Sałatka jajeczna przepis – Zobacz na przepisy.pl

Sałatka jajeczna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

45

727 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

558 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1025 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

3 łyżki

100 gramów

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

20 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Selera obierz i umyj. Następnie pokrój go na bardzo cienkie plastry i skrop cytryną.

Sałatka jajeczna - Krok 1

Krok 2

Jajka ugotuj na twardo, po czym schłodź, obierz i pokrój na cząstki.

Sałatka jajeczna - Krok 2

Krok 3

Szynkę pokrój w paski, sałatę umyj i odsącz z nadmiaru wody.

Sałatka jajeczna - Krok 3

Krok 4

Przygotuj sos sałatkowy. Wymieszaj zawartość opakowania Knorr z majonezem oraz startym serem. Na koniec posyp sałatkę grzankami.

Sałatka jajeczna - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Jolanta Kochmanska

    Jolanta Kochmanska , 26.01.2018

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka jajeczna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka jajeczna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka jajeczna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka jajeczna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka jajeczna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka jajeczna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka jajeczna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka jajecznaSałatka jajeczna

To może być pomysł na niebanalne śniadanie lub elegancką przystawkę na przyjęcie. Polacy kochają sałatkę z majonezem, jajkami i szynka więc ten przepis przypadnie do gusty tobie i osobom, dla których go przyrządzisz. Składniki do niej potrzebne, masz na pewno w lodówce. Baza są świeże jaja, najlepiej od kur z wolnego wybiegu, ugotowane na twardo, ostudzone, obrane i pokrojone w spore kawałki, tak by się nie rozpadły. Do nich niezbędna jest również szynka, np. drobiowa konserwowa, oraz cienko pokrojony korzeń surowego selera skropiony sokiem z cytryny by nieco zmiękł. Reszta dodatków to już wyłącznie twoja fantazja. Pasują rozmaite chrupiące kiełki, rzodkiewka, kolorowa pokrojona papryka, pomidor, kukurydza, korniszony. Panuje tu pełna dowolność. Całość idealnie się połączy jeśli gotową sałatkę polejesz sosem sałatkowym Knorr na bazie majonezu i podasz z chrupiącymi grzankami.