Carpaccio z łososia surowego – przepis z ryby | Przepisy.pl pixel

Carpaccio z łososia

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

48

heart
456 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

766 osób wydrukowało

Pobierz pdf

775 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

750 gramów

1 sztuka

125 mililitrów

1 łyżka

2 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W moździerzu utłucz 1 łyżkę pieprzu, wymieszaj z tymiankiem.

Carpaccio z łososia - Krok 1

Krok 2

Całość przełóż do miseczki, wymieszaj z 1/3 oliwy z oliwek i sokiem z cytryny oraz Sosem sałatkowym francuskim Knorr.

Carpaccio z łososia - Krok 2

Krok 3

Dodaj 3 łyżki stołowe wody, ponownie wymieszaj.

Carpaccio z łososia - Krok 3

Krok 4

Plastry łososia ułóż na półmisku, polej marynatą, przykryj folią i wstaw do lodówki na 4 godziny.

Carpaccio z łososia - Krok 4

Krok 5

Przed podaniem udekoruj cytryną, posyp resztą pieprzu.

Carpaccio z łososia - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • paulina

    paulina , 21.12.2021

    Witam!Uwielbiam łososia, moim must have jest wymieszanie 3 skłądników: odrobiny syropu klonowego, sosu sojowego i cytryny-tak zawszę marynuje rybe (nierzadko rowniez kurczaka) dopiero potem dodaję składniki jak w powyższym przepisie. Uwielbiam połączenie łososia z odrobiną słodyczy, a sos sojowy idealnie to wszystko łagodzi. TAK- akceptuję Regulaminu oraz zgodę na przetwarzanie danych osobowych w zakresie i na zasadach.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Carpaccio z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Carpaccio z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Carpaccio z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Carpaccio z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Carpaccio z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Carpaccio z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Carpaccio z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Carpaccio z łososia - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ryba z cukinią
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Carpaccio z łososiaCarpaccio z łososia

Carpaccio to danie pochodzące z Włoch, gdzie oryginalnie przyrządzano je z mięsa wołowego. Teraz podaje się w ten sposób także inne rodzaje mięs oraz ryby. Carpaccio łatwo przygotować w domu, a wieprzowinę czy wołowinę możesz zastąpić… łososiem. Spróbuj naszego przepisu i zaserwuj go bliskim osobom. Niech carpaccio łosoś zachwyci wszystkich smakoszy!

Dla kogo?

Każdy fan ryb powinien przyrządzić carpaccio z łososia. Te cienkie i pełne smaku kawałki zagwarantują prawdziwą ucztę dla podniebienia. A może dopiero przekonujesz się do jedzenia surowych ryb? Carpaccio z łososia przepis będzie doskonałym początkiem!

Na jaką okazję?

Carpaccio z łososia surowego to danie wykwintne, dlatego zaserwuj je na większej uroczystości. Cieniutkie plastry ryby polej marynatą przygotowaną na bazie cytryny i tymianku. Włóż danie do lodówki na kilka godzin, by łosoś wchłonął cały płyn. Gotowe! 

Czy wiesz, że?

Co ciekawe, nazwa carpaccio nie ma nic wspólnego z kuchnią. Wywodzi się bowiem od nazwiska słynnego włoskiego... malarza! Szef kuchni nazwał tak swoje danie na cześć artysty, który malował głównie czerwienią i żółcią, czyli barwami przypominającymi carpaccio – czerwone mięso i żółta musztarda. 

Dla urozmaicenia:

Danie carpaccio swój iście królewską genezę, ponieważ zostało ono wymyślone dla księżnej Wenecji, która nie mogła jeść gotowanego mięsa. Już teraz spróbuj tego specjału w swojej kuchni! Podawaj carpaccio z łososiem dekorowane cytryną i posypane pieprzem w towarzystwie bagietki. Smacznego!