Pałki z kurczaka z pomidorami
czyli ziołowy kurczak
łatwe
85 osób zapisało

Składniki
8 sztuk
10 sztuk
1 opakowanie
1 sztuka
100 gramów
100 mililitrów
0.5 łyżeczki
3 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyte i osuszone pałki z kurczaka włóż do woreczka do pieczenia. Dodaj pomidory, tymianek oraz przyprawę Fix Knorr.
Krok 2
Woreczek zepnij spinką i potrząśnij nim delikatnie, aby wymieszać jego zawartość. Następnie nakłuj go w kilku miejscach i włóż do nagrzanego do 180 °C piekarnika i piecz 50 minut.
Krok 3
Po upieczeniu rozetnij delikatnie woreczek, kurczaki przełóż do naczynia, a pomidory oraz powstały sos zachowaj.
Krok 4
Oliwę rozgrzej lekko na patelni. Zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę i dodaj pomidory. Całość oprósz mąką i zalej winem. Gotuj, aż wino odparuje.
Krok 5
Dodaj jeszcze kilka łyżek wody i zagotuj. Dopraw do smaku i dodaj pokruszony ser. Gorące pałki z kurczaka wyłóż na półmisek i polej przygotowanym sosem. Podawaj z risotto.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej