Składniki
750 gramów
1 sztuka
125 mililitrów
1 łyżka
2 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W moździerzu utłucz 1 łyżkę pieprzu, wymieszaj z tymiankiem.
Krok 2
Całość przełóż do miseczki, wymieszaj z 1/3 oliwy z oliwek i sokiem z cytryny oraz Sosem sałatkowym francuskim Knorr.
Krok 3
Dodaj 3 łyżki stołowe wody, ponownie wymieszaj.
Krok 4
Plastry łososia ułóż na półmisku, polej marynatą, przykryj folią i wstaw do lodówki na 4 godziny.
Krok 5
Przed podaniem udekoruj cytryną, posyp resztą pieprzu.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Carpaccio z łososia
Carpaccio to danie pochodzące z Włoch, gdzie oryginalnie przyrządzano je z mięsa wołowego. Teraz podaje się w ten sposób także inne rodzaje mięs oraz ryby. Carpaccio łatwo przygotować w domu, a wieprzowinę czy wołowinę możesz zastąpić… łososiem. Spróbuj naszego przepisu i zaserwuj go bliskim osobom. Niech carpaccio łosoś zachwyci wszystkich smakoszy!
Dla kogo?
Każdy fan ryb powinien przyrządzić carpaccio z łososia. Te cienkie i pełne smaku kawałki zagwarantują prawdziwą ucztę dla podniebienia. A może dopiero przekonujesz się do jedzenia surowych ryb? Carpaccio z łososia przepis będzie doskonałym początkiem!
Na jaką okazję?
Carpaccio z łososia surowego to danie wykwintne, dlatego zaserwuj je na większej uroczystości. Cieniutkie plastry ryby polej marynatą przygotowaną na bazie cytryny i tymianku. Włóż danie do lodówki na kilka godzin, by łosoś wchłonął cały płyn. Gotowe!
Czy wiesz, że?
Co ciekawe, nazwa carpaccio nie ma nic wspólnego z kuchnią. Wywodzi się bowiem od nazwiska słynnego włoskiego... malarza! Szef kuchni nazwał tak swoje danie na cześć artysty, który malował głównie czerwienią i żółcią, czyli barwami przypominającymi carpaccio – czerwone mięso i żółta musztarda.
Dla urozmaicenia:
Danie carpaccio swój iście królewską genezę, ponieważ zostało ono wymyślone dla księżnej Wenecji, która nie mogła jeść gotowanego mięsa. Już teraz spróbuj tego specjału w swojej kuchni! Podawaj carpaccio z łososiem dekorowane cytryną i posypane pieprzem w towarzystwie bagietki. Smacznego!