
Składniki
750 gramów
1 sztuka
125 mililitrów
1 łyżka
2 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W moździerzu utłucz 1 łyżkę pieprzu, wymieszaj z tymiankiem.

Krok 2
Całość przełóż do miseczki, wymieszaj z 1/3 oliwy z oliwek i sokiem z cytryny oraz Sosem sałatkowym francuskim Knorr.

Krok 3
Dodaj 3 łyżki stołowe wody, ponownie wymieszaj.

Krok 4
Plastry łososia ułóż na półmisku, polej marynatą, przykryj folią i wstaw do lodówki na 4 godziny.

Krok 5
Przed podaniem udekoruj cytryną, posyp resztą pieprzu.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Carpaccio z łososia
Carpaccio to danie pochodzące z Włoch, gdzie oryginalnie przyrządzano je z mięsa wołowego. Teraz podaje się w ten sposób także inne rodzaje mięs oraz ryby. Carpaccio łatwo przygotować w domu, a wieprzowinę czy wołowinę możesz zastąpić… łososiem. Spróbuj naszego przepisu i zaserwuj go bliskim osobom. Niech carpaccio łosoś zachwyci wszystkich smakoszy!
Dla kogo?
Każdy fan ryb powinien przyrządzić carpaccio z łososia. Te cienkie i pełne smaku kawałki zagwarantują prawdziwą ucztę dla podniebienia. A może dopiero przekonujesz się do jedzenia surowych ryb? Carpaccio z łososia przepis będzie doskonałym początkiem!
Na jaką okazję?
Carpaccio z łososia surowego to danie wykwintne, dlatego zaserwuj je na większej uroczystości. Cieniutkie plastry ryby polej marynatą przygotowaną na bazie cytryny i tymianku. Włóż danie do lodówki na kilka godzin, by łosoś wchłonął cały płyn. Gotowe!
Czy wiesz, że?
Co ciekawe, nazwa carpaccio nie ma nic wspólnego z kuchnią. Wywodzi się bowiem od nazwiska słynnego włoskiego... malarza! Szef kuchni nazwał tak swoje danie na cześć artysty, który malował głównie czerwienią i żółcią, czyli barwami przypominającymi carpaccio – czerwone mięso i żółta musztarda.
Dla urozmaicenia:
Danie carpaccio swój iście królewską genezę, ponieważ zostało ono wymyślone dla księżnej Wenecji, która nie mogła jeść gotowanego mięsa. Już teraz spróbuj tego specjału w swojej kuchni! Podawaj carpaccio z łososiem dekorowane cytryną i posypane pieprzem w towarzystwie bagietki. Smacznego!