Świderki w sosie kalafiorowo orzechowym z posypką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Świderki w sosie kalafiorowo orzechowym z posypką

Autor: magdalena kaczmarek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

100 gramów

2 sztuki

400 gramów

300 mililitrów

2 sztuki

3 sztuki

3 łyżki

200 gramów

4 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Orzechy nerkowca zalewam 500 ml gorącej wody i odstawiam na noc. Jeżeli zapomnimy, odstawiam na 15 minut. Po tym czasie, odlewam wodę.

Krok 2

Makaron gotuję aldente według instrukcji opakowania. 1/3 kalafiora ścieram na tarce jarzynowej. Pozostały kalafior dzielę na różyczki.

Krok 3

Cebulę kroję drobno. Połowę odkładam do miseczki. Drugą połowę przesmażam na oleju razem z czosnkiem. Dodaję kalafior, orzechy i chwilę przesmażam. Wlewam mleko owsiane, dodaję kostki Knorr bulion warzywny i chwilę duszę do miękkości. Całość miksuję blenderem. Jeżeli sos będzie za gęsty dolewam wody od makaronu albo mleka owsianego. Doprawiam według uznania.

Krok 4

Drugą połowę cebuli i kalafior starty przesmażam na oleju do zarumienienia. Powstanie w ten sposób fajna posypka. Pieczarki kroję w plasterki i przesmażam na oleju. Doprawiam, solą, pieprzem. Można je pominąć w przepisie. Makaron podaję z sosem, posypką, pieczarkami, posypuję koperkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świderki w sosie kalafiorowo orzechowym z posypką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świderki w sosie kalafiorowo orzechowym z posypką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świderki w sosie kalafiorowo orzechowym z posypką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świderki w sosie kalafiorowo orzechowym z posypką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świderki w sosie kalafiorowo orzechowym z posypką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świderki w sosie kalafiorowo orzechowym z posypką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świderki w sosie kalafiorowo orzechowym z posypką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świderki w sosie kalafiorowo orzechowym z posypką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej