Świderki w sosie kalafiorowo orzechowym z posypką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Świderki w sosie kalafiorowo orzechowym z posypką

Autor: magdalena kaczmarek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

100 gramów

2 sztuki

400 gramów

300 mililitrów

2 sztuki

3 sztuki

3 łyżki

200 gramów

4 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Orzechy nerkowca zalewam 500 ml gorącej wody i odstawiam na noc. Jeżeli zapomnimy, odstawiam na 15 minut. Po tym czasie, odlewam wodę.

Krok 2

Makaron gotuję aldente według instrukcji opakowania. 1/3 kalafiora ścieram na tarce jarzynowej. Pozostały kalafior dzielę na różyczki.

Krok 3

Cebulę kroję drobno. Połowę odkładam do miseczki. Drugą połowę przesmażam na oleju razem z czosnkiem. Dodaję kalafior, orzechy i chwilę przesmażam. Wlewam mleko owsiane, dodaję kostki Knorr bulion warzywny i chwilę duszę do miękkości. Całość miksuję blenderem. Jeżeli sos będzie za gęsty dolewam wody od makaronu albo mleka owsianego. Doprawiam według uznania.

Krok 4

Drugą połowę cebuli i kalafior starty przesmażam na oleju do zarumienienia. Powstanie w ten sposób fajna posypka. Pieczarki kroję w plasterki i przesmażam na oleju. Doprawiam, solą, pieprzem. Można je pominąć w przepisie. Makaron podaję z sosem, posypką, pieczarkami, posypuję koperkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świderki w sosie kalafiorowo orzechowym z posypką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świderki w sosie kalafiorowo orzechowym z posypką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świderki w sosie kalafiorowo orzechowym z posypką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świderki w sosie kalafiorowo orzechowym z posypką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świderki w sosie kalafiorowo orzechowym z posypką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świderki w sosie kalafiorowo orzechowym z posypką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świderki w sosie kalafiorowo orzechowym z posypką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świderki w sosie kalafiorowo orzechowym z posypką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej