Kurczak Cacciatore przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak Cacciatore

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

58 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

46 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

3 łyżki

3 sztuki

100 mililitrów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Uda umieść w woreczku do pieczenia i posyp przyprawą Fix Knorr.

Krok 2

Oliwki pokrój w krążki, a cebulę, pomidory oraz anchois w kostkę.

Krok 3

Wszystkie pokrojone dodatki wymieszaj z oliwą, winem i dodaj do woreczka z kurczakiem.

Krok 4

Woreczek zepnij spinką. Potrząśnij lekko, aby składniki się wymieszały i ułóż na blasze do pieczenia

Krok 5

Woreczek nakłuj w kilku miejscach i włóż do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 50 minut. Po upieczeniu rozetnij ostrożnie i wyjmij na półmisek kurczaka wraz z powstałym sosem. Podawaj z risotto.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak Cacciatore - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak Cacciatore - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak Cacciatore - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak Cacciatore - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak Cacciatore - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak Cacciatore - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak Cacciatore - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak Cacciatore - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dynia to wyjątkowo pyszne warzywo, z którego można stworzyć wiele potraw. Jedną z nich jest zupa krem, która doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni. Zastanawiacie się, który rodzaj dyni najlepiej pasuje do tego dania?
Przychodzimy z pomocą!

Czytaj więcej

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak CacciatoreKurczak Cacciatore

Kurczak cacciatore to aromatyczne danie kuchni włoskiej, które w Polsce nazywane jest kurczakiem po myśliwsku. Podstawę tej potrawy stanowi mięso z kurczaka – najlepiej sprawdzą się filety lub udka. Na początek umyj je i osusz za pomocą papierowego ręcznika. Przypraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem, oregano, bazylią i rozmarynem. Następnie pokrój resztę składników, pamiętając, że fileciki anchois z powodzeniem zastąpisz małymi kostkami boczku lub kiełbasek. Umieść wszystko w worku przeznaczonym do pieczenia i potrząśnij, aby smaki produktów dokładnie się zmieszały. Piecz całość na blasze do momentu uzyskania miękkości, a kiedy mięso będzie już gotowe, podawaj je na dużym półmisku. Serwuj z ciemnym pieczywem lub risotto. Udekoruj na koniec posiekaną natką pietruszki lub listkami świeżej bazylii. Zainspiruj się tym przepisem na pysznego kurczaka cacciatore i przygotuj go na najbliższą okazję. Nie zapomnij podzielić się z nami swoją opinią na temat proponowanego dania. Życzymy smacznego!