Zapiekanka makaronowa z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem

Autor: Dominika Miecznikowska

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 gram

1 łyżka

500 gramów

500 gramów

1 słoik

300 gramów

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Obsypać przyprawą do kurczaka i podsmażyć na patelni.

Krok 2

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić.

Krok 3

Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, przełożyć makaron i kurczaka. Dodać suszone pomidory, wszystko dokładnie wymieszać. Zalać sosem i posypać pozostałym serem.

Krok 4

Ser zetrzeć na grubych oczkach.Śmietanę przelać do miski, dodać połowę sera żółtego, wbić jajko. Kostkę bulionu warzywnego rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłej wody. Przelać do miski. Wszystko dokładnie wymieszać.

Krok 5

Zapiekankę piec w 180 stopniach przez 25 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej