Jak przyrządzić szczupaka na patelni, a jak w piekarniku?
Szczupak jest jedną ze smaczniejszych ryb, dzięki temu, że jego mięso jest delikatne i sprężyste. Zastanawiacie się, jak przyrządzić szczupaka? Jesteście w dobrym miejscu! Podpowiemy, jak przygotować go przed obróbką cieplną, aby nie stracił swojego wybitnego smaku oraz w jaki sposób podać szczupaka, żeby jego mięso nie straciło jędrności i nie było zbyt suche. Nasze porady i propozycje z pewnością przypadną do gustu niejednemu miłośnikowi dań rybnych. Odkryjmy tajemnicę tego, jak wydobyć pełny smak i aromat ze szczupaka!
Jak przygotować szczupaka do smażenia na patelni?
Świeży szczupak smażony w panierce to doskonały pomysł na danie obiadowe. Zanim jednak przejdziemy do tego, jak przyrządzić szczupaka na patelni, potrzebne będzie jego odpowiednie przygotowanie. Rozpoczynamy od dokładnego wypatroszenia i umycia ryby. Następnie kroimy tuszkę w niewielkie, równe dzwonki. Każde z nich trzeba skropić sokiem z cytryny, który poprawi zarówno smak, jak i strukturę mięsa. Następnie odstawiamy szczupaka na godzinę. Jego charakterystyczny smak nie wymaga stosowania zbyt wielu przypraw. Obtoczony w jajku i bułce tartej lub jak wolicie w mące, jest gotowy do smażenia. Na rozgrzanej patelni rozpuście odrobinę masła, obsmażcie po obydwu stronach i gotowe!
Aromatyczny szczupak z piekarnika – jak go przygotować?
Pieczenie ryb w piekarniku ma tę dodatkową zaletę, że można umieścić je w folii lub w naczyniu żaroodpornym w towarzystwie ulubionych warzyw. Dzięki temu otrzymacie kompletne danie na szybki i smaczny obiad. Jak przyrządzić szczupaka w piekarniku? Skropioną wcześniej cytryną i przyprawioną rybę pieczemy w całości. Wewnątrz niej można umieścić kawałki masła, cytryny lub posiekany koperek – według własnych preferencji. Pamiętajcie także, żeby przed ekspozycją ryby na działanie wysokiej temperatury natrzeć ją olejem lub wlać nieco tłuszczu do naczynia, w której będzie pieczona. Całkowity czas pieczenia jest uzależniony od wielkości szczupaka, a temperaturę po zarumienieniu można zmniejszyć z 200 do 160°C.
Dania ze szczupaka, które będą prawdziwą rozkoszą dla podniebienia
Szczupak, mimo swoich niewątpliwych walorów smakowych, wcale nie musi występować solo! Pyszne dania z tej ryby urozmaicą każdy posiłek i zachwycą niebanalnym smakiem. Jeśli szukacie inspiracji, jak zrobić szczupaka na inne sposoby, spieszymy z pomocą! Szczupak w białym sosie to propozycja potrawy, która łączy delikatność z ciekawą i szybką propozycją na obiad. Przygotowane wcześniej porcje ryby, wystarczy ugotować w warzywnym bulionie, doprawić sos, dodać ziemniaki, ulubione warzywa i gotowe! Nic nie stoi także na przeszkodzie, aby szczupak stał się gwiazdą wykwintnej kolacji. Zalaną winem, wodą i octem rybę, wcześniej przyprawioną, ugotujcie z warzywami, rodzynkami i plastrami cytryny. Z łyżki masła, mąki, cukru i szafranu przygotujecie zaprawę i w ten prosty sposób szczupak w sosie szafranowym, udekorowany gotowanymi warzywami może zostać podany na stół. Dla amatorów zapiekanek mamy również dobrą wiadomość. Szczupak znakomicie sprawdzi się i w tej roli. Jeśli zastanawiacie się nad tym, jak zrobić szczupaka w niebanalny, ale prosty sposób, zapiekanka ze szczupaka z plastrami ziemniaków z pewnością sprosta tym oczekiwaniom. Aromatu tej potrawie doda szałwia, którą posypujemy rybę, a następnie przykrywamy ją wcześniej podgotowanymi plastrami ziemniaków i po 15 minutach pieczenia w piekarniku podlewamy śmietaną.
Co podać do szczupaka?
Niezależnie od tego, czy przygotujecie szczupaka na patelni, w piekarniku, czy podacie go w aromatycznym sosie, jego delikatne mięso idealnie będzie współgrać zarówno z sezonowymi, gotowanymi warzywami, jak i świeżymi surówkami. Podany na gorąco, z ziemniakami lub chlebem zamieni każdy posiłek w doskonałą ucztę dla podniebienia.
Komentarze (0)