Ryba zapiekana w rękawie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryba zapiekana w rękawie

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

20

heart
9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

222 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

210 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

3 łyżeczki

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę dokładnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.

Krok 2

Jeśli jest taka potrzeba, kroimy filety na mniejsze kawałki i wkładamy do miski.

Krok 3

Do miski dodajemy oliwę i przyprawę do mięsa. Skrapiamy sokiem z cytryny i delikatnie mieszamy całość.

Krok 4

Rybę w marynacie odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 30 minut, a następnie wkładamy do rękawa do pieczenia. Na każdym kawałku rozkładamy po trochu masła.

Krok 5

Rękaw dokładnie zamykamy i wstawiamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 20 minut.

Krok 6

Pod koniec pieczenia rozcinamy rękaw, by ryba odrobinę przeschła (około 1-2 minuty). Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryba zapiekana w rękawie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryba zapiekana w rękawie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryba zapiekana w rękawie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryba zapiekana w rękawie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryba zapiekana w rękawie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryba zapiekana w rękawie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryba zapiekana w rękawie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryba zapiekana w rękawie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ryba leningradzka
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej