Rybne pulpeciki z sosem tatarskim

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

39

149 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

219 osób wydrukowało

Pobierz pdf

408 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

70 gramów

80 gramów

50 gramów

2 łyżki

1 szczypta

0.5 pęczka

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę zmiksuj za pomocą maszynki do mielenia mięsa lub miksera. Dodaj łyżkę śmietany.

Rybne pulpeciki z sosem tatarskim  - Krok 1

Krok 2

Dopraw według uznania solą oraz pieprzem, a także posiekanym koperkiem i sokiem z cytryny.

Rybne pulpeciki z sosem tatarskim  - Krok 2

Krok 3

Masę rybną wymieszaj z jajkiem i formuj w zwilżonych dłoniach małe pulpety (możesz dodać 1 łyżkę bułki tartej jeśli uznasz że farsz jest zbyt rzadki).

Rybne pulpeciki z sosem tatarskim  - Krok 3

Krok 4

Ogórek, pieczarki, grzyby pokrój w drobną kostkę, dodaj do majonezu i dopraw solą, pieprzem i musztardą.

Rybne pulpeciki z sosem tatarskim  - Krok 4

Krok 5

Gotowe pulpeciki układaj na sitku i gotuj na parze ok. 15 minut. Podawaj na talerzu z cząstką cytryny, sosem tatarskim i np. sałatką.

Rybne pulpeciki z sosem tatarskim  - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Pulpety możesz również przygotować z śmietanowym sosem z pieczarkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rybne pulpeciki z sosem tatarskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rybne pulpeciki z sosem tatarskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rybne pulpeciki z sosem tatarskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rybne pulpeciki z sosem tatarskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rybne pulpeciki z sosem tatarskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rybne pulpeciki z sosem tatarskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rybne pulpeciki z sosem tatarskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rybne pulpeciki z sosem tatarskim Rybne pulpeciki z sosem tatarskim

Szukasz ciekawego przepisu na rybne danie? Wypróbuj nasze sprawdzone rybne pulpeciki z sosem tatarskim. Przygotujesz je z białej ryby, może być to dorsz lub mintaj. Wystarczy zmielić ją w zwykłej maszynce do mięsa lub w standardowym mikserze z łyżką śmietany oraz połączyć z jajkiem. Ważne są również odpowiednie przyprawy, które nadadzą pulpetom charakteru. Do ryb szczególnie dobrze pasuje koperek i sok z cytryny, który podkręca smak potrawy. Pulpety gotować możesz na parze lub po prostu w garnku. Wspaniałe danie skomponujesz, jeśli pulpety podasz w towarzystwie ziemniaczanego puree i sosu tatarskiego. To charakterystyczny, lekko ostry i kwaskawy sos, który świetnie komponuje się z daniami rybnymi. Takie pulpety to świetny pomysł na niedrogi obiad dla całej rodziny. Pokochają go wszyscy domownicy, a znajomi, którym je zaserwujesz, będą pytać cię o przepis.