Co to jest szafran? Do czego można go używać w kuchni?

Szafran, czyli najdroższa przyprawa na świecie! Wykorzystywany jest przede wszystkim w kuchni. Jesteście ciekawi, do jakich potraw można go dodać? Ta intensywnie rdzawa przyprawa może dosłownie i w przenośni wzbogacić Wasze danie! Poznajcie razem z nami wszystkie tajemnice szafranu!

Co to jest szafran?

Szafran to przyprawa, której pierwsze uprawy pochodzą z Grecji. Znany jest już od ponad 3000 lat! Początkowo był wykorzystywany jako barwnik do ubrań. Z upływem czasu przyprawa szafran zaczęła zyskiwać na wartości. Nie był to już zwykły produkt, tylko wierzono, że afrodyzjak uprawiany na specjalnych polach.

Zastanawiacie się, z czego jest szafran? Tę przyprawę pozyskuje się z ususzonego Crocus sativus, czyli ze słupków krokusa. Ten fioletowy kwiat ma w środku cienkie niteczki szafranu, które charakteryzują się intensywną, rdzawą barwą. Przyprawa ta jest nazywana żyłą złota. Jednak, dlaczego jej uprawa jest tak kosztowna? Szafran uzyskuje się z bardzo wielu kwiatów, a dodatkowo cały proces jest wykonywany ręcznie.

Szafran – zastosowanie

Szafran ma wiele zastosowań, które zmieniały się na przestrzeni lat. W przeszłości służył jako barwnik do ubrań, dzięki niemu tkaniny wyglądały znacznie ciekawiej.

Teraz czas na zastosowanie szafranu w kuchni! Ten produkt współcześnie jest wykorzystywany do produkcji napojów oraz potraw, ale nie tylko! Ta przyprawa stanowi świetny dodatek do pieczywa oraz potrawek. Mimo dość gorzkiego i ostrego smaku, szafran znajduje zastosowanie również w deserach i ciastach!

Szafran jak używać?

Zastanawiacie się, czy możecie dodać przyprawę szafran do domowych potraw? Oczywiście, że tak! Musicie jednak pamiętać o kilku obowiązujących zasadach. Ta przyprawa ma bardzo intensywny smak, dlatego ilość, którą możecie użyć na jedną osobę, to 5 nitek szafranu. Stosujcie się do tych wytycznych i wykorzystajcie tę przyprawę z rozsądkiem.

Szafran – do czego go wykorzystać? – nasze propozycje

Jesteście ciekawi, do czego szafran sprawdzi się najlepiej? Przygotowaliśmy dla Was kilka inspiracji kulinarnych, których koniecznie powinniście spróbować!

Wyjątkowe i proste danie? To zdecydowanie szafranowe risotto z kurczakiem, czyli prawdziwe bogactwo intensywnych smaków. Wykonacie je w zaledwie 30 minut!

Czy są z nami fani kuchni śródziemnomorskiej? Makaron z delikatnymi owocami morza z dodatkiem szafranu to prawdziwa uczta dla podniebienia. Sprawdźcie to połączenie, a z pewnością zostanie z Wami na dłużej!

Coś dla miłośników mięs? Przychodzimy z wyjątkowo pyszną propozycją. Skrzydełka na ryżu z dodatkiem szafranu to strzał w dziesiątkę! Ta przyprawa nada mięsu wyjątkowy aromat. Szafran idealnie komponuje się z kurczakiem, dlatego jesteśmy pewni, że to danie przypadnie do gustu wielu osobom.

Unikacie mięsa w swoim jadłospisie? Nic straconego! Możecie przygotować risotto szafranowe, tylko bez dodatku kurczaka. Ta alternatywa jest również bardzo pyszna, więc koniecznie jej skosztujcie.

Eksperymentujcie w kuchni i próbujcie nowych przypraw, które wzbogacą Wasze potrawy!