
Składniki
4 łyżki
0.75 szklanki
3 łyżki
1 szczypta
1 sztuka
1 łyżeczka
3.5 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
50 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Płaty ryby umyj, pokrój na kawałki, skrop sokiem z cytryny, posól i natrzyj przyprawami, ale bez szafranu. Odstaw na noc do lodówki.
Krok 2
Następnego dnia kawałki dorsza obtaczaj w mące pszennej wymieszanej z trzema łyżkami mąki ziemniaczanej i obsmaż na złocisty kolor z obu stron.
Krok 3
Śmietanę wymieszaj z pozostałą mąką ziemniaczaną, odrobiną soli i szafranem.
Krok 4
Dolej 0.75 szklanki ostudzonej przegotowanej wody i dokładnie wymieszaj, aby powstał sos.
Krok 5
Rybę ułóż w żaroodpornym naczyniu i polej sosem. Piecz około 20 minut w temperaturze 180-1900 stopni. Serwuj z białym lub brązowym ryżem i surówką ze słodkiej lub kiszonej kapusty.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej