
Składniki
500 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
2 sztuki
3 łyżki
400 gramów
60 gramów
100 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżeczka
1 garść
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrojonego w kostkę kurczaka włóż do miski i posyp ziołami prowansalskimi, wędzoną papryką, solą i pieprzem. Pozostawiamy do marynowania na co najmniej 30 minut.
Krok 2
W czasie marynowania kurczaka obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek.
Krok 3
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, następnie usmaż marynowanego kurczaka na złoty kolor. Do kurczaka dodajemy posiekaną cebulę i smażymy, aż zmięknie. Dodaj czosnek i smaż wszystko, aż czosnek zacznie pachnieć. Następnie dodaj gnocchi.
Krok 4
Całość zalej wodą i dopraw około ⅓ łyżeczki soli. Przykryj patelnię i smaż gnocchi, aż zmiękną, od czasu do czasu mieszając. Tuż przed całkowitym ugotowaniem potrawy dodaj szpinak – zmniejszy swoją objętość ze względu na ciepło.
Krok 5
Do gotowego dania dodaj śmietanę i kostkę rosołu z kury Knorr. Dobrze wymieszaj, aby bulion dobrze się rozpuścił. Posyp parmezanem i mieszaj, aż składniki się połączą. W ten sposób powstanie bogaty, aksamitny sos, który całkowicie połączy wszystkie smaki potrawy. Gotowe danie podawaj udekorowane świeżymi ziołami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej

































