Składniki
300 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
150 mililitrów
1 szczypta
1 łyżka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka pokrój w niedużą kostkę i usmaż na rozgrzanym tłuszczu, wyjmij z garnka.
Krok 2
W tym samym garnku przesmaż posiekana szalotkę, dodaj szafran oraz ryż. Wszystko podgrzewaj razem, a następnie zalej winem.
Krok 3
Gdy wino odparuje wlej wodę w proporcji na 1 część ryżu - 1,5 części wody. Dodaj bulionetkę i zagotuj.
Krok 4
Zmniejsz ogień i gotuj do momentu wchłonięcia przez ryż prawie całego płynu. Po tym czasie garnek przykryj, zdejmij z ognia i pozostaw na kilka minut.
Krok 5
Gdy ryż będzie miękki dodaj z powrotem kawałki kurczaka, parmezan. Całość wymieszaj i podawaj. Tip: Zamiast specjalnego ryżu arborio możesz użyć zwykłego ryżu. Risotto podawaj jako danie lub jako dodatek do dań głównych.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.
Czytaj więcejDelikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szafranowe risotto z kurczakiem
Szafranowe risotto z kurczakiem to świetna propozycja na sycący obiad dla całej rodzinny. Jest to danie wywodzące się z kuchni włoskiej, które przyrządza się z ryżu smażonego na tłuszczu (może być to zarówno oliwa, margaryna, jak i szpik wołowy) z cebulą i z dodatkiem gotowanego, wytrawnego wina. Po przesmażeniu, dusi się go w rosole z dodatkiem szafranu oraz soli, a następnie miesza ze startym parmezanem i odrobiną tłuszczu. Do włoskiego risotto można dodać również inne składniki, które nadadzą potrawie aksamitnej konsystencji. Dobrze sprawdzi się na przykład śmietana lub jogurt. Risotto znakomicie smakować będzie zarówno z kurczakiem, jak i smażoną wątróbką, rybami czy owocami morza. Pięknej, żółtej barwy nada potrawie odrobina szafranu. Risotto serwuj w głębokim talerzu – powinno być jedzone łyżką. Dodatkowo wierzch dania możesz posypać serem.