Kurczak po indyjsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak po indyjsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

49

1822 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

722 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1104 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

3 łyżki

0.5 łyżki

200 gramów

600 mililitrów

1 sztuka

2 sztuki

0.5 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Pierś z kurczaka pokrój na trzy kawałki i zamarynuj w przyprawie Knorr.

Kurczak po indyjsku  - Krok 1

Krok 2

Cebulę i paprykę pokrój w dużą kostkę. Imbir i czosnek posiekaj.

Kurczak po indyjsku  - Krok 2

Krok 3

W dużym rondlu podsmaż cebulę, imbir i czosnek. Po chwili dodaj mięso i paprykę.

Kurczak po indyjsku  - Krok 3

Krok 4

Kiedy wszystko się zarumieni, wsyp kuskus.

Kurczak po indyjsku  - Krok 4

Krok 5

Całość zalej bulionem, zagotuj, przykryj i odstaw na 5 minut. Dla wzbogacenia smaku możesz dodać świeżą natkę kolendry lub miętę.

Kurczak po indyjsku  - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • BLAUE KOTEK

    BLAUE KOTEK , 09.01.2020

    Smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Zajac

    Paulina Zajac , 17.02.2016

    Ciekawe, i najważniejsze, ze córka polubiła kuskus :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak po indyjsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak po indyjsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak po indyjsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak po indyjsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak po indyjsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak po indyjsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak po indyjsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak po indyjsku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak po indyjsku Kurczak po indyjsku

Idealne danie dla zapracowanych, którzy nie mają czasu na skomplikowane, czasochłonne potrawy. Pachnący kurczak po indyjsku właściwie gotuje się sam. Soczyste kawałki piersi z kurczaka w mieszance aromatycznych przypraw z dodatkiem puszystej kaszy kuskus to danie jednogarnkowe, które zrobisz w pół godziny. Kluczem do indyjskiego charakteru potrawy jest odpowiednia mieszanka przypraw. Korzeń świeżego imbiru łączy się tu z kuminem i kolendrą, tworząc kompozycję idealną. W czasie duszenia potrawy możesz dodać także parę listków mięty – ciekawy posmak masz wówczas gwarantowany. Obok kurczaka, kaszy kuskus i przypraw, w tym daniu swoje miejsce ma także cebula i czerwona papryka. Duś je razem z kawałkami piersi. Przed rozpoczęciem gotowania pamiętaj o zamarynowaniu mięsa – będzie jeszcze bardziej aromatyczne.