Pałki z kurczaka z pomidorami
czyli ziołowy kurczak
łatwe
85 osób zapisało

Składniki
8 sztuk
10 sztuk
1 opakowanie
1 sztuka
100 gramów
100 mililitrów
0.5 łyżeczki
3 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyte i osuszone pałki z kurczaka włóż do woreczka do pieczenia. Dodaj pomidory, tymianek oraz przyprawę Fix Knorr.
Krok 2
Woreczek zepnij spinką i potrząśnij nim delikatnie, aby wymieszać jego zawartość. Następnie nakłuj go w kilku miejscach i włóż do nagrzanego do 180 °C piekarnika i piecz 50 minut.
Krok 3
Po upieczeniu rozetnij delikatnie woreczek, kurczaki przełóż do naczynia, a pomidory oraz powstały sos zachowaj.
Krok 4
Oliwę rozgrzej lekko na patelni. Zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę i dodaj pomidory. Całość oprósz mąką i zalej winem. Gotuj, aż wino odparuje.
Krok 5
Dodaj jeszcze kilka łyżek wody i zagotuj. Dopraw do smaku i dodaj pokruszony ser. Gorące pałki z kurczaka wyłóż na półmisek i polej przygotowanym sosem. Podawaj z risotto.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej