
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
1 szczypta
1 łyżka
150 mililitrów
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka pokrój w niedużą kostkę i usmaż na rozgrzanym tłuszczu, wyjmij z garnka.
Krok 2
W tym samym garnku przesmaż posiekana szalotkę, dodaj szafran oraz ryż. Wszystko podgrzewaj razem, a następnie zalej winem.
Krok 3
Gdy wino odparuje wlej wodę w proporcji na 1 część ryżu - 1,5 części wody. Dodaj bulionetkę i zagotuj.
Krok 4
Zmniejsz ogień i gotuj do momentu wchłonięcia przez ryż prawie całego płynu. Po tym czasie garnek przykryj, zdejmij z ognia i pozostaw na kilka minut.
Krok 5
Gdy ryż będzie miękki dodaj z powrotem kawałki kurczaka, parmezan. Całość wymieszaj i podawaj. Tip: Zamiast specjalnego ryżu arborio możesz użyć zwykłego ryżu. Risotto podawaj jako danie lub jako dodatek do dań głównych.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szafranowe risotto z kurczakiem
Szafranowe risotto z kurczakiem to świetna propozycja na sycący obiad dla całej rodzinny. Jest to danie wywodzące się z kuchni włoskiej, które przyrządza się z ryżu smażonego na tłuszczu (może być to zarówno oliwa, margaryna, jak i szpik wołowy) z cebulą i z dodatkiem gotowanego, wytrawnego wina. Po przesmażeniu, dusi się go w rosole z dodatkiem szafranu oraz soli, a następnie miesza ze startym parmezanem i odrobiną tłuszczu. Do włoskiego risotto można dodać również inne składniki, które nadadzą potrawie aksamitnej konsystencji. Dobrze sprawdzi się na przykład śmietana lub jogurt. Risotto znakomicie smakować będzie zarówno z kurczakiem, jak i smażoną wątróbką, rybami czy owocami morza. Pięknej, żółtej barwy nada potrawie odrobina szafranu. Risotto serwuj w głębokim talerzu – powinno być jedzone łyżką. Dodatkowo wierzch dania możesz posypać serem.