Sałatka jajeczna przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka jajeczna

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

100 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 sztuka

1 opakowanie

40 gramów

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jaja ugotuj na twardo. Następnie wystudź pod zimną wodą, obierz i pokrój w kostkę. Szalotkę obierz i pokrój drobno. Pikle również pokrój drobno.

Krok 2

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z majonezem, jogurtem, musztardą oraz octem. Dopraw pieprzem i kminem.

Krok 3

Wymieszaj wszystkie składniki i podawaj na kromkach pełnoziarnistego pieczywa z rukwią wodną.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast rukwi wodnej możesz użyć kiełek. Do sałatki dodaj również np. rzodkiewkę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka jajeczna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka jajeczna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka jajeczna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka jajeczna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka jajeczna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka jajeczna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka jajeczna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka jajeczna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka jajecznaSałatka jajeczna

Sałatka jajeczna to proste i szybkie w przygotowaniu danie, dlatego warto pamiętać o niej, planując codzienne posiłki. Można potraktować ją jako sposób na śniadanie, lunch, kolację… Uniwersalna i smaczna, lecz na tym nie kończą się jej zalety.

Dla kogo? Wszyscy doskonale wiedzą, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, ale w porannym pośpiechu łatwo o tym zapomnieć. Na szczęście sałatka jajeczna jest na tyle prosta, że już po kilku porcjach nie będziecie musieli nawet zerkać do przepisu, by ją zrobić.

Na jaką okazję? Smakowite śniadanie można jeść nie tylko w weekendy i nie tylko w święta. Sałatkę jajeczną zapakujecie do pudełka śniadaniowego i zabierzecie ze sobą w charakterze lunchu na wynos. Stanowi też trafiony pomysł na kolację.

Czy wiesz, że? Rukiew wodna, z którą podacie sałatkę jajeczną, należy do rodziny roślin kapustowatych. Jadana była w starożytnej Grecji ponad 3 tysiące lat temu.

Dla urozmaicenia: Do sałatki jajecznej pasują również rzodkiewka, seler naciowy, kapary, papryka i szczypior.