Szafranowe risotto z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szafranowe risotto z kurczakiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

12

87 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

84 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

142 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

1 łyżka

150 mililitrów

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka pokrój w niedużą kostkę i usmaż na rozgrzanym tłuszczu, wyjmij z garnka.

Krok 2

W tym samym garnku przesmaż posiekana szalotkę, dodaj szafran oraz ryż. Wszystko podgrzewaj razem, a następnie zalej winem.

Krok 3

Gdy wino odparuje wlej wodę w proporcji na 1 część ryżu - 1,5 części wody. Dodaj bulionetkę i zagotuj.

Krok 4

Zmniejsz ogień i gotuj do momentu wchłonięcia przez ryż prawie całego płynu. Po tym czasie garnek przykryj, zdejmij z ognia i pozostaw na kilka minut.

Krok 5

Gdy ryż będzie miękki dodaj z powrotem kawałki kurczaka, parmezan. Całość wymieszaj i podawaj. Tip: Zamiast specjalnego ryżu arborio możesz użyć zwykłego ryżu. Risotto podawaj jako danie lub jako dodatek do dań głównych.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szafranowe risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szafranowe risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szafranowe risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szafranowe risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szafranowe risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szafranowe risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szafranowe risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szafranowe risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szafranowe risotto z kurczakiemSzafranowe risotto z kurczakiem

Szafranowe risotto z kurczakiem to świetna propozycja na sycący obiad dla całej rodzinny. Jest to danie wywodzące się z kuchni włoskiej, które przyrządza się z ryżu smażonego na tłuszczu (może być to zarówno oliwa, margaryna, jak i szpik wołowy) z cebulą i z dodatkiem gotowanego, wytrawnego wina. Po przesmażeniu, dusi się go w rosole z dodatkiem szafranu oraz soli, a następnie miesza ze startym parmezanem i odrobiną tłuszczu. Do włoskiego risotto można dodać również inne składniki, które nadadzą potrawie aksamitnej konsystencji. Dobrze sprawdzi się na przykład śmietana lub jogurt. Risotto znakomicie smakować będzie zarówno z kurczakiem, jak i smażoną wątróbką, rybami czy owocami morza. Pięknej, żółtej barwy nada potrawie odrobina szafranu. Risotto serwuj w głębokim talerzu – powinno być jedzone łyżką. Dodatkowo wierzch dania możesz posypać serem.