Łosoś pod pierzynką - pieczony, z piekarnika | Przepisy.pl pixel

Łosoś pieczony pod chrupiącą pierzynką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

heart
229 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

224 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

273 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

1 szklanka

2 sztuki

50 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny oraz sól i pieprz, a następnie skrop rybę powstałą marynatą. Odstaw w chłodne miejsce na 10 minut.

Krok 2

W tym czasie pokrusz ręką płatki kukurydziane. Wymieszaj z rozkruszoną Mini kostką Knorr oraz rozkłóconymi jajkami.

Krok 3

Blaszkę do pieczenia wyłóż pergaminem. Ułóż na niej filety w kilkucentymetrowych odstępach. Na każdy z nich nałóż masę z płatków i uformuj skorupkę.

Krok 4

Tak przygotowane ryby wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz 15-20 minut. Podawaj z chrupiącą sałatą i opiekanymi ziemniakami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś pieczony pod chrupiącą pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś pieczony pod chrupiącą pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś pieczony pod chrupiącą pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś pieczony pod chrupiącą pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś pieczony pod chrupiącą pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś pieczony pod chrupiącą pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś pieczony pod chrupiącą pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś pieczony pod chrupiącą pierzynką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej