Pałki z kurczaka z pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pałki z kurczaka z pomidorami

czyli ziołowy kurczak

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
101 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

65 osób wydrukowało

Pobierz pdf

85 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

10 sztuk

1 opakowanie

1 sztuka

100 gramów

100 mililitrów

0.5 łyżeczki

3 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyte i osuszone pałki z kurczaka włóż do woreczka do pieczenia. Dodaj pomidory, tymianek oraz przyprawę Fix Knorr.

Krok 2

Woreczek zepnij spinką i potrząśnij nim delikatnie, aby wymieszać jego zawartość. Następnie nakłuj go w kilku miejscach i włóż do nagrzanego do 180 °C piekarnika i piecz 50 minut.

Krok 3

Po upieczeniu rozetnij delikatnie woreczek, kurczaki przełóż do naczynia, a pomidory oraz powstały sos zachowaj.

Krok 4

Oliwę rozgrzej lekko na patelni. Zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę i dodaj pomidory. Całość oprósz mąką i zalej winem. Gotuj, aż wino odparuje.

Krok 5

Dodaj jeszcze kilka łyżek wody i zagotuj. Dopraw do smaku i dodaj pokruszony ser. Gorące pałki z kurczaka wyłóż na półmisek i polej przygotowanym sosem. Podawaj z risotto.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pałki z kurczaka z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pałki z kurczaka z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pałki z kurczaka z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pałki z kurczaka z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pałki z kurczaka z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pałki z kurczaka z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pałki z kurczaka z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pałki z kurczaka z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej