
Składniki
4 sztuki
2 sztuki
1 opakowanie
1 sztuka
3 łyżki
3 sztuki
100 mililitrów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Uda umieść w woreczku do pieczenia i posyp przyprawą Fix Knorr.
Krok 2
Oliwki pokrój w krążki, a cebulę, pomidory oraz anchois w kostkę.
Krok 3
Wszystkie pokrojone dodatki wymieszaj z oliwą, winem i dodaj do woreczka z kurczakiem.
Krok 4
Woreczek zepnij spinką. Potrząśnij lekko, aby składniki się wymieszały i ułóż na blasze do pieczenia
Krok 5
Woreczek nakłuj w kilku miejscach i włóż do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 50 minut. Po upieczeniu rozetnij ostrożnie i wyjmij na półmisek kurczaka wraz z powstałym sosem. Podawaj z risotto.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Spaghetti Bolognese extra ziołowe Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak Cacciatore
Kurczak cacciatore to aromatyczne danie kuchni włoskiej, które w Polsce nazywane jest kurczakiem po myśliwsku. Podstawę tej potrawy stanowi mięso z kurczaka – najlepiej sprawdzą się filety lub udka. Na początek umyj je i osusz za pomocą papierowego ręcznika. Przypraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem, oregano, bazylią i rozmarynem. Następnie pokrój resztę składników, pamiętając, że fileciki anchois z powodzeniem zastąpisz małymi kostkami boczku lub kiełbasek. Umieść wszystko w worku przeznaczonym do pieczenia i potrząśnij, aby smaki produktów dokładnie się zmieszały. Piecz całość na blasze do momentu uzyskania miękkości, a kiedy mięso będzie już gotowe, podawaj je na dużym półmisku. Serwuj z ciemnym pieczywem lub risotto. Udekoruj na koniec posiekaną natką pietruszki lub listkami świeżej bazylii. Zainspiruj się tym przepisem na pysznego kurczaka cacciatore i przygotuj go na najbliższą okazję. Nie zapomnij podzielić się z nami swoją opinią na temat proponowanego dania. Życzymy smacznego!