Carpaccio z łososia

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

38

447 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

632 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

556 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

750 gramów

1 sztuka

125 mililitrów

1 łyżka

2 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W moździerzu utłucz 1 łyżkę pieprzu, wymieszaj z tymiankiem.

Carpaccio z łososia - Krok 1

Krok 2

Całość przełóż do miseczki, wymieszaj z 1/3 oliwy z oliwek i sokiem z cytryny oraz Sosem sałatkowym francuskim Knorr.

Carpaccio z łososia - Krok 2

Krok 3

Dodaj 3 łyżki stołowe wody, ponownie wymieszaj.

Carpaccio z łososia - Krok 3

Krok 4

Plastry łososia ułóż na półmisku, polej marynatą, przykryj folią i wstaw do lodówki na 4 godziny.

Carpaccio z łososia - Krok 4

Krok 5

Przed podaniem udekoruj cytryną, posyp resztą pieprzu.

Carpaccio z łososia - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Carpaccio z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Carpaccio z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Carpaccio z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Carpaccio z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Carpaccio z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Carpaccio z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Carpaccio z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ryba z cukinią
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Carpaccio z łososiaCarpaccio z łososia

Carpaccio pochodzi z Włoch, gdzie oryginalnie przygotowywało się je z mięsa wołowego. Teraz podaje się w ten sposób także inne rodzaje mięs, oraz ryby. Co ciekawe, nazwa carpaccio nie ma nic wspólnego z kuchnią. Wywodzi się bowiem od nazwiska słynnego włoskiego... malarza! Szef kuchni nazwał tak swoje danie na cześć artysty, który malował głównie czerwienią i żółcią, czyli barwami, które przypominały carpaccio – czerwone mięso i żółta musztarda. Wynalazek miał niebagatelne podłoże, bo danie zostało wymyślone dla księżnej Wenecji, która nie mogła jeść gotowanego mięsa. Carpaccio łatwo przygotować w domu, a wieprzowinę czy wołowinę, możesz zastąpić… łososiem. Cieniutkie plastry ryby polej marynatą przygotowaną na bazie cytryny i tymianku. Włóż danie do lodówki na kilka godzin, by łosoś wchłonął cały płyn. Podawaj udekorowane cytryną i posypane pieprzem w towarzystwie bagietki.