
Składniki
1 opakowanie
1 sztuka
1 opakowanie
2 sztuki
1 sztuka
0.5 sztuki
1 pęczek
0.2 szklanki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę umyj i poszatkuj, a tuńczyka odsącz i podziel widelcem na mniejsze części.

Krok 2
Ogórki pokrój na plasterki, cebulę posiekaj.

Krok 3
Do miski wrzuć wszystkie warzywa oraz tuńczyka.

Krok 4
W drugiej misce wymieszaj sok z cytryny, oliwę, olej sezamowy, posiekany drobno czosnek i sos sałatkowy Knorr.

Krok 5
Przygotowaną sałatkę polej sosem i posyp szczypiorkiem pokrojonym w długie słupki.


Dobra rada:
Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i ogórkiem świetnie smakuje z dodatkiem majonezu. W takiej odsłonie to może być ciekawa propozycja na Wielkanoc.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z tuńczykiem
Sałatka z tuńczykiem – idealna na lato i na zimę, na śniadanie oraz kolację – po prostu uniwersalna. Może być dodatkiem do kanapek lub przekąską na co dzień. Szybko i łatwo ją przyrządzisz. Składa się przede wszystkim z tuńczyka, kapusty pekińskiej i ogórka. Do jej przygotowania możesz wykorzystać tuńczyka w sosie własnym lub w oliwie. Należy go jednak wcześniej dokładnie odsączyć. Kapustę pekińską wystarczy umyć i poszatkować. Jeśli chcesz, by zmiękła, sparz ją gorącą wodą lub lekko posól i zgnieć. Do sałatki możesz dorzucić również ogórka (świeżego lub kiszonego) – pokrojonego w plasterki lub półksiężyce. Dodatek cebuli wyostrzy smak całej kompozycji. Nie zapomnij o odpowiednich przyprawach. Sprawdzą się szczególnie: bazylia, oregano, tymianek, ostra i słodka papryka, pieprz oraz czosnek. Wszystko połącz ze sobą, mieszając z oliwą z oliwek. Sałatkę możesz podać oprószoną świeżym szczypiorkiem, startym żółtym serem i skropioną sokiem z cytryny. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na tę uniwersalną przekąskę!