Dorsz w szafranie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dorsz w szafranie

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

0.75 szklanki

3 łyżki

1 szczypta

1 sztuka

1 łyżeczka

3.5 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

50 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Płaty ryby umyj, pokrój na kawałki, skrop sokiem z cytryny, posól i natrzyj przyprawami, ale bez szafranu. Odstaw na noc do lodówki.

Krok 2

Następnego dnia kawałki dorsza obtaczaj w mące pszennej wymieszanej z trzema łyżkami mąki ziemniaczanej i obsmaż na złocisty kolor z obu stron.

Krok 3

Śmietanę wymieszaj z pozostałą mąką ziemniaczaną, odrobiną soli i szafranem.

Krok 4

Dolej 0.75 szklanki ostudzonej przegotowanej wody i dokładnie wymieszaj, aby powstał sos.

Krok 5

Rybę ułóż w żaroodpornym naczyniu i polej sosem. Piecz około 20 minut w temperaturze 180-1900 stopni. Serwuj z białym lub brązowym ryżem i surówką ze słodkiej lub kiszonej kapusty.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dorsz w szafranie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dorsz w szafranie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dorsz w szafranie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dorsz w szafranie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dorsz w szafranie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dorsz w szafranie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dorsz w szafranie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dorsz w szafranie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej