Kolorowa sałatka z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kolorowa sałatka z kurczakiem

Autor: Justyna Kopka

ratingratingratingratingrating

7

heart
16 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

60 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 garść

0.5 szklanki

2 sztuki

3 łyżeczki

3 łyżki

1 sztuka

250 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżka

6 łyżek

1 łyżeczka

1 łyżeczka

3 łyżeczki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Komosę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Krok 2

Mięso dokładnie umyj, przelej wrzątkiem i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój w kostkę lub paseczki i posól. Kawałki kurczaka wrzuć na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i smaż co jakiś czas mieszając przez około 4 minuty. Dodaj przyprawę pomidory z czosnkiem i bazylią i smaż przez kolejne 3 minuty, często mieszając aż kurczak ładnie się zarumieni. Gotowego kurczaka przełóż do miseczki.

Krok 3

Obetnij końcówki od umytego rabarbaru i pokrój na plasterki grubości około 0,3-0,4 cm. Olej połącz z cukrem i tak przygotowaną pastę wymieszaj z plasterkami rabarbaru. Odstaw je na minimum 20 minut, co jakiś czas mieszając.

Krok 4

Mango pokrój w kostkę lub słupki, pomidorki na połówki lub ćwiartki, a cebulę w piórka.

Krok 5

Wszystkie składniki dressingu (olej, przyprawę czosnek z ziołami prowansalskimi Knorr, miód oraz ocet i sól) zblenduj.

Krok 6

W szerokiej misce połącz kaszę z połową przygotowanego dressingu, kurczakiem, mango i cebulą. Na talerze wyłóż naprzemiennie wymieszane składniki oraz roszponkę i pomidorki. Całość polej pozostałym sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kolorowa sałatka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kolorowa sałatka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kolorowa sałatka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kolorowa sałatka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kolorowa sałatka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kolorowa sałatka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kolorowa sałatka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kolorowa sałatka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kotleciki z kaszą
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej