Makaron z owocami morza przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z owocami morza

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

32

heart
61 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

222 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

370 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 łyżki

500 gramów

200 mililitrów

1 sztuka

50 gramów

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mieszankę owoców morza rozmroź, następnie skrop oliwą z oliwek i posyp przyprawą Knorr. Odstaw na 10 minut.

Krok 2

Makaron ugotuj na miękko.

Krok 3

Na mocno rozgrzanej patelni podsmaż owoce morza.

Krok 4

Następnie wlej śmietanę, dodaj odcedzony makaron oraz oliwki pokrojone w plasterki.

Krok 5

Wszystko dokładnie wymieszaj i zagotuj. Podawaj natychmiast po przygotowaniu, posypane posiekaną dymką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z owocami morzaMakaron z owocami morza

Makaron z owocami morza będzie dobrym sposobem na szybki oraz efektowny obiad. Wybierz do niego mieszankę owoców morza, np. krewetek, kalmarów, ośmiornic i muli, rozmroź i zamarynuj chwilę w oliwie oraz przyprawie. Podsmaż je następnie, pamiętając o tym, by nie podgrzewać owoców morza zbyt długo. Żeby były miękkie i miały odpowiednią konsystencję, należy smażyć je lub dusić zaledwie kilka minut. Do owoców morza wlej śmietankę o wysokiej zawartości tłuszczu, czyli odpowiednią do sosów i zup (dzięki temu unikniesz jej zwarzenia się). Do tak przygotowanego sosu dodaj ugotowany wcześniej makaron, najlepiej tagliatelle w postaci długich i szerokich wstążek. Możesz także wybrać pappardelle, czyli jeszcze szersze wstążki. Wrzuć je do sosu i zagotuj całość, żeby smaki dokładnie się przeniknęły, a śmietana zgęstniała. Makaron z owocami morza serwuj zaraz po przygotowaniu, udekorowany posiekaną cebulką dymką. Przygotuj go według naszego przepisu i podziel się swoją opinią w komentarzu. Do dzieła!