Składniki
4 łyżki
0.75 szklanki
3 łyżki
1 szczypta
1 sztuka
1 łyżeczka
3.5 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
50 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Płaty ryby umyj, pokrój na kawałki, skrop sokiem z cytryny, posól i natrzyj przyprawami, ale bez szafranu. Odstaw na noc do lodówki.
Krok 2
Następnego dnia kawałki dorsza obtaczaj w mące pszennej wymieszanej z trzema łyżkami mąki ziemniaczanej i obsmaż na złocisty kolor z obu stron.
Krok 3
Śmietanę wymieszaj z pozostałą mąką ziemniaczaną, odrobiną soli i szafranem.
Krok 4
Dolej 0.75 szklanki ostudzonej przegotowanej wody i dokładnie wymieszaj, aby powstał sos.
Krok 5
Rybę ułóż w żaroodpornym naczyniu i polej sosem. Piecz około 20 minut w temperaturze 180-1900 stopni. Serwuj z białym lub brązowym ryżem i surówką ze słodkiej lub kiszonej kapusty.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcej