
Składniki
750 gramów
1 sztuka
125 mililitrów
1 łyżka
2 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W moździerzu utłucz 1 łyżkę pieprzu, wymieszaj z tymiankiem.
Krok 2
Całość przełóż do miseczki, wymieszaj z 1/3 oliwy z oliwek i sokiem z cytryny oraz Sosem sałatkowym francuskim Knorr.
Krok 3
Dodaj 3 łyżki stołowe wody, ponownie wymieszaj.
Krok 4
Plastry łososia ułóż na półmisku, polej marynatą, przykryj folią i wstaw do lodówki na 4 godziny.
Krok 5
Przed podaniem udekoruj cytryną, posyp resztą pieprzu.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy francuski Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPełna składników odżywczych i chrupiąca – taka powinna być idealna fasolka szparagowa. Kluczowy okazuje się proces gotowania. Sprawdź nasze porady i ciesz się fasolką w jej najsmaczniejszym wydaniu.
Czytaj więcejSoczysty, orzeźwiający, idealny na lato – taki właśnie jest arbuz! Czy wiesz, jak pokroić arbuza, by nie zrobić zbędnego bałaganu w kuchni? Jest na to, co najmniej kilka sprytnych sposobów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Carpaccio z łososia
Carpaccio pochodzi z Włoch, gdzie oryginalnie przygotowywało się je z mięsa wołowego. Teraz podaje się w ten sposób także inne rodzaje mięs, oraz ryby. Co ciekawe, nazwa carpaccio nie ma nic wspólnego z kuchnią. Wywodzi się bowiem od nazwiska słynnego włoskiego... malarza! Szef kuchni nazwał tak swoje danie na cześć artysty, który malował głównie czerwienią i żółcią, czyli barwami, które przypominały carpaccio – czerwone mięso i żółta musztarda. Wynalazek miał niebagatelne podłoże, bo danie zostało wymyślone dla księżnej Wenecji, która nie mogła jeść gotowanego mięsa. Carpaccio łatwo przygotować w domu, a wieprzowinę czy wołowinę, możesz zastąpić… łososiem. Cieniutkie plastry ryby polej marynatą przygotowaną na bazie cytryny i tymianku. Włóż danie do lodówki na kilka godzin, by łosoś wchłonął cały płyn. Podawaj udekorowane cytryną i posypane pieprzem w towarzystwie bagietki.