Przepisy na Sałatki z kapustą pekińską
129 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej
Sałatki z kapustą pekińską
Jeśli szukasz dodatku, który jest uniwersalny i doskonale komponuje się z wieloma potrawami, sałatka z kapustą pekińską będzie idealną propozycją. Możesz ją podać do dań zarówno mięsnych, jak i rybnych. Wyśmienicie smakuje z różnymi pieczeniami, kotletami z piersi kurczaka czy kluskami śląskimi. Choć jest doskonałym dodatkiem do dania głównego, nic nie stoi na przeszkodzie, by serwować ją również solo – sałatka świetnie nadaje się bowiem na szybki obiad lub drugie śniadanie w pracy. Do jej przygotowania użyj ulubionych produktów: warzyw, owoców, tuńczyka, jajek, serów pleśniowych czy bakalii. Nie zapomnij także o jogurcie naturalnym oraz sosie czosnkowym. Jeśli chcesz, by kapusta była chrupiąca, wymieszaj ją razem z resztą składników zaraz po pokrojeniu. Składniki sałatki możesz przygotować na dwa sposoby – mieszając lub układając je warstwowo. Oprócz popularnej sałatki gyros, czeka na Ciebie mnóstwo ciekawych propozycji – sałatka orientalna, surówka z jabłkiem, sałatka kimchi, a także sałatki z mleczkiem kokosowym, z marynowanym tofu lub z łososiem. Dobrym pomysłem będzie również przyrządzenie witaminowej surówki. Wszystkie warzywa (poszatkowaną kapustą, cebulę i marchew) umieść w misce, a następnie dodaj porwane liście kolendry i bazylii oraz posiekany szczypiorek. Całość polej przygotowanym wcześniej dressingiem – wystarczy, że oliwę wymieszasz z sokiem z cytryny oraz sosem sałatkowym. Doskonałą alternatywą dla witaminowej surówki będzie sałatka szefa. Oprócz warzyw, dodaj do niej ser, szynkę oraz jajka. Pamiętaj, że kapustę pekińską możesz wykorzystać nie tylko do przygotowania sałatek czy surówek, ale również wielu innych dań, np. kurczaka w sosie słodko-kwaśnym, pity z chińskimi pulpecikami, ryżu z grzybami, zupy seczuańskiej czy rosołu z chińskimi pierożkami. W tej kategorii znajdziesz mnóstwo inspiracji oraz cennych wskazówek naszego szefa kuchni. Dzięki nim dowiesz się, jakich przypraw użyć oraz w jaki sposób podać smaczną sałatkę z kapustą pekińską. Zatem do dzieła!