Świderki w sosie kalafiorowo orzechowym z posypką
łatwe
0 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
100 gramów
2 sztuki
400 gramów
300 mililitrów
2 sztuki
3 sztuki
3 łyżki
200 gramów
4 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Orzechy nerkowca zalewam 500 ml gorącej wody i odstawiam na noc. Jeżeli zapomnimy, odstawiam na 15 minut. Po tym czasie, odlewam wodę.
Krok 2
Makaron gotuję aldente według instrukcji opakowania. 1/3 kalafiora ścieram na tarce jarzynowej. Pozostały kalafior dzielę na różyczki.
Krok 3
Cebulę kroję drobno. Połowę odkładam do miseczki. Drugą połowę przesmażam na oleju razem z czosnkiem. Dodaję kalafior, orzechy i chwilę przesmażam. Wlewam mleko owsiane, dodaję kostki Knorr bulion warzywny i chwilę duszę do miękkości. Całość miksuję blenderem. Jeżeli sos będzie za gęsty dolewam wody od makaronu albo mleka owsianego. Doprawiam według uznania.
Krok 4
Drugą połowę cebuli i kalafior starty przesmażam na oleju do zarumienienia. Powstanie w ten sposób fajna posypka. Pieczarki kroję w plasterki i przesmażam na oleju. Doprawiam, solą, pieprzem. Można je pominąć w przepisie. Makaron podaję z sosem, posypką, pieczarkami, posypuję koperkiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej