Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
średnie
20 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
5 łyżek
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżeczki
30 sztuk
3 sztuki
30 dekagramów
20 dekagramów
40 dekagramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj na półtwardo.
Krok 2
Cebulę i czosnek posiekaj i zeszklij na oleju. Dołóż mięso i podsmaż.
Krok 3
Dodaj pomidory, oliwki, papryki, oregano, sól, pieprz oraz szczyptę cukru. Przykryj i duś przez 15 minut.
Krok 4
Wymieszaj z makaronem i przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp startym serem i zapiekaj 10 minut w temperaturze 200 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej