Jak usmażyć dorsza? Jak długo trzymać go na patelni?
Dorsz to ryba, która często gości na polskich stołach. Wcale nas to nie dziwi! Jest przede wszystkim smaczna i możemy cieszyć się jej dostępnością przez cały rok. Chcecie przygotować dorsza, jednak nie wiecie, jak się do tego zabrać? Nic straconego! Podpowiadamy, w jaki sposób usmażyć pysznego dorsza. Jak długo trzymać go na patelni? Poznajcie nasze porady, zapraszamy!
Jak wybrać świeżą rybę?
Chcecie przyrządzić znakomitego dorsza? Musicie najpierw wybrać świeżą rybę! Jak poznać, że dorsz nie jest zepsuty? Jeżeli gałka oczna ryby jest wypukła i lśniąca, to z dużym prawdopodobieństwem dorsz jest świeży. Gdy jednak, przy zakupie ryby, zauważycie zapadnięte i matowe oko, to może być oznaka, że dorsz nie nadaje się do spożycia. Zwracajcie również uwagę na ubytki na rybich łuskach oraz ich matową poświatę – one również powinny rodzić uzasadnioną wątpliwość w świeżość ryby. Wiecie już, jak wybrać dorsza! Teraz czas na przyrządzenie tej pysznej ryby.
Jak usmażyć dorsza – nasze wskazówki
Jest wiele sposobów na przygotowanie dorsza. Możecie upiec go w piekarniku, grillować lub usmażyć na patelni. Mięso tej ryby jest bardzo delikatne, dlatego w każdej wersji smakuje wyjątkowo dobrze. Polecamy smażenie, bo to nie tylko szybka w wykonaniu opcja, ale też gwarantuje wyśmienity efekt. Jak smażyć dorsza? Na początku dokładnie myjemy rybę pod zimną wodą. Następnie należy przygotować panierkę. Można wybrać tradycyjną bułkę tartą lub obtoczyć dorsza w cieście naleśnikowym. Oba sposoby są wyjątkowo smaczne. Jak długo smażyć dorsza? Zazwyczaj wystarczy kilka minut, ale należy uważać, żeby nie przypalić ryby. Przyjrzyjcie się dokładnie panierce, która powinna mieć złocistą barwę. Gotowe! Podawajcie rybę z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami lub frytkami i surówką. Z takim zestawem z pewnością poczujecie się jak w nadmorskiej miejscowości!
Jak usmażyć dorsza bez panierki?
Być może nie lubicie chrupiącej panierki i zastanawiacie się, jak przyrządzić dorsza nie obtaczając go w dodatkowych mieszankach? Na to również mamy sposób! Umyjcie dorsza pod zimną wodą, a następnie osuszcie go ręcznikiem papierowym. Czas na przyprawienie ryby – zróbcie to według własnych preferencji, polecamy dodanie soli, pieprzu oraz soku z cytryny. Smażymy dorsza przez kilka minut na rozgrzanej patelni. Uwaga! W bardzo łatwy sposób można przesmażyć rybę, co sprawi, że będzie ona sucha. Zwracajcie uwagę na czas przygotowania, to bardzo ważne!
Wolicie mrożoną rybę i nie wiecie, jak smażyć filet z dorsza? To bardzo proste zadanie! Pamiętajcie jednak o dokładnym odmrożeniu ryby. Następnie można podsmażyć filet z dorsza na patelni w maśle lub obtoczyć w panierce.
Poczujcie się jak nad morzem
Jak usmażyć dorsza bez skóry? Jak długo trzymać rybę na patelni? Liczymy, że udało nam się odpowiedzieć na te pytania. Prezentujemy teraz kilka dodatkowych przepisów na wyjątkowo smaczną rybę, które mogą przenieść myślami i aromatem do nadmorskiego kurortu ze smacznym dorszem na talerzu. Zapraszamy!
Czy są z nami fani kuchni z innych części świata? Koniecznie spróbujcie dorsza meksykańskiego w pomidorowej salsie. Pycha! Jeżeli wolicie natomiast kuchnie innych regionów, to polecamy dorsza po włosku. Obie wersje są równie smaczne!
W lecie idealnie sprawdzi się dorsz duszony z bobem. Warto łączyć ryby z sezonowymi warzywami. Efekty są naprawdę smaczne!
Szukacie pomysłu na pełen obiad? Musicie spróbować smażonego dorsza z aromatycznymi ziemniakami. Jesteśmy pewni, że zostanie on w Waszym menu na dłużej. Smacznego!
Komentarze (0)