
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
1 szczypta
1 łyżka
150 mililitrów
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka pokrój w niedużą kostkę i usmaż na rozgrzanym tłuszczu, wyjmij z garnka.
Krok 2
W tym samym garnku przesmaż posiekana szalotkę, dodaj szafran oraz ryż. Wszystko podgrzewaj razem, a następnie zalej winem.
Krok 3
Gdy wino odparuje wlej wodę w proporcji na 1 część ryżu - 1,5 części wody. Dodaj bulionetkę i zagotuj.
Krok 4
Zmniejsz ogień i gotuj do momentu wchłonięcia przez ryż prawie całego płynu. Po tym czasie garnek przykryj, zdejmij z ognia i pozostaw na kilka minut.
Krok 5
Gdy ryż będzie miękki dodaj z powrotem kawałki kurczaka, parmezan. Całość wymieszaj i podawaj. Tip: Zamiast specjalnego ryżu arborio możesz użyć zwykłego ryżu. Risotto podawaj jako danie lub jako dodatek do dań głównych.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Bulionetka drobiowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia. Jak więc oczyścić grzyby leśne? Podpowiadamy!
Czytaj więcejMała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szafranowe risotto z kurczakiem
Szafranowe risotto z kurczakiem to świetna propozycja na sycący obiad dla całej rodzinny. Jest to danie wywodzące się z kuchni włoskiej, które przyrządza się z ryżu smażonego na tłuszczu (może być to zarówno oliwa, margaryna, jak i szpik wołowy) z cebulą i z dodatkiem gotowanego, wytrawnego wina. Po przesmażeniu, dusi się go w rosole z dodatkiem szafranu oraz soli, a następnie miesza ze startym parmezanem i odrobiną tłuszczu. Do włoskiego risotto można dodać również inne składniki, które nadadzą potrawie aksamitnej konsystencji. Dobrze sprawdzi się na przykład śmietana lub jogurt. Risotto znakomicie smakować będzie zarówno z kurczakiem, jak i smażoną wątróbką, rybami czy owocami morza. Pięknej, żółtej barwy nada potrawie odrobina szafranu. Risotto serwuj w głębokim talerzu – powinno być jedzone łyżką. Dodatkowo wierzch dania możesz posypać serem.