Sałatka warstwowa z tuńczykiem i kapustą pekińską | Przepisy.pl pixel

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

269

heart
991 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

4137 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5594 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

5 sztuk

5 łyżek

3 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

150 gramów

100 gramów

2 słoiki

1 pęczek

4 sztuki

1 pęczek

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Majonez pomieszaj z musztardą chrzanową Knorr i z jogurtem. Dodaj natkę kolendry lub pietruszki oraz roztarty na miazgę ząbek czosnku. Sos dopraw do smaku sokiem wyciśniętym z jednej cytryny.

Sałatka warstwowa z tuńczykiem - Krok 1

Krok 2

Kapustę pekińską pokrój w cienkie paski, oprósz delikatnie solą, cukrem i pieprzem. Ugnieć kapustę ręką, aby zmiękła. Część kapusty ułóż na dnie salaterki polej sosem. Na wierzch nałóż część tuńczyka krusząc go po całej powierzchni.

Sałatka warstwowa z tuńczykiem - Krok 2

Krok 3

Nałóż pokrojone w kostkę kawałki awokado, kukurydzę oraz przecięte na pół pomidorki .

Sałatka warstwowa z tuńczykiem - Krok 3

Krok 4

Oprósz posiekaną dymką razem z cebulą, dodaj pokrojonego w kostkę ogórka, starte białka jaj oraz trochę startego sera. Czynność powtórz co najmniej dwa razy.

Sałatka warstwowa z tuńczykiem - Krok 4

Krok 5

Sałatkę z wierzchu posmaruj sosem i obsyp dokładnie z wierzchu startym żółtkiem.

Sałatka warstwowa z tuńczykiem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sałatki możesz dodać zielony groszek z puszki.

3

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Marchelek

    Katarzyna Marchelek , 15.01.2016

    pyszotka...polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka  Wysocka

    Agnieszka Wysocka , 26.12.2015

    Wyśmienita ☺ polecam dla każdego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Kosztyła

    Jacek Kosztyła , 12.12.2015

    polecam :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka warstwowa z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka warstwowa z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka warstwowa z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka warstwowa z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka warstwowa z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka warstwowa z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka warstwowa z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka warstwowa z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka z dorszem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka warstwowa z tuńczykiemSałatka warstwowa z tuńczykiem

Bogata w warzywa, serwowana z gęstym musztardowo-czosnkowym sosem – sałatka warstwowa z tuńczykiem to doskonała propozycja na kolację z dodatkiem ryby. Jest bardzo wyrazista i prosta do wykonania. Poszczególne składniki tworzą efektowne warstwy, które dobrze się prezentują zaserwowane w przezroczystej salaterce. Dlatego ta potrawa sprawdzi się także podczas przyjęcia, kiedy chcesz podać coś smacznego i apetycznie wyglądającego. Do jej przygotowania będziesz potrzebować kapusty pekińskiej, pomidorków koktajlowych, ogórków konserwowych, awokado, kukurydzy, tuńczyka w sosie własnym, ugotowanych jajek, jogurtu, musztardy chrzanowej, majonezu, czosnku, kolendry, dymki ze szczypiorkiem, a także soku z cytryny i przypraw. Jajka ściera się na tarce – najpierw samo białko, a następnie przeznaczone na wierzch sałatki żółtko. Potrawę warto udekorować natką pietruszki lub szczypiorkiem. Serwuj ją z pieczywem lub tostami zapiekanymi z żółtym serem. Zapoznaj się z przepisem i dowiedz się, jak przygotować sałatkę warstwową z tuńczykiem krok po kroku!