatkę z pieczarkami marynowanymi pokocha każdy – bez wyjątku! Jednak do gustu przypadnie przede wszystkim tym z was, którzy poszukują pomysłu na ciekawe, proste, pyszne i uniwersalne danie.

Na jaką okazję?

Urodziny, imieniny, święta, rocznica? Na te okazje będzie oczywiście najlepsza sałatka z pieczarkami marynowanymi! Świetnie sprawdzi się również jako propozycja na drugie śniadanie do pracy.

Czy wiesz, że?

Pieczarki marynowane do sałatki są najbardziej charakterystyczne dla kuchni polskiej. Oprócz serwowania ich w formie przystawek są obowiązkowym składnikiem wielu dań, w tym sosu tatarskiego.

Dla urozmaicenia:

Jak serwować sałatkę z pieczarkami konserwowymi? Podaj ją oprószoną świeżymi ziołami (pietruszką, koperkiem, oregano) albo z ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo.