
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
1 szczypta
1 łyżka
150 mililitrów
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka pokrój w niedużą kostkę i usmaż na rozgrzanym tłuszczu, wyjmij z garnka.
Krok 2
W tym samym garnku przesmaż posiekana szalotkę, dodaj szafran oraz ryż. Wszystko podgrzewaj razem, a następnie zalej winem.
Krok 3
Gdy wino odparuje wlej wodę w proporcji na 1 część ryżu - 1,5 części wody. Dodaj bulionetkę i zagotuj.
Krok 4
Zmniejsz ogień i gotuj do momentu wchłonięcia przez ryż prawie całego płynu. Po tym czasie garnek przykryj, zdejmij z ognia i pozostaw na kilka minut.
Krok 5
Gdy ryż będzie miękki dodaj z powrotem kawałki kurczaka, parmezan. Całość wymieszaj i podawaj. Tip: Zamiast specjalnego ryżu arborio możesz użyć zwykłego ryżu. Risotto podawaj jako danie lub jako dodatek do dań głównych.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szafranowe risotto z kurczakiem
Szafranowe risotto z kurczakiem to świetna propozycja na sycący obiad dla całej rodzinny. Jest to danie wywodzące się z kuchni włoskiej, które przyrządza się z ryżu smażonego na tłuszczu (może być to zarówno oliwa, margaryna, jak i szpik wołowy) z cebulą i z dodatkiem gotowanego, wytrawnego wina. Po przesmażeniu, dusi się go w rosole z dodatkiem szafranu oraz soli, a następnie miesza ze startym parmezanem i odrobiną tłuszczu. Do włoskiego risotto można dodać również inne składniki, które nadadzą potrawie aksamitnej konsystencji. Dobrze sprawdzi się na przykład śmietana lub jogurt. Risotto znakomicie smakować będzie zarówno z kurczakiem, jak i smażoną wątróbką, rybami czy owocami morza. Pięknej, żółtej barwy nada potrawie odrobina szafranu. Risotto serwuj w głębokim talerzu – powinno być jedzone łyżką. Dodatkowo wierzch dania możesz posypać serem.


































