Sałatka jajeczna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

39

718 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

553 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

972 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

3 łyżki

100 gramów

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

20 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Selera obierz i umyj. Następnie pokrój go na bardzo cienkie plastry i skrop cytryną.

Sałatka jajeczna - Krok 1

Krok 2

Jajka ugotuj na twardo, po czym schłodź, obierz i pokrój na cząstki.

Sałatka jajeczna - Krok 2

Krok 3

Szynkę pokrój w paski, sałatę umyj i odsącz z nadmiaru wody.

Sałatka jajeczna - Krok 3

Krok 4

Przygotuj sos sałatkowy. Wymieszaj zawartość opakowania Knorr z majonezem oraz startym serem. Na koniec posyp sałatkę grzankami.

Sałatka jajeczna - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Jolanta Kochmanska

    Jolanta Kochmanska , 26.01.2018

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka jajeczna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka jajeczna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka jajeczna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka jajeczna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka jajeczna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka jajeczna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka jajeczna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Szybka sałatka na grilla
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

średnie

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka jajecznaSałatka jajeczna

To może być pomysł na niebanalne śniadanie lub elegancką przystawkę na przyjęcie. Polacy kochają sałatkę z majonezem, jajkami i szynka więc ten przepis przypadnie do gusty tobie i osobom, dla których go przyrządzisz. Składniki do niej potrzebne, masz na pewno w lodówce. Baza są świeże jaja, najlepiej od kur z wolnego wybiegu, ugotowane na twardo, ostudzone, obrane i pokrojone w spore kawałki, tak by się nie rozpadły. Do nich niezbędna jest również szynka, np. drobiowa konserwowa, oraz cienko pokrojony korzeń surowego selera skropiony sokiem z cytryny by nieco zmiękł. Reszta dodatków to już wyłącznie twoja fantazja. Pasują rozmaite chrupiące kiełki, rzodkiewka, kolorowa pokrojona papryka, pomidor, kukurydza, korniszony. Panuje tu pełna dowolność. Całość idealnie się połączy jeśli gotową sałatkę polejesz sosem sałatkowym Knorr na bazie majonezu i podasz z chrupiącymi grzankami.