Dorsz po włosku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dorsz po włosku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

45

242 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

872 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

987 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

4 łyżki

400 gramów

10 sztuk

2 łyżki

2 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżka

2 szczypty

1 łyżeczka

1 łyżeczka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę opłucz, osusz na papierowym ręczniku i pokrój na nieduże kawałki. Majonez wymieszaj w miseczce z otartą skórką z cytryny, odrobiną bazylii i oregano oraz szczyptą pieprzu i wymieszaj.

Dorsz po włosku - Krok 1

Krok 2

Kawałki ryby zamarynuj w przygotowanym majonezie, rozłóż w żaroodpornym naczyniu i odstaw na bok.

Dorsz po włosku - Krok 2

Krok 3

Rozdrobnij warzywa: posiekaj czosnek, cebulę pokrój w piórka, suszone pomidory oraz paprykę pokrój w paseczki, selera obierz z włókien i pokrój również w paseczki a cukinię plastry.

Dorsz po włosku - Krok 3

Krok 4

W garnku rozgrzej oliwę i przesmaż czosnek, cebulę, cukinię, paprykę oraz selera. Dodaj koncentrat i smaż chwilę razem. Następnie wlej pomidory, dodaj oliwki i suszone pomidory. Całość gotuj 3-4 minuty, dodaj bazylię i oregano i dopraw do smaku.

Dorsz po włosku - Krok 4

Krok 5

Rybę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 6-8 minut (w zależności od grubości medalionów), następnie wyjmij i i ułóż na warzywnym sosie. Gotowe danie udekoruj listkami bazylii i podawaj, najlepiej z chrupiącą ciabattą.

Dorsz po włosku - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do sosu ½ posiekanej papryczki chilli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dorsz po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dorsz po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dorsz po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dorsz po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dorsz po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dorsz po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dorsz po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dorsz po włosku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ryba po podhalańsku
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dorsz po włoskuDorsz po włosku

Dorsz to ryba, która dobrze sprawdza się w wielu daniach. Jej mięso jest mocno zwarte, nie rozpada się, a dzięki delikatnemu smakowi pasuje do wielu dodatków. Jeśli planujesz podać dorsza na Wigilię, spróbuj zaserować go zapieczonego. Chciałbyś nieco odejść od świątecznej klasyki? Zainspiruj się kuchnią południową i zrób dorsza po włosku. Do przyrządzenia sosu użyj pomidorów z puszki oraz suszonych. Te ostatnie mają specyficzny, słodki posmak i bardzo dobrze przełamują kwaskowatość pozostałych warzyw. Dodaj także paprykę – czerwoną lub zieloną, w zależności od tego, jaki kolor dania chcesz uzyskać. Do tego wkrój też cukinię, selera naciowego i czerwoną cebulę. Taka mieszanka różnorodnych warzyw doskonale będzie pasowała do delikatnego mięsa z dorsza. Rybę zamarynuj w majonezie ze skórką cytrynową i przyprawami. Wybierz polędwiczki – to mięso ze środkowej części ryby, w dość grubych kawałkach, pozbawione ości. Będzie się dobrze komponowało z kawałkami warzyw. Danie podaj udekorowane ziołami. Sprawdź nasz przepis na pysznego dorsza!