
Składniki
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
3 łyżki
0.5 łyżki
200 gramów
600 mililitrów
1 sztuka
2 sztuki
0.5 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Pierś z kurczaka pokrój na trzy kawałki i zamarynuj w przyprawie Knorr.

Krok 2
Cebulę i paprykę pokrój w dużą kostkę. Imbir i czosnek posiekaj.

Krok 3
W dużym rondlu podsmaż cebulę, imbir i czosnek. Po chwili dodaj mięso i paprykę.

Krok 4
Kiedy wszystko się zarumieni, wsyp kuskus.

Krok 5
Całość zalej bulionem, zagotuj, przykryj i odstaw na 5 minut. Dla wzbogacenia smaku możesz dodać świeżą natkę kolendry lub miętę.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak po indyjsku
Idealne danie dla zapracowanych, którzy nie mają czasu na skomplikowane, czasochłonne potrawy. Pachnący kurczak po indyjsku właściwie gotuje się sam. Soczyste kawałki piersi z kurczaka w mieszance aromatycznych przypraw z dodatkiem puszystej kaszy kuskus to danie jednogarnkowe, które zrobisz w pół godziny. Kluczem do indyjskiego charakteru potrawy jest odpowiednia mieszanka przypraw. Korzeń świeżego imbiru łączy się tu z kuminem i kolendrą, tworząc kompozycję idealną. W czasie duszenia potrawy możesz dodać także parę listków mięty – ciekawy posmak masz wówczas gwarantowany. Obok kurczaka, kaszy kuskus i przypraw, w tym daniu swoje miejsce ma także cebula i czerwona papryka. Duś je razem z kawałkami piersi. Przed rozpoczęciem gotowania pamiętaj o zamarynowaniu mięsa – będzie jeszcze bardziej aromatyczne.