Sałatka z tuńczykiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z tuńczykiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

85

heart
1087 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1647 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2508 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 sztuka

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

1 pęczek

0.2 szklanki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę umyj i poszatkuj, a tuńczyka odsącz i podziel widelcem na mniejsze części.

Sałatka z tuńczykiem - Krok 1

Krok 2

Ogórki pokrój na plasterki, cebulę posiekaj.

Sałatka z tuńczykiem - Krok 2

Krok 3

Do miski wrzuć wszystkie warzywa oraz tuńczyka.

Sałatka z tuńczykiem - Krok 3

Krok 4

W drugiej misce wymieszaj sok z cytryny, oliwę, olej sezamowy, posiekany drobno czosnek i sos sałatkowy Knorr.

Sałatka z tuńczykiem - Krok 4

Krok 5

Przygotowaną sałatkę polej sosem i posyp szczypiorkiem pokrojonym w długie słupki.

Sałatka z tuńczykiem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i ogórkiem świetnie smakuje z dodatkiem majonezu. W takiej odsłonie to może być ciekawa propozycja na Wielkanoc.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z tuńczykiemSałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem – idealna na lato i na zimę, na śniadanie oraz kolację – po prostu uniwersalna. Może być dodatkiem do kanapek lub przekąską na co dzień. Szybko i łatwo ją przyrządzisz. Składa się przede wszystkim z tuńczyka, kapusty pekińskiej i ogórka. Do jej przygotowania możesz wykorzystać tuńczyka w sosie własnym lub w oliwie. Należy go jednak wcześniej dokładnie odsączyć. Kapustę pekińską wystarczy umyć i poszatkować. Jeśli chcesz, by zmiękła, sparz ją gorącą wodą lub lekko posól i zgnieć. Do sałatki możesz dorzucić również ogórka (świeżego lub kiszonego) – pokrojonego w plasterki lub półksiężyce. Dodatek cebuli wyostrzy smak całej kompozycji. Nie zapomnij o odpowiednich przyprawach. Sprawdzą się szczególnie: bazylia, oregano, tymianek, ostra i słodka papryka, pieprz oraz czosnek. Wszystko połącz ze sobą, mieszając z oliwą z oliwek. Sałatkę możesz podać oprószoną świeżym szczypiorkiem, startym żółtym serem i skropioną sokiem z cytryny. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na tę uniwersalną przekąskę!