Dorsz w szafranie

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

0.75 szklanki

3 łyżki

1 szczypta

1 sztuka

1 łyżeczka

3.5 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

50 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Płaty ryby umyj, pokrój na kawałki, skrop sokiem z cytryny, posól i natrzyj przyprawami, ale bez szafranu. Odstaw na noc do lodówki.

Krok 2

Następnego dnia kawałki dorsza obtaczaj w mące pszennej wymieszanej z trzema łyżkami mąki ziemniaczanej i obsmaż na złocisty kolor z obu stron.

Krok 3

Śmietanę wymieszaj z pozostałą mąką ziemniaczaną, odrobiną soli i szafranem.

Krok 4

Dolej 0.75 szklanki ostudzonej przegotowanej wody i dokładnie wymieszaj, aby powstał sos.

Krok 5

Rybę ułóż w żaroodpornym naczyniu i polej sosem. Piecz około 20 minut w temperaturze 180-1900 stopni. Serwuj z białym lub brązowym ryżem i surówką ze słodkiej lub kiszonej kapusty.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dorsz w szafranie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dorsz w szafranie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dorsz w szafranie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dorsz w szafranie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dorsz w szafranie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dorsz w szafranie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dorsz w szafranie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej