
Składniki
1 kilogram
4 łyżki
400 gramów
10 sztuk
2 łyżki
2 łyżki
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżka
2 szczypty
1 łyżeczka
1 łyżeczka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rybę opłucz, osusz na papierowym ręczniku i pokrój na nieduże kawałki. Majonez wymieszaj w miseczce z otartą skórką z cytryny, odrobiną bazylii i oregano oraz szczyptą pieprzu i wymieszaj.

Krok 2
Kawałki ryby zamarynuj w przygotowanym majonezie, rozłóż w żaroodpornym naczyniu i odstaw na bok.

Krok 3
Rozdrobnij warzywa: posiekaj czosnek, cebulę pokrój w piórka, suszone pomidory oraz paprykę pokrój w paseczki, selera obierz z włókien i pokrój również w paseczki a cukinię plastry.

Krok 4
W garnku rozgrzej oliwę i przesmaż czosnek, cebulę, cukinię, paprykę oraz selera. Dodaj koncentrat i smaż chwilę razem. Następnie wlej pomidory, dodaj oliwki i suszone pomidory. Całość gotuj 3-4 minuty, dodaj bazylię i oregano i dopraw do smaku.

Krok 5
Rybę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 6-8 minut (w zależności od grubości medalionów), następnie wyjmij i i ułóż na warzywnym sosie. Gotowe danie udekoruj listkami bazylii i podawaj, najlepiej z chrupiącą ciabattą.


Dobra rada:
Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do sosu ½ posiekanej papryczki chilli.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia. Jak więc oczyścić grzyby leśne? Podpowiadamy!
Czytaj więcejMała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Dorsz po włosku
Dorsz to ryba, która dobrze sprawdza się w wielu daniach. Jej mięso jest mocno zwarte, nie rozpada się, a dzięki delikatnemu smakowi pasuje do wielu dodatków. Jeśli planujesz podać dorsza na Wigilię, spróbuj zaserować go zapieczonego. Chciałbyś nieco odejść od świątecznej klasyki? Zainspiruj się kuchnią południową i zrób dorsza po włosku. Do przyrządzenia sosu użyj pomidorów z puszki oraz suszonych. Te ostatnie mają specyficzny, słodki posmak i bardzo dobrze przełamują kwaskowatość pozostałych warzyw. Dodaj także paprykę – czerwoną lub zieloną, w zależności od tego, jaki kolor dania chcesz uzyskać. Do tego wkrój też cukinię, selera naciowego i czerwoną cebulę. Taka mieszanka różnorodnych warzyw doskonale będzie pasowała do delikatnego mięsa z dorsza. Rybę zamarynuj w majonezie ze skórką cytrynową i przyprawami. Wybierz polędwiczki – to mięso ze środkowej części ryby, w dość grubych kawałkach, pozbawione ości. Będzie się dobrze komponowało z kawałkami warzyw. Danie podaj udekorowane ziołami. Sprawdź nasz przepis na pysznego dorsza!