Przepisy na Sałatki z kapustą pekińską | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Sałatki z kapustą pekińską

129 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatki z kapustą pekińskąSałatki z kapustą pekińską

Jeśli szukasz dodatku, który jest uniwersalny i doskonale komponuje się z wieloma potrawami, sałatka z kapustą pekińską będzie idealną propozycją. Możesz ją podać do dań zarówno mięsnych, jak i rybnych. Wyśmienicie smakuje z różnymi pieczeniami, kotletami z piersi kurczaka czy kluskami śląskimi. Choć jest doskonałym dodatkiem do dania głównego, nic nie stoi na przeszkodzie, by serwować ją również solo – sałatka świetnie nadaje się bowiem na szybki obiad lub drugie śniadanie w pracy. Do jej przygotowania użyj ulubionych produktów: warzyw, owoców, tuńczyka, jajek, serów pleśniowych czy bakalii. Nie zapomnij także o jogurcie naturalnym oraz sosie czosnkowym. Jeśli chcesz, by kapusta była chrupiąca, wymieszaj ją razem z resztą składników zaraz po pokrojeniu. Składniki sałatki możesz przygotować na dwa sposoby – mieszając lub układając je warstwowo. Oprócz popularnej sałatki gyros, czeka na Ciebie mnóstwo ciekawych propozycji – sałatka orientalna, surówka z jabłkiem, sałatka kimchi, a także sałatki z mleczkiem kokosowym, z marynowanym tofu lub z łososiem. Dobrym pomysłem będzie również przyrządzenie witaminowej surówki. Wszystkie warzywa (poszatkowaną kapustą, cebulę i marchew) umieść w misce, a następnie dodaj porwane liście kolendry i bazylii oraz posiekany szczypiorek. Całość polej przygotowanym wcześniej dressingiem – wystarczy, że oliwę wymieszasz z sokiem z cytryny oraz sosem sałatkowym. Doskonałą alternatywą dla witaminowej surówki będzie sałatka szefa. Oprócz warzyw, dodaj do niej ser, szynkę oraz jajka. Pamiętaj, że kapustę pekińską możesz wykorzystać nie tylko do przygotowania sałatek czy surówek, ale również wielu innych dań, np. kurczaka w sosie słodko-kwaśnym, pity z chińskimi pulpecikami, ryżu z grzybami, zupy seczuańskiej czy rosołu z chińskimi pierożkami. W tej kategorii znajdziesz mnóstwo inspiracji oraz cennych wskazówek naszego szefa kuchni. Dzięki nim dowiesz się, jakich przypraw użyć oraz w jaki sposób podać smaczną sałatkę z kapustą pekińską. Zatem do dzieła!