
Składniki
1 łyżka
2 łyżki
null
1 łyżka
200 gramów
40 dekagramów
40 dekagramów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki, najlepiej kostkę. Oprósz je Przyprawą do kurczaka Knorr i wymieszaj.
Krok 2
Chili przekrój wzdłuż strączka, usuń pestki i drobno posiekaj. Pory pokrój na plastry.
Krok 3
Mięso i podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj chili i pory wszystko smaż jeszcze kilka minut.
Krok 4
Dodaj 1 litr wody i śmietanę, gotuj kolejne 5 minut.
Krok 5
Dodaj Zasmażkę błyskawiczną jasną Knorr i przez chwilę gotuj.
Krok 6
Morele odcedź, sok zachowaj. Owoce pokrój. Dopraw sokiem z cytryny i moreli. Wyłóż na talerze.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej