Kurczak z ananasem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

116 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

179 osób wydrukowało

Pobierz pdf

259 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

200 gramów

1 sztuka

3 łyżki

1 łyżka

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka opłucz i pokrój w dużą kostkę. Ananasa obierz i również pokrój w dużą kostkę.

Krok 2

Cebulę posiekaj i przesmaż w garnku, dodając po chwili kawałki kurczaka oraz ananasa i rodzynki.

Krok 3

Fix Knorr rozmieszaj z 200 ml wody, dodaj mleko, Ketchup Hellmann’s Pikantny oraz chili.

Krok 4

Całość wlej do garnka i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 5-8 minut. Pod koniec gotowania wsyp groszek. Gotowe danie podawaj z ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak z ananasemKurczak z ananasem

Poszukujesz smacznego sposobu na przyrządzenie kurczaka? Spróbuj połączyć go z ananasem, rodzynkami i ostrą papryczką chili. Do przygotowania potrawy z tego przepisu będziesz potrzebować filetu z piersi kurczaka, który należy opłukać i osuszyć za pomocą papierowego ręcznika. Mięso pokrój na dość duże kawałki. Następnie podsmaż je w garnku z dodatkiem drobno posiekanej cebuli oraz rodzynków. Świeżego ananasa obierz z twardej skóry – najpierw odetnij górną i dolną część owocu, po czym ustaw go pionowo i ostrym nożem odcinaj kawałki skórki od góry do dołu. Obrany owoc pokrój w kostkę i przełóż do garnka. Wszystkie składniki połączy ze sobą sos, który przygotujesz z mleka oraz ketchupu pikantnego, doprawionych szczyptą chili. Na koniec do potrawy dodaj zielony groszek – nada on jej więcej słodyczy. Gotowe danie serwuj z ugotowanym ryżem, np. jaśminowym, który cechuje się delikatnym smakiem i kwiatowym zapachem. Do dekoracji użyj świeżej kolendry. Skorzystaj z naszego przepisu na kurczaka z ananasem.