Składniki
200 gramów
5 sztuk
5 łyżek
3 łyżki
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
150 gramów
100 gramów
2 słoiki
1 pęczek
4 sztuki
1 pęczek
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Majonez pomieszaj z musztardą chrzanową Knorr i z jogurtem. Dodaj natkę kolendry lub pietruszki oraz roztarty na miazgę ząbek czosnku. Sos dopraw do smaku sokiem wyciśniętym z jednej cytryny.
Krok 2
Kapustę pekińską pokrój w cienkie paski, oprósz delikatnie solą, cukrem i pieprzem. Ugnieć kapustę ręką, aby zmiękła. Część kapusty ułóż na dnie salaterki polej sosem. Na wierzch nałóż część tuńczyka krusząc go po całej powierzchni.
Krok 3
Nałóż pokrojone w kostkę kawałki awokado, kukurydzę oraz przecięte na pół pomidorki .
Krok 4
Oprósz posiekaną dymką razem z cebulą, dodaj pokrojonego w kostkę ogórka, starte białka jaj oraz trochę startego sera. Czynność powtórz co najmniej dwa razy.
Krok 5
Sałatkę z wierzchu posmaruj sosem i obsyp dokładnie z wierzchu startym żółtkiem.
Dobra rada:
Do sałatki możesz dodać zielony groszek z puszki.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka warstwowa z tuńczykiem
Bogata w warzywa, serwowana z gęstym musztardowo-czosnkowym sosem – sałatka warstwowa z tuńczykiem to doskonała propozycja na kolację z dodatkiem ryby. Jest bardzo wyrazista i prosta do wykonania. Poszczególne składniki tworzą efektowne warstwy, które dobrze się prezentują zaserwowane w przezroczystej salaterce. Dlatego ta potrawa sprawdzi się także podczas przyjęcia, kiedy chcesz podać coś smacznego i apetycznie wyglądającego. Do jej przygotowania będziesz potrzebować kapusty pekińskiej, pomidorków koktajlowych, ogórków konserwowych, awokado, kukurydzy, tuńczyka w sosie własnym, ugotowanych jajek, jogurtu, musztardy chrzanowej, majonezu, czosnku, kolendry, dymki ze szczypiorkiem, a także soku z cytryny i przypraw. Jajka ściera się na tarce – najpierw samo białko, a następnie przeznaczone na wierzch sałatki żółtko. Potrawę warto udekorować natką pietruszki lub szczypiorkiem. Serwuj ją z pieczywem lub tostami zapiekanymi z żółtym serem. Zapoznaj się z przepisem i dowiedz się, jak przygotować sałatkę warstwową z tuńczykiem krok po kroku!