Kurczak Cacciatore przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak Cacciatore

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
61 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

49 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

3 łyżki

3 sztuki

100 mililitrów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Uda umieść w woreczku do pieczenia i posyp przyprawą Fix Knorr.

Krok 2

Oliwki pokrój w krążki, a cebulę, pomidory oraz anchois w kostkę.

Krok 3

Wszystkie pokrojone dodatki wymieszaj z oliwą, winem i dodaj do woreczka z kurczakiem.

Krok 4

Woreczek zepnij spinką. Potrząśnij lekko, aby składniki się wymieszały i ułóż na blasze do pieczenia

Krok 5

Woreczek nakłuj w kilku miejscach i włóż do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 50 minut. Po upieczeniu rozetnij ostrożnie i wyjmij na półmisek kurczaka wraz z powstałym sosem. Podawaj z risotto.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak Cacciatore - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak Cacciatore - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak Cacciatore - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak Cacciatore - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak Cacciatore - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak Cacciatore - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak Cacciatore - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak Cacciatore - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak CacciatoreKurczak Cacciatore

Kurczak cacciatore to aromatyczne danie kuchni włoskiej, które w Polsce nazywane jest kurczakiem po myśliwsku. Podstawę tej potrawy stanowi mięso z kurczaka – najlepiej sprawdzą się filety lub udka. Na początek umyj je i osusz za pomocą papierowego ręcznika. Przypraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem, oregano, bazylią i rozmarynem. Następnie pokrój resztę składników, pamiętając, że fileciki anchois z powodzeniem zastąpisz małymi kostkami boczku lub kiełbasek. Umieść wszystko w worku przeznaczonym do pieczenia i potrząśnij, aby smaki produktów dokładnie się zmieszały. Piecz całość na blasze do momentu uzyskania miękkości, a kiedy mięso będzie już gotowe, podawaj je na dużym półmisku. Serwuj z ciemnym pieczywem lub risotto. Udekoruj na koniec posiekaną natką pietruszki lub listkami świeżej bazylii. Zainspiruj się tym przepisem na pysznego kurczaka cacciatore i przygotuj go na najbliższą okazję. Nie zapomnij podzielić się z nami swoją opinią na temat proponowanego dania. Życzymy smacznego!