Orange chicken – przepis na kurczaka pomarańczowego
Jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni chińsko-amerykańskiej, czyli orange chicken, zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. Nic w tym dziwnego, ponieważ chrupiące kawałki kurczaka w gęstym, słodko-kwaśnym sosie to niezwykła uczta dla zmysłów. A mocno wyczuwalny akcent pomarańczy dodatkowo podkreśla walory tej potrawy. Jak przygotowuje się pomarańczowego kurczaka i z czym go podać? Podpowiadamy!
Skąd naprawdę pochodzi orange chicken?
Kojarzony z kuchnią chińską orange chicken, tak naprawdę wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych. Nie znajdziecie tej pozycji w karcie żadnej chińskiej restauracji. Danie to jest amerykańską, nowoczesną wersją klasycznych smaków azjatyckiej kuchni. Świadczy o tym przede wszystkim zestawienie mięsa drobiowego ze słodko-kwaśnym sosem, ze składników, bez których trudno wyobrazić sobie tamtejszą kuchnię. Imbir, sos sojowy, ocet ryżowy – to one właśnie nadają tej potrawie charakterystycznego smaku i aromatu, który możecie znaleźć głównie w daniach orientalnych.
Orange chicken – przepis podstawowy
To sos odgrywa w tym daniu najważniejszą rolę. Podkreśla smak kurczaka i nadaje mu wyrazistości. Do jego przyrządzenia będziecie potrzebować 150 ml soku pomarańczowego, 2 łyżek sosu sojowego, 2 łyżek cukru trzcinowego, 1 łyżki octu ryżowego, 1 łyżeczki skórki z otartej pomarańczy, 1 łyżeczki startego imbiru i 1 ząbka czosnku. Do zagęszczenia sosu przygotujcie 1 łyżeczkę mąki kukurydzianej, rozrobioną w 2 łyżkach wody. Do tego będzie wam potrzebne 500 g filetu z kurczaka, 1 jajko, 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki kukurydzianej, pieprz i odrobina oliwy do smażenia. To wszystkie składniki na pomarańczowego kurczaka. Jak zrobić to danie według oryginalnego przepisu?
Przygotowanie orange chicken krok po kroku
Pokrójcie kurczaka w kostkę i doprawcie do smaku. Roztrzepcie w misce jajko, dodajcie obie mąki i wymieszajcie. W powstałej panierce dokładnie obtoczcie każdy kawałek mięsa. Rozgrzejcie olej na głębokiej patelni i usmażcie kurczaka na złoty kolor. Następnie odsączcie go na papierowym ręczniku. W osobnym rondelku podgrzejcie sok pomarańczowy i dodajcie pozostałe składniki na sos. Kiedy zacznie się gotować, dodajcie rozmieszaną w wodzie mąkę kukurydzianą i mieszajcie do momentu, gdy sos zgęstnieje. Wrzućcie usmażonego kurczaka i wymieszajcie dokładnie z sosem. Teraz wystarczy już tylko zdecydować, z czym zaserwujecie orange chicken.
Jak podawać orange chicken?
Dania drobiowe doskonale komponują się z różnymi dodatkami. Jeśli chcecie w pełni oddać ducha azjatyckiej kuchni, podajcie pomarańczowego kurczaka z ryżem jaśminowym lub makaronem ryżowym. Do tego najlepiej będą pasować krótko smażone warzywa, np. brokuły, marchewka, cukinia i papryka. Gotowe danie posypcie sezamem lub prażonymi orzeszkami, które nadadzą tej potrawie więcej chrupkości. Jeśli planujecie prawdziwą, chińską kolację, rozpocznijcie ucztę od przystawek. Świetnie sprawdzą się w tej roli sałatki, takie jak sałatka z tuńczykiem czy sałatka z brokułami i kurczakiem. Następną pozycją może być słynna zupa seczuańska. Danie główne, czyli orange chicken, doskonale zwieńczy ten azjatycki festiwal smaków.
Dania z kurczakiem – inspiracje na pyszny obiad
Mięso drobiowe jest niezastąpionym składnikiem wielu dań obiadowych, głównie ze względu na wszechstronność. Piersi z kurczaka ze szpinakiem to doskonała propozycja na niezbyt skomplikowane, ale pełne smaku danie. Pozostając przy szpinaku, spróbujcie kurczaka ze szpinakiem w sosie śmietanowym. Wykonanie tego dania zajmie wam zaledwie pół godziny. Zapiekanka gyros z makaronem to z kolei prawdziwa gratka dla wielbicieli dań jednogarnkowych. Jaki będzie wasz ulubiony kurczak – w wersji egzotycznej, kremowej i delikatnej, a może w towarzystwie różnorodnych dodatków? Zdecydujcie sami!
Komentarze (0)