Zapiekanka makaronowa z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem

Autor: Dominika Miecznikowska

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 gram

1 łyżka

500 gramów

500 gramów

1 słoik

300 gramów

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Obsypać przyprawą do kurczaka i podsmażyć na patelni.

Krok 2

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić.

Krok 3

Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, przełożyć makaron i kurczaka. Dodać suszone pomidory, wszystko dokładnie wymieszać. Zalać sosem i posypać pozostałym serem.

Krok 4

Ser zetrzeć na grubych oczkach.Śmietanę przelać do miski, dodać połowę sera żółtego, wbić jajko. Kostkę bulionu warzywnego rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłej wody. Przelać do miski. Wszystko dokładnie wymieszać.

Krok 5

Zapiekankę piec w 180 stopniach przez 25 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka makaronowa z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Aromatyczne burgery
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej