Pieczona w całości ryba to eleganckie danie, które warto przygotować na wyjątkową okazję. Wyborne są także pieczone z dodatkami filety i rybne rolady. Jak upiec rybę w piekarniku, aby rozpływała się w ustach?

Jak upiec całą rybę w piekarniku?

Ryby pieczone w całości prezentują się na półmiskach niezwykle efektownie. Zazwyczaj są proste w przygotowaniu: najważniejsze jest pilnowanie czasu pieczenia, by mięso nie wyschło i pozostało soczyste. Jeśli zastanawiasz się, jak upiec rybę w piekarniku, najpierw wybierz odpowiedni gatunek. Dobrze sprawdzi się np. pieczony pstrąg.

- Zacznij od oczyszczenia ryby z łusek, a następnie natnij ją wzdłuż.

- Do środka włóż aromatyczne zioła, np. rozmaryn albo świeżą pietruszkę, dodaj także rozgnieciony czosnek. Uniwersalnym dodatkiem do ryb są także cytryny – ich cząstki, razem ze skórką, włóż do środka lub połóż obok pstrąga.

- Podsmaż go na patelni z obydwu stron, a następnie zawiń w folię aluminiową, błyszczącą stroną do wewnątrz, i upiecz.

- Czas pieczenia ryby zależy od jej wielkości, ale przeciętny pstrąg wymaga ok. 20 minut w temperaturze 200⁰ C. Im dłużej go podsmażasz, tym krócej potem zapiekaj.

Gotowa ryba ma białe, delikatne mięso, które z łatwością oddzielisz od ości. Daje także wiele możliwości podania – pieczony pstrąg z chrupiącymi łódeczkami ziemniaczanymi ze szpinakiem to dowód na to, jak przy pomocy prostych składników przygotować pełną smaku i zapachu potrawę.

Jak upiec filet z ryby?

Filet, zwłaszcza bez skóry, która chroni go przed utratą soczystości, warto upiec z dodatkową warstwą, która pozwoli na zachowanie delikatnej konsystencji mięsa. Z czego ją przygotować? Np. z orzechów, parmezanu albo płatków kukurydzianych. Ryba pod chrupiącą pierzynką to szybki sposób na obiad w niecodziennym wydaniu. Pokrusz płatki, dopraw do smaku i wymieszaj je z jajkiem, a następnie nałóż warstwami na filety rybne i zapiecz. Jak dobrze upiec taką rybę w piekarniku? Zwróć uwagę na jej grubość oraz na ilość nałożonych dodatków. Sam filet wymaga ok. 10 minut pieczenia, z posypką wydłuż ten czas o 5-10 minut w temperaturze 180⁰ C. Żeby pieczona ryba zyskała na wyrazistości, zamarynuj ją w majonezowo-musztardowej marynacie, doprawionej pietruszką i sokiem z cytryny. Dorsz na warzywach będzie wyborny w połączeniu z marchewką, papryką i cukinią, jeśli wcześniej dokładnie obłożysz go marynatą. Zapieczony majonez stworzy rumianą skórkę, która urozmaici danie.

Jak upiec rybę w piekarniku, by była dopracowana w każdym szczególe? Zwracaj uwagę na jej rozmiar – do niego dostosuj czas oraz temperaturę pieczenia. Piecz w folii, warzywach, marynacie – w ten sposób unikniesz wysuszenia mięsa. Jeśli zależy Ci na rumianej skórce, wykorzystaj w tym celu cienkie plastry boczku.