
Składniki
150 gramów
1 opakowanie
3 łyżki
3 łyżki
100 gramów
3 sztuki
4 plastry
1 pęczek
20 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój pieczarki na pół, większe na cztery.

Krok 2
Pokrój ser w grubsze plastry, następnie w paski. Pokrój szynkę w paski, ogórki w kostkę. Posiekaj natkę.

Krok 3
Przygotuj sos sałatkowy. Wymieszaj zawartość opakowania Knorr z majonezem oraz ketchupem.

Krok 4
Połącz wszystkie składniki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z pieczarkami marynowanymi
Smaczna sałatka z marynowanych pieczarek często pojawia się na świątecznym wielkanocnym stole lub jako przystawka podczas przyjęcia. Przepisów na jej wykonanie jest wiele – różnią się między sobą zarówno doborem składników, jak i sposobem przygotowania. Sałatka z pieczarkami marynowanymi w proponowanym przez nas wariancie to kilka prostych czynności: na początek – ser ementaler (sprawdzi się również gouda) oraz szynkę należy pokroić w paski, a nie w klasyczną kostkę. Następnie do sałatki z marynowanymi pieczarkami wrzuca się pokrojone ogórki konserwowe i całość miesza z dressingiem z sosu sałatkowego, majonezu oraz ketchupu. Po dokładnym połączeniu wszystkich składników należy dodać grzanki oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Opcjonalnie możesz dołączyć też samodzielnie przygotowane tosty – paprykowe, ziołowe lub czosnkowe. Spróbuj gotowej sałatki z pieczarek marynowanych i serwuj potrawę tak, jak lubisz najbardziej. Życzymy smacznego!
Dla kogo?
Przepis na sałatkę z pieczarkami marynowanymi pokocha każdy – bez wyjątku! Jednak do gustu przypadnie przede wszystkim tym z was, którzy poszukują pomysłu na ciekawe, proste, pyszne i uniwersalne danie.
Na jaką okazję?
Urodziny, imieniny, święta, rocznica? Na te okazje będzie oczywiście najlepsza sałatka z pieczarkami marynowanymi! Świetnie sprawdzi się również jako propozycja na drugie śniadanie do pracy.
Czy wiesz, że?
Pieczarki marynowane do sałatki są najbardziej charakterystyczne dla kuchni polskiej. Oprócz serwowania ich w formie przystawek są obowiązkowym składnikiem wielu dań, w tym sosu tatarskiego.
Dla urozmaicenia:
Jak serwować sałatkę z pieczarkami konserwowymi? Podaj ją oprószoną świeżymi ziołami (pietruszką, koperkiem, oregano) albo z ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo.



































