
Składniki
750 gramów
1 sztuka
125 mililitrów
1 łyżka
2 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W moździerzu utłucz 1 łyżkę pieprzu, wymieszaj z tymiankiem.

Krok 2
Całość przełóż do miseczki, wymieszaj z 1/3 oliwy z oliwek i sokiem z cytryny oraz Sosem sałatkowym francuskim Knorr.

Krok 3
Dodaj 3 łyżki stołowe wody, ponownie wymieszaj.

Krok 4
Plastry łososia ułóż na półmisku, polej marynatą, przykryj folią i wstaw do lodówki na 4 godziny.

Krok 5
Przed podaniem udekoruj cytryną, posyp resztą pieprzu.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy francuski Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.
Czytaj więcejJest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Carpaccio z łososia
Carpaccio pochodzi z Włoch, gdzie oryginalnie przygotowywało się je z mięsa wołowego. Teraz podaje się w ten sposób także inne rodzaje mięs, oraz ryby. Co ciekawe, nazwa carpaccio nie ma nic wspólnego z kuchnią. Wywodzi się bowiem od nazwiska słynnego włoskiego... malarza! Szef kuchni nazwał tak swoje danie na cześć artysty, który malował głównie czerwienią i żółcią, czyli barwami, które przypominały carpaccio – czerwone mięso i żółta musztarda. Wynalazek miał niebagatelne podłoże, bo danie zostało wymyślone dla księżnej Wenecji, która nie mogła jeść gotowanego mięsa. Carpaccio łatwo przygotować w domu, a wieprzowinę czy wołowinę, możesz zastąpić… łososiem. Cieniutkie plastry ryby polej marynatą przygotowaną na bazie cytryny i tymianku. Włóż danie do lodówki na kilka godzin, by łosoś wchłonął cały płyn. Podawaj udekorowane cytryną i posypane pieprzem w towarzystwie bagietki.